Știrinews.24.md
22 Februarie 2023, 16:32
66

Guvernul a aprobat un nou regulament de activitate a Caselor de cultură; Directorii, aleși pe un mandat de 4 ani

Guvernul a aprobat un nou regulament de activitate a Caselor de cultură; Directorii, aleși pe un mandat de 4 ani

Casele de cultură din Republica Moldova vor deveni independente, își vor stabili de sine stătător statutul juridic, în funcție de necesitățile și prioritățile comunității. Prevederile se conțin în noul Regulament de funcționare a caselor de cultură, aprobat de Executiv.

Directorul Casei de cultură va fi selectat prin concurs, pe un mandat de patru ani. El va fi responsabil de activitatea instituției, registrul de evidență, programul, raportul anual de activitate ș.a. De asemenea, pentru asigurarea transparenței și bunei gestionări, Regulamentul propune constituirea unui Consiliu administrativ al Casei de cultură, care va avea în componență reprezentanți ai fondatorului, ai Direcției cultură a municipiului sau raionului și un reprezentant din partea societății civile în domeniul relevant acestei activități.

Modificările derivă și ca urmare a creșterii salariale pentru directorii instituțiilor de cultură, astfel încât complexitatea funcției să corespundă nivelului de remunerare.

În Republica Moldova sunt active peste 1218 case de cultură, care se subordonează autorităților publice locale.

Potrivit ministrului Culturii, Sergiu Prodan, până acum, Legea Culturii nu conținea nicio prevedere referitoare la Casa de cultură.

„În baza Regulamentului, casele de cultură vor avea posibilitatea să obțină personalitate juridică, pentru a deveni cu adevărat centre comunitare, pentru a răspunde nevoilor de culturalizare a comunității. Casele de cultură vor putea stabili relații de parteneriat, inclusiv economice. Ținând cont de faptul că aceste  instituții se subordonează autorităților publice locale, ne dorim o conlucrare fructuoasă cu APL-urile la nivel de politici și proiecte culturale, centrate pe viața comunitară”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război
  • Un spital din nordul țării, dotat cu echipamente în valoare de două milioane de lei, bani donați de Guvernul României
  • 10 primari aleși pe lista PSRM au anunțat despre aderarea lor la Mișcarea Pentru Popor
  • Aprobat cu 58 de voturi! Judecătorii CSJ și candidații la această funcție vor fi supuși evaluării externe
  • Protocolul modificat al Acordului între Republica Moldova și Ucraina cu privire la activitatea transportului feroviar a fost aprobat de Executiv
  • Xi Jinping obține al treilea mandat de președinte al Chinei
  • Alegerile bașcanului Găgăuziei: CEC a aprobat primii doi candidați
  • Guvernul a aprobat Programul național privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale, inclusiv populația adultă, pentru anii 2023-2025
  • Anatolie Topală: Tinerii specialiști vor beneficia de câte 40 de mii de lei anual, în primii cinci ani de activitate
  • Guvernul a aprobat limita admisibilă de acizi grași trans în produsele alimentare