Știrinews.24.md
6 Iunie 2024, 14:05
66

Fracțiunea PAS din CMC a depus o plângere la PG cu privire la construcția unui bloc fără acte permisive în centrul istoric

Fracțiunea PAS din CMC a depus o plângere la PG cu privire la construcția unui bloc fără acte permisive în centrul istoric

Fracțiunea PAS din CMC a depus un denunț la Procuratura Generală cu privire la construcția unui bloc locativ fără acte permisive în centrul istoric din Chișinău.

„În ultima vreme observăm tot mai multe șantiere sau construcții care se ridică fără acte permisive, fără autorizațiile corespunzătoare pe teren municipal, terenul orașului. O practică nocivă care pune în pericol siguranța oamenilor din Chișinău și dezvoltarea urbană a orașului per general.

La sfârșitul anului trecut am remarcat că se construiește fără autorizație un bloc în centrul istoric. Blocul se află pe strada Ismail. În calitate de consilieră municipală am verificat dacă lucrările se fac în baza documentației permisive, și am sesizat Inspectoratul Național al Supravegherii Tehnice (INST), care ne-a confirmat că lucrările de construcție au loc fără acte permisive cum ar fi certificatul de urbanism și autorizația de construcție”, a relevat Anetta Dabija.

Consiliera municipală a mai adăugat că lucrările de la bun început s-au făcut cu încălcări, inițial a fost demolată o clădire, la fel, fără documentație de proiect și fara autorizație. Agenția de Inspectare a Monumentelor a efectuat câteva verificări și a emis un proces verbal pentru contraventii.

INST a efectuat câteva controale, a pus amenzi și a solicitat beneficiarului care construiește să stopeze imediat lucrările – lucru care nu s-a întâmplat.

Potrivit consilierii până la acest moment nu există un act, acord, decizie dintre Primărie și beneficiar care ar permite orice fel de lucrări de construcție.

„Prin urmare, depunem astăzi o sesizare la procuratură în acest caz. Considerăm că acțiunile întreprinse cad sub incidența unor articole din Codul Penal al Republicii Moldova și anume: art. 199 (1) deteriorarea sau distrugerea bunurilor de patrimoniu cultural[a][b][c][d]; art. 257 executarea necalitativă a construcțiilor. Cu această ocazie reiterăm faptul că încălcările din domeniul imobiliar, din domeniul construcțiilor au consecințe foarte grave atât asupra siguranței locuitorilor cât și asupra modului în care se dezvoltă orașul nostru. Astfel de situații ar trebui să fie inacceptabile iar cei care participă la acestea să fie trași la răspundere. De asemenea, este foarte important ca primăria să-și asume rolul primordial pe care îl are în prevenirea acestor încălcări.” a mai spus Anetta Dabija.

Potrivit reprezentanților PAS este vorba de o construcție de pe strada Ismail, 28. Primăria nu a comentat deocamdată acest caz.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Neatenția unui șofer a provocat un accident tragic la Băcioi: O femeie a murit
  • Accident cumplit, cu implicarea unui autocar de pe ruta Kiev; Două persoane, extrase din automobil de echipa de descarcerare
  • CNA desfășoară percheziții la o companie de construcții într-un dosar de abuz de serviciu la ridicarea unui bloc cu 12 etaje din capitală
  • Concursul de selectare a patru membri ai Consiliului de Administrație al Moldovagaz: Câte dosare au fost depuse
  • Schema cu „ruda implicată în accident” face noi vicime: O femeie din Ungheni a rămas fără 12 mii de euro
  • Moldovenii cu pașapoarte diplomatice sau de serviciu vor putea călători în India fără vize
  • Olena Zelenska, ținta unui fake news de proporții, după vizita la Paris: „Zvonuri” pe net că și-a luat un Bugatti Tourbillon de 4,5 milioane de euro
  • Accident grav, soldat cu moartea unui tânăr de 18 ani și traumarea unui copil; Șoferul nu avea permis de conducere
  • Termen prelungit: Cerealele din Ucraina vor putea tranzita Moldova fără a fi controlate de ANSA
  • Tragedie fără margini la Vatra: Un copil de 12 ani s-a înecat în lacul din localitate