Știrinews.24.md
22 Noiembrie 2022, 15:14
141

Gigantul rus Gazprom acuză Ucraina de reducerea volumului de gaze către Moldova: „O parte din gazele livrate rămân în Ucraina”

Gigantul rus Gazprom acuză Ucraina de reducerea volumului de gaze către Moldova: „O parte din gazele livrate rămân în Ucraina”

Concernul Gazprom acuză Ucraina de reducerea volumului de gaze ruseşti către Republica Moldova şi susţine că ţara vecină ar sustrage o parte din gazele achitate de Chişinău. Acuzaţiile se regăsesc într-un comunicat de presă al Gazprom distribuit de către agenţia de presă pro-Kremlin TASS.

„Gazprom fixează decontarea în Ucraina a gazelor rusești destinate livrării către consumatorii moldoveni în baza unui contract cu compania Moldovagaz. Volumul de gaze furnizat de Gazprom către GIS Sudzha pentru tranzit în Moldova prin teritoriul Ucrainei depășește volumul fizic transferat la granița Ucrainei cu Moldova. Volumul gazului rusesc efectiv furnizat, pentru care a fost încălcatĂplata pentru livrările curente în noiembrie, este de 24,945 milioane de metri cubi. de gaz. Volumul total acumulat de sedimentare pe teritoriul Ucrainei este de 52,52 milioane de metri cubi. de gaz”, se arată în comunicat.

Concernul rus a precizat că, „în cazul în care dezechilibrul de tranzit prin Ucraina pentru consumatorii moldoveni va persista, pe 28 noiembrie de la ora 10:00, Gazprom va începe reducerea aprovizionării cu gaz către GIS Sudzha pentru tranzit prin Ucraina în valoare de o sublivrare zilnică”.

Anterior, Gazprom a raportat că furnizează gaz către Europa în tranzit prin Ucraina în valoare de 42,9 milioane de metri cubi pe zi prin stația de măsurare a gazelor Sudzha GIS. Cererea de pompare prin Sokhranivka a fost respinsă de partea ucraineană.

 Constantin Borosan, secretar de stat al Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat, marţi dimineaţă, că gigantul rus nu a rezervat capacităţi adiţionale de transport al gazelor ruseşti pe teritoriul Ucrainei, din care motiv livrările de gaze ruseşti către Moldova vor fi reduse cu 56,6 la sută.

Kievul şi Chişinăul nu au comentat acuzaţiile Gazpromului.

anticoruptie.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Putin, uimit de faptul că R.Moldova își depozitează gazele naturale în Ucraina
  • Dosar de spălarea banilor: Au fost efectuate percheziții la 12 bănuiți din Moldova. Ce au găsit procurorii
  • Percheziții în România, R. Moldova și Suedia la o grupare internațională care spăla milioane de euro din fraude informatice
  • Zece școli din Republica Moldova vor fi dotate cu echipament performant pentru studii aprofundate în domeniul IT
  • Banca Europeană de Investiții va oferi un împrumut adițional în valoare de 100 de milioane de euro pentru reparația drumurilor din R. Moldova
  • Criza energetică mobilizează autoritățile. Până în 2025 Moldova va avea două noi centrale termoelectrice
  • Criza energetică din R. Moldova, discutată de Maia Sandu și Secretarul de Stat pentru Energie al SUA, Jennifer Granholm
  • Companie multimiliardară din Emirate își retrage intenția de a investi în R. Moldova
  • Rusia a lansat un nou atac cu rachete asupra Ucrainei. Sirenele de raid aerian răsună în mare parte a țării
  • Președintele Ucrainei a fost desemnat „Personalitatea anului” de către Financial Times