Știrinews.24.md
13 Noiembrie 2023, 14:48
68

Haos în presa de stat rusă: RIA și TASS au dat știri privind mutarea trupelor aflate la est de Nipru, apoi le-au retras și și-au cerut scuze

Haos în presa de stat rusă: RIA și TASS au dat știri privind mutarea trupelor aflate la est de Nipru, apoi le-au retras și și-au cerut scuze

Incidentul, unul extrem de neobișnuit, dezvăluie deruta din cadrul instituțiilor militare rusești și al presei de stat cu privire la modul în care trebuie relatată situația de pe câmpul de luptă din sudul Ucrainei, notează Reuters, potrivit Hotnews.

Ministerul Apărării a reacționat rapid, spunând că publicarea unei „informații false” despre „regruparea" trupelor în regiunea Nipru (Dnipro), ce ar fi venit de la centrul de presă al Ministerului rus al Apărării, este o „provocare”.

Luni, într-o serie de trei alerte, agenția de știri de stat RIA a transmis că cei din comandamentul grupului de forțe Dnepr al Rusiei a decis relocarea trupelor în „poziții mai favorabile" la est de Nipru.

Aceasta a adăugat că, după regrupare, forța Dnepr își va elibera o parte din trupe pentru a fi desfășurate în ofensive pe alte fronturi. RIA a scris că cei din comandamentul militar rus au fost de acord cu concluziile conducerii Dnepr și au ordonat începerea relocării trupelor.

Câteva minute mai târziu, RIA a retras toate cele trei alerte fără explicații.

O altă agenție de stat, TASS, a publicat doar o alertă privind regruparea trupelor pe poziții mai favorabile, apoi a retras-o, spunând că a fost publicată din greșeală. Aceasta și-a cerut scuze cititorilor săi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat, în conferința de presă ținută luni, să comenteze ce s-a întâmplat cu știrile publicate de cele două agenții de presă.

Armata rusă a spus săptămâna trecută că forțele sale au împiedicat o încercare ucraineană de a crea un cap de pod pe malul estic al Niprului și pe insulele din apropiere.

Forțele ucrainene au obținut duminică mici progrese pe malul estic (stâng) Niprului în regiunea Herson, pe fondul operațiunilor terestre în curs de desfășurare, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Imagini geolocalizate publicate duminică arată că forțele ucrainene au făcut mici progrese în Krynky (la 30 km nord-est de orașul Herson și la 2 km de Nipru).

Câțiva bloggeri de război ruși au continuat să afirme că forțele ruse au încercat și nu au reușit să îndepărteze forțele ucrainene din Krynky și că forțele ucrainene desfășoară operațiuni ofensive în apropiere de Poyma (la 10 km sud-est de orașul Herson și la 4 km de râul Nipru), Pishchanivka (la 13 km sud-est de orașul Herson și la 3 km de Nipru) și Pidstepne (la 17 km est de orașul Herson și la 4 km de Nipru).

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • VIDEO // Exodul preoților moldoveni din ”lumea rusă” continuă. O biserică din Chișinău trece la Mitropolia Basarabiei
  • Se vrea în fruntea unui detașament care ar lupta în Ucraina, apoi în Moldova; Apatridul Kalinin, citat de PCCOCS
  • Stabilizarea pieţei gazelor naturale // Energocom a restituit 1 miliard de lei în Bugetul de stat
  • Din 4 decembrie, Republica Moldova nu va mai putea exporta fructe și legume în Federația Rusă. Care este motivul
  • Ministrul Agriculturii, răspuns negativ pentru fermierii adunați în PMAN: Moratoriul cerut nu poate fi aplicat sub nicio formă
  • O nouă lege în Moldova privind drepturile copilului, racordată la prevederile Convenției ONU
  • Dorin Recean a cerut demisia șefului Serviciului 112
  • Parlamentul României va adopta, în ședința de azi, o rezoluție privind perspectiva europeană a R. Moldova
  • DOC // Maia Sandu i-a retras cetățenia politicianului pro-rus Alexandr Kalinin, care a sprijinit deschis invazia în Ucraina
  • Au intrat în vigoare modificările la Codul fiscal privind taxa pe valoare adăugată și examinarea cazului de încălcare fiscală