Știrinews.24.md
25 Ianuarie 2023, 14:26
54

Germania, aproape să-și dea acordul să livreze Ucrainei tancuri Leopard

Germania, aproape să-și dea acordul să livreze Ucrainei tancuri Leopard

Cancelarul Olaf Scholz se va adresa miercuri parlamentului Germaniei cu un posibil anunţ privind livrarea tancurilor grele Leopard către Ucraina, care le reclamă cu insistenţă pentru a se apăra împotriva invaziei ruse, notează Agerpres.

Două media germane, revista Spiegel şi canalul de informaţii NTV, au afirmat că Scholz, care va lua cuvântul la orele la orele 12.00 GMT în plenul camerei inferioare a parlamentului, ar putea să dea undă verde cu această ocazie ţărilor, printre care Polonia şi Finlanda, care doresc să livreze Kievului tancuri Leopard 2 de producţie germană.

"Germania trimite tancuri Leopard Ucrainei", a scris pe Twitter Partidul Liberal-Democrat (FDP), membru al coaliţiei guvernamentale conduse de Scholz.

"Discuţiile trebuie să se încheie cu decizii", a îndemnat marţi seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. "Aliaţii au numărul de tancuri" necesare armatei ucrainene pentru a răsturna trupele Moscovei, a declarat el în discursul său zilnic publicat pe reţelele de socializare, insistând că "nevoile sunt mai mari" decât "cinci, zece sau cincisprezece tancuri".

Ţările care au achiziţionat tancuri Leopard 2 din Germania pentru forţele lor armate trebuie să obţină permisiunea Berlinului pentru a le reexporta.

Varşovia, care doreşte să creeze o "coaliţie de ţări sprijinind Ucraina cu tancuri Leopard 2", a trimis oficial o cerere în acest sens, a cărei primire a fost confirmată marţi de Berlin.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a spus că speră într-un răspuns rapid, regretând că "germanii întârzie, amână, acţionează într-un mod greu de înţeles".

În cursul unei conferinţe de presă la Berlin cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, a declarat marţi că "a încurajat expres ţările partenere care au tancuri Leopard pregătite pentru desfăşurare să antreneze forţele ucrainene pe aceste tancuri"

.Şeful NATO a salutat "mesajul clar" al lui Pistorius, aflat în funcţie de aproape o săptămână."Astfel de livrări nu vor aduce nimic bun" relaţiilor ruso-germane, a reacţionat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit observatorilor, aceste tancuri sunt susceptibile să aibă un impact semnificativ pentru ucraineni în faţa presiunii crescânde a trupelor ruse care recâştigă teren pe frontul din estul Ucrainei.

Luni, Polonia a avertizat că este gata să treacă peste autorizaţia Berlinului. Această ţară, care spune că este dispusă să trimită 14 Leopard 2 Kievului, discută acest lucru cu aproximativ 15 state, multe armate europene deţinând aceste vehicule blindate.

Teama de o escaladare militară cu Moscova şi reticenţa sa de a face Germania să-şi asume un leadership în tabăra occidentală explică ezitările cancelarului, potrivit analiştilor.

Pentru Ucraina, sprijinul militar şi financiar al aliaţilor occidentali este crucial. Ea spune că are nevoie de sute de tancuri moderne şi alte armamente pentru o nouă ofensivă, reaminteşte AFP.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Parlamentul a cheltuit aproape 2 milioane de lei pentru deplasări în jumătate de an
  • Procuratura Generală cere acordul CSM-ului pentru urmărirea penală a judecătorului Oleg Melniciuc
  • Președina Maia Sandu a avut o întrevedere cu Penny Pritzker, reprezentant special al SUA pentru reconstrucția economiei Ucrainei
  • Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, decorat la final de mandat cu cea mai înaltă distincție a Ministerului de Externe
  • ULTIMA ORĂ/ Volodimir Zelenski l-a rechemat din funcție pe Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova
  • VIDEO // Au pretins 5 .000 de euro de la doi moldoveni în Germania, amenințându-i și șantajându-i. Doi suspecți, reținuți de Poliție
  • Acordul de liberă circulație în UE pentru transportatorii de mărfuri, prelungit până la sfârșit de 2025. Spînu: Mulțumim UE pentru suport
  • Zelenski l-a demis fără nicio explicație pe Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei
  • „O creatură bolnavă și cinică”. Reacția lui Zelenski la acuzațiile fără dovadă ale lui Putin la adresa Ucrainei pentru implicarea în masacrul de la Crocus
  • Germania a donat unei școli profesionale din Râșcani un set de echipamente în valoare de un milion de lei