Știrinews.24.md
23 Martie 2023, 18:57
56

FOTO Dragalin, premiată în SUA pentru Excelență în Procuratură. Mama procurorei-șefe: „Momente de mândrie…”

FOTO Dragalin, premiată în SUA pentru Excelență în Procuratură. Mama procurorei-șefe: „Momente de mândrie…”

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, a fost premiată cu 2023 Robert Tucker Prize pentru Excelență în Procuratură. Despre asta aflăm joi, 23 martie curent, dintr-o postare pe Facebook a mamei procurorei-șefe, Elena Dragalin, cunoscută și ea publicului ca președinta Asociației „Moldova AID” din SUA.

„Momente de mândrie. Premiul Robert S. Tucker 2023 pentru excelență în Procuratură este acordat Veronicăi Drăgălin, șefa Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova. „Urmărirea penală nu înseamnă sentințe și trimiterea oamenilor la închisoare, urmărirea penală înseamnă să se facă dreptate” – dintr-unul dintre discursuri”, a scris Elena Dragalin, atașând o serie de fotografii.

Ceremonia de decernare a Premiului Robert S. Tucker pentru Excelență Procuratorie a avut loc miercuri, 22 martie curent, la ora 18:00, la Universitatea Pace din Manhattan, New York.

Premiul Robert S. Tucker pentru Excelență în Procuratură este acordat anual unei persoane sau unui grup de persoane care au adus contribuții remarcabile în domeniul urmăririi penale și care demonstrează excelență în practica procurorilor. Laureații sunt selectați în fiecare an de un juriu format din foști procurori și membri ai facultății de la Elisabeth Haub School of Law. Ceremonia de premiere reunește procurori adjuncți din întreaga regiune și stat, lideri civici, membri ai sistemului judiciar, guvernul orașului New York și comunitatea Haub Law pentru a recunoaște aceste persoane distinse pentru munca lor. Premiul este posibil prin sprijinul generos al absolventului Haub Law și membru al Consiliului de Administrație al Universității Pace, Robert S. Tucker.

„Veronica a condus o carieră impresionantă, demonstrând angajamentul său față de urmărirea justiției, atât ca procuror adjunct desăvârșit al Statelor Unite, cât și acum într-un rol provocator și istoric, ca șef al departamentului Anticorupție pentru Moldova”, a declarat Dean Horace E. Anderson Jr. “Ea a preluat acest rol într-un moment deosebit de volatil în regiune și a făcut istorie ca prima femeie în această poziție. Tenacitatea ei de a părăsi o poziție de succes în SUA pentru a conduce lupta împotriva corupției în țara ei natală este cu adevărat admirabilă.”

Beneficiarii anteriori ai premiului includ procurorul districtual din Bronx Darcel D. Clark și Biroul procurorului districtual din Bronx, procurorul districtual din Brooklyn Eric Gonzalez, fostul procuror general din New York Barbara Underwood și Richard A. Brown, regretatul procuror districtual din Queens.

„Veronica are deja un impact în noul ei rol în scurt timp. Conform indicelui de percepție a corupției (IPC) 2022 al Transparency International, publicat în ianuarie 2023, scorul Moldovei a crescut cu trei puncte, una dintre cele mai semnificative îmbunătățiri înregistrate, plasându-l la 91 din 180 de țări în IPC. IPC clasifică anual țările „după nivelurile percepute de corupție în sectorul public, așa cum sunt determinate de evaluările experților și sondajele de opinie”. Cariera remarcabilă a Veronicăi este o reflectare a valorilor și angajamentului în urmărirea penală pe care ne propunem să le recunoaștem prin acest premiu”, a declarat Robert S. Tucker, Președinte și CEO al T&M.

Amintim că Veronica Dragalin s-a născut în Republica Moldova şi a primit educație în Statele Unite. Ea a obținut o diplomă de licență de la Universitatea Duke și o diplomă de doctorat de la Facultatea de Drept de la Universitatea din Virginia. Și-a petrecut primii ani ai carierei ca asociat la firma internațională de avocatură, Jones Day. După ce a lucrat ca avocat în litigii civile și investigații penale internaționale, în 2016, a devenit procuror federal în Los Angeles, unde a lucrat în Secția de corupție publică și drepturi civile și a fost coordonatorul biroului pentru infracțiuni de ură. A judecat zece procese cu juriu în calitate de procuror și a acuzat peste 50 de cazuri, inclusiv împotriva ofițerilor federali și locali de aplicare a legii pentru încălcarea drepturilor civile, precum și a funcționarilor publici pentru luare de mită și alte infracțiuni de corupție, inclusiv un caz de conspirație RICO care acuza consilierii orașului Los Angeles, un viceprimar și alți funcționari publici și persoane implicate într-o schemă pay-to-play.

La 1 august 2022, și-a început actualul mandat de șef al Procuraturii Anticorupție în Republica Moldova. Biroul ei, format din aproximativ 130 de angajați, se ocupă în prezent de anchete penale de corupție și de urmăriri penale împotriva oficialilor la nivel înalt, inclusiv fostul președinte, procurorul general suspendat, membri ai parlamentului, judecători și procurori.

realitatea.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Se va ieftini? ANRE se va întruni miercuri în ședință pentru a stabili noul preț la gaz
  • Parlamentul a lansat concursul pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului pentru drepturile copilului
  • Polițiștii au prezentat recomandări pentru copii în timpul vacanței de vară
  • Arhitectul-șef al raionului Hâncești, reținut de CNA pentru corupție și abuz de serviciu
  • Regele Charles, la picnic cu românii din Valea Zălanului. A fost întâmpinat cu flori, dulceaţă şi bucurie (FOTO
  • Turcia: Erdogan depune jurământul pentru un nou mandat de cinci ani
  • Zelenski: Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia
  • 11 deputați, sancționați pentru absențe nemotivate; Cei din fracțiunea „Șor” rămân în topul celor care chiulesc de la muncă
  • Prim-ministrul Marii Britanii a anunțat un nou sprijin pentru Moldova. Ar fi vorba despre 10,5 milioane de lire sterline
  • Zi cu emoții pentru absolvenți: Elevii alolingvi susțin astăzi primul examen de bacalureat