Știrinews.24.md
7 Decembrie 2022, 17:26
97

Guvernul a aprobat Bugetul de Stat pentru anul 2023 la doar câteva ore după ce a fost supus consultării

Guvernul a aprobat Bugetul de Stat pentru anul 2023 la doar câteva ore după ce a fost supus consultării

Astăzi, 7 decembrie, în cadrul ședinței guvernului, cabinetul de miniștri a aprobat proiectul legii Bugetului de Stat pentru anul 2023, la inițiativa ministrului finanțelor Dumitru Budeanschi.

Inițial, documentul nu a fost inclus pe ordinea de zi publicată prealabil, fiind inclus ulterior, în timpul ședinței cabinetului de miniștri de astăzi.

Bugetul de Stat de 473 de pagini a fost făcut public tot astăzi la ora 12.00, pe site-ul ministerului finanțelor, ceea ce a stârnit critica bașcanei Găgăuziei Irina Vlah, care a menționat că miniștrii au primit documentul doar cu două ore înainte de ședința guvernului șim respecctiv, aceștia nu au avut suficient timp pentru a-l analiza.

„Noi, membrii guvernului, am primit documentul la ora 13.00 și sunt sigură că nimeni nu a reușit să îl parcurgă. Legea prevede 15 zile pentru consultări și analiza proiectului, este un document important și trebuie să îl dezbatem, ca să înțelegem ce provocări prevede și ce vom face. Propun amânarea examinării pentru o altă ședință”, a declarat Irina Vlah.

Prim-ministra Natalia Gavriliță a menționat că nu ar fi vrut să repete „practicile vicioase ale guvernelor precedente”, dar justifică acest lucru prin faptul că ar fi negociat până în ultimul moment cu Fondul Monetar Internațional pentru a obține fonduri suplimentare pentru creșteri de salarii și aceasta a influențat capacitatea de a veni cu documentul final. 

„Este puțin timp, dar nu putem amâna mai mult, pentru că altfel nu reușim să se adopte bugetul în două lecturi în parlament. De aceea, vă rog să examinați documentul, să îl discutăm și dacă sunt subiecte principiale, să vorbim cu colegii din parlament pentru a face amendamente pentru lectura a doua”, a spus Gavrilița.

După prezentarea proiectului, acesta a fost aprobat de miniștri. Ulterior, acesta urmează să fie aprobat de Parlamentul Republicii Moldova.

Bugetul de stat pentru anul 2023 a fost aprobat de guvern la venituri în sumă de 64 868 382,2 mii de lei și la cheltuieli în sumă de 83 195 682,2 mii de lei, cu un deficit în sumă de 18 327 300,0 mii de lei.

Hotărârea poate fi văzută mai jos.

diez.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Acord ratificat: Moldova va beneficia de un împrumut de 25 de mil. de euro de la BERD pentru gestionarea deșeurilor solide
  • Încă o palmă pentru "Apă - Canal Chişinău". Premier Energy spune că nu e responsabilă de deconectările de apă
  • Votat în prima lectură: Numărul moldovenilor care vor beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului
  • VIDEO Pentru a marca 1 an de război, UE pune în aplicare al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
  • Deputații au votat un proiect de lege care prevede retragerea din circuitul agricol a cinci hectare de teren pentru construirea spitalului regional Bălți
  • Preşedintele raionului Călăraşi, primarul şi un şef de direcție, plasați după gratii: Câte zile de arest au primit
  • În Moldova au fost confirmate încă 16 cazuri de infectări cu Omicron și trei cazuri cu sublinia Kraken
  • Alte 12 percheziții au fost efectuate de CNA și procurorii anticorupție în dosarul AIPA
  • Au fost retrase mai multe plăcuțe de înmatriculare a mașinilor de taxi și autobuze din cauza defecțiunilor tehnice
  • Reacția MAEIE la declarațiile lui Lavrov: Moldova ca stat și moldovenii indiferent de preferințele politice sau geopolitice își doresc Pace, Libertate și Democrație