Știrinews.24.md
30 August 2023, 16:21
82

Germania a inclus RM pe lista statelor sigure, pentru a reduce numărul cererilor de azil; 5 218 cereri, depuse în 2022

Germania a inclus RM pe lista statelor sigure, pentru a reduce numărul cererilor de azil; 5 218 cereri, depuse în 2022

Guvernul de coaliţie din Germania a inclus miercuri Republica Moldova şi Georgia pe lista ţărilor de origine sigură, în încercarea de a reduce numărul cererilor de azil, relatează Reuters și Agerpres.

Cabinetul a adoptat un proiect de lege al ministrului de interne Nancy Faeser, ca parte a unei serii de măsuri convenite la o reuniune de două zile a cabinetului la Schloss Meseberg, un castel din afara Berlinului.

Măsura presupune că cererile de azil din Republica Moldova și Georgia ar putea fi procesate mai rapid şi ar putea duce la expulzări mai rapide pentru solicitanţii respinşi.

Conform datelor ministerului, 99,9% dintre cererile din ambele ţări au fost respinse în 2022 şi în prima jumătate a anului 2023.

Împreună, acestea reprezintă mai mult de o zecime din totalul cererilor respinse. Aproximativ 8.865 de persoane din Georgia şi 5.218 de persoane din Republica Moldova au solicitat azil în Germania anul trecut.

Ministerul defineşte ţările de origine sigură ca fiind cele în care, în general, nu există teama de urmărire penală din partea statului şi în care statul îşi protejează cetăţenii.

Guvernul cancelarului Olaf Scholz a încercat în acest an să le faciliteze migranţilor calificaţi obţinerea cetăţeniei germane, în încercarea de a uşura deficitul cronic de forţă de muncă.

Dar migraţia rămâne o problemă cu încărcătură politică şi a alimentat ascensiunea partidului de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care se află în sondaje deasupra majorităţii partidelor tradiţionale şi este pe cale să avanseze la viitoarele alegeri.

Grupul pentru drepturile refugiaţilor Pro Asyl a criticat decizia guvernului cu privire la Republica Moldova şi Georgia, spunând că ignoră faptul că Rusia ocupă regiuni separatiste în ambele ţări, ameninţând securitatea.

Pro Asyl a subliniat, de asemenea, ceea ce a prezentat ca regrese ale statului de drept în Georgia şi ale drepturilor LGBTIQ+, precum şi problema libertăţii presei în Republica Moldova.

Georgia a adoptat legi împotriva discriminării şi a infracţiunilor motivate de ură, dar grupurile pentru drepturile LGBT+ spun că există o lipsă de protecţie adecvată din partea celor responsabili cu aplicarea legii, iar homofobia rămâne larg răspândită în această naţiune conservatoare din punct de vedere social din Caucazul de Sud.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Autoritățile au trimis în Israel o cerere suplimentară pentru extrădarea lui Șor
  • Ucraina primește încă 1,5 miliarde de euro de la UE pentru acoperirea nevoilor imediate de finanțare
  • Probe din dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor de către Ilan Șor. Ce sume aloca oligarul fugar pentru activitarea formațiunilor
  • Roaming mai accesibil pentru cetățenii care călătoresc între UE și R. Moldova: Au fost stabilite plafoanele de preț
  • Vot final: Mărfurile și serviciile destinate implementării proiectului „Credite pentru conservarea energiei” vor fi scutite de TVA și taxe vamale
  • Marina Tauber se vrea primar al municipiului Bălţi. A depus actele pentru a fi înregistrată în calitate de candidat independent
  • 30 de zile de arest la domiciliu pentru primarul de Nisporeni, Grigore Robu
  • MEC a oferit 230 de seturi de echipamente noi pentru sportivii federațiilor cu probe olimpice, paralimpice, în valoare de 600.000 de lei
  • Google va oferi Moldovei 1 milion de dolari pentru îmbunătățirea securității cibernetice și promovarea alfabetizării digitale
  • Membrul CSM, Iulian Muntean, despre dosarul său: A fost fabricat la comandă, pentru a mă intimida