Știrinews.24.md
22 Februarie 2023, 16:32
96

Guvernul a aprobat un nou regulament de activitate a Caselor de cultură; Directorii, aleși pe un mandat de 4 ani

Guvernul a aprobat un nou regulament de activitate a Caselor de cultură; Directorii, aleși pe un mandat de 4 ani

Casele de cultură din Republica Moldova vor deveni independente, își vor stabili de sine stătător statutul juridic, în funcție de necesitățile și prioritățile comunității. Prevederile se conțin în noul Regulament de funcționare a caselor de cultură, aprobat de Executiv.

Directorul Casei de cultură va fi selectat prin concurs, pe un mandat de patru ani. El va fi responsabil de activitatea instituției, registrul de evidență, programul, raportul anual de activitate ș.a. De asemenea, pentru asigurarea transparenței și bunei gestionări, Regulamentul propune constituirea unui Consiliu administrativ al Casei de cultură, care va avea în componență reprezentanți ai fondatorului, ai Direcției cultură a municipiului sau raionului și un reprezentant din partea societății civile în domeniul relevant acestei activități.

Modificările derivă și ca urmare a creșterii salariale pentru directorii instituțiilor de cultură, astfel încât complexitatea funcției să corespundă nivelului de remunerare.

În Republica Moldova sunt active peste 1218 case de cultură, care se subordonează autorităților publice locale.

Potrivit ministrului Culturii, Sergiu Prodan, până acum, Legea Culturii nu conținea nicio prevedere referitoare la Casa de cultură.

„În baza Regulamentului, casele de cultură vor avea posibilitatea să obțină personalitate juridică, pentru a deveni cu adevărat centre comunitare, pentru a răspunde nevoilor de culturalizare a comunității. Casele de cultură vor putea stabili relații de parteneriat, inclusiv economice. Ținând cont de faptul că aceste  instituții se subordonează autorităților publice locale, ne dorim o conlucrare fructuoasă cu APL-urile la nivel de politici și proiecte culturale, centrate pe viața comunitară”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Guvernul a aprobat inițierea negocierilor unui nou Acord cu Guvernul Italiei privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor
  • Încă un pas pentru interconexiunea cu România. Acordul de împrumut privind construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava, aprobat de Guvern
  • Ion Munteanu trece de la Procuratura Generală la Curtea Supremă de Justiție! CSM a aprobat raportul Comisiei Vetting
  • Parlamentul a aprobat raportul de activitate al CA pentru anul 2023
  • Programul de finanțare „Fondul pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial din RM”, aprobat de Guvern
  • Guvernul va aloca 1,3 mln. lei pentru reparația spațiului unde fac repetiții „Hecenii”
  • Maia Sandu: Îndemn Guvernul să găsească cât mai rapid un spațiu nou pentru ansamblul „Hecenii”
  • ANSA a sancționat mai multe farmacii veterinare și magazine zoo pentru neconformități în activitate
  • Curțile de Apel din R.Moldova vor fi redenumite. Guvernul a votat revizuirea hărții judiciare
  • Aprobat de CSM! 12 judecători noi au depus azi jurământul