Știrinews.24.md
23 Ianuarie 2023, 20:40
30

Franța împotriva protestatarilor. Aprobă creşterea vârstei de pensionare. Unul și-a pierdut testiculul la ciocniri

Franța împotriva protestatarilor. Aprobă creşterea vârstei de pensionare. Unul și-a pierdut testiculul la ciocniri

Guvernul Franţei a aprobat luni, 23 ianuarie curent, reforma pensiilor, care prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, în ciuda protestelor şi a revendicărilor sindicale din ultimele zile, urmând ca proiectul să intre în procedură de adoptare accelerată în Parlament. Au avut loc și ciocniri cu poliția, în urma cărora, un bărbat și-a pierdut testiculul.

Consiliul de Miniştri a consemnat refuzul categoric al ministrului muncii, Olivier Dussopt, de a renunţa la creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, cea mai controversată dintre măsurile reformiste.

„Revenirea asupra acestui punct ar însemna renunţarea la refacerea echilibrului sistemului”, a declarat el.

Toate sindicatele şi cea mai mare parte din opoziţie sunt împotriva creşterii vârstei de pensionare, care nu este dorită, conform sondajelor de opinie, nici de majoritatea cetăţenilor francezi. Joia trecută au ieşit în stradă împotriva reformei 1-2 milioane de protestatari. Următorul val de demonstraţii este anunţat pe 31 ianuarie.

Între timp, preşedintele Macron şi guvernul îşi reafirmă obiectivul: o dezbatere parlamentară accelerată, astfel încât modificările legislative să intre în vigoare vara aceasta. Proiectul va fi dezbătut în parlament pe 6 februarie.

Duminică, şeful statului a susţinut că a dat deja dovadă de „deschidere”, deoarece programul său pentru al doilea mandat prezidenţial de cinci ani prevedea de fapt ca vârsta de pensionare să ajungă la 65 de ani.

Medicii au fost nevoiți să amputeze testiculul unui tânăr care a fost lovit în picioare de un ofițer de poliție în timpul demonstrațiilor de săptămâna trecută la Paris, potrivit avocatului acestuia.

Imaginile și filmările de la demonstrațiile de joi care circulă online arată un polițist care lovește un bărbat la pământ între picioare și apoi pleacă. Bărbatul este văzut ținând un aparat de fotografiat.

Incidentul a avut loc în timpul unui val de violență la un marș în mare parte pașnic la care au participat zeci de mii de oameni care s-au opus planului guvernului de a crește vârsta de pensionare. Aproximativ 1 milion de oameni au mărșăluit joi în orașele din Franța.

Tânărul de 26 de ani, identificat în presa franceză drept inginer, a spus că a fost doborât la pământ, presupus de un ofițer, în timp ce făcea fotografii în timpul unei confruntări dintre demonstranți și poliție. Un alt ofițer l-a atacat și i-ar fi plantat bâta între picioare.

Inginerul, care locuiește pe insula franceză Guadelupa din Caraibe, „este încă în stare de șoc și continuă să întreabă de ce” a fost rănit, a adăugat avocatul.

Șeful poliției din Paris, Laurent Nunez, a ordonat o anchetă cu privire la circumstanțele exacte ale incidentului, pe măsură ce indignarea a crescut din cauza a ceea ce părea a fi un caz de forță excesivă din partea poliției franceze, o plângere de lungă durată.

Bărbatul a spus ziarului Libération că dă în judecată „pentru ca asta să înceteze, pentru că nu sunt prima persoană care a fost supusă violenței de către poliție”.

Franţa are în prezent una din cele mai reduse vârste de pensionare din Europa. Germanii, belgienii sau spaniolii se pot pensiona la 65 de ani, iar danezii la 67, arată Centrul de Legături Europene şi Internaţionale de Securitate Socială, organizaţie publică franceză. Guvernul de la Paris a optat pentru prelungirea stagiilor de muncă pentru a pune capăt dezechilibrelor financiare ale caselor de pensii, precum şi ca reacţie la îmbătrânirea populaţiei.

realitatea.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • VIDEO Pentru a marca 1 an de război, UE pune în aplicare al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
  • Viorel Morari câștigă la CSJ împotriva unui ordin emis de Alexandr Stoianoglo
  • Consiliul Uniunii Europene a prelungit pentru alte șase luni sancțiunile economice împotriva Federației Ruse
  • Zelenski cere noi sancțiuni împotriva Rusiei: Arme pe câmpul de luptă. Arme care ne protejează cerul, arme politice și economice
  • PAS a depus denunț împotriva Primăriei Chișinău: A falsificat acte care au permis construcția blocurilor în centrul istoric
  • Moldovean arestat în Franța: Transporta 26.000 de pachete de țigări de contrabandă
  • Toți ca unul! Angajații Ministerului de Interne vor purta aceeași uniformă, indiferent de subdivizunea unde lucrează
  • Greta Thunberg a fost reținută de poliția germană în timp ce protesta împotriva unei exploatări miniere
  • Un bărbat din capitală, anunțat în anul 2016 în căutare internațională pe canalele Interpol, a fost reținut în Franța
  • Franța îndeamnă autoritățile belaruse să elibereze „toți deținuții politici închiși în mod injust''