Știrinews.24.md
19 Septembrie 2023, 10:42
101

Forța Fermierilor cere să fie interzis importul de floarea soarelui în Republica Moldova: În caz contrar protestele sunt inevitabile

Forța Fermierilor cere să fie interzis importul de floarea soarelui în Republica Moldova: În caz contrar protestele sunt inevitabile

Asociația Forța Fermierilor cere să fie interzis importul de floarea soarelui în Republica Moldova cel puțin până pe 31 decembrie 2023. În cazul în care Guvernul nu le va auzi solicitarea, agricultorii spun că protestele vor fi inevitabile. 

Asociația Forța Fermierilor spune că în ultima săptămâna s-au prăbușit vertiginos prețurile la floarea soarelui, agricultorii sunt impuși să comercializeze floarea soarelui mult sub prețul de cost, iar faptul că Guvernul nu acceptă introducerea moratoriului la plata datoriilor agricultorilor fermierii micro, mici și mijlocii sunt aproape de faliment.

"Prețurile la floarea soarelui în ultima săptămâna s-au prăbușit vertiginos cu aproximativ 2 lei per kg și sunt mai mici cu peste 3 lei față de cotațiile bursiere internaționale. În prezent fermierii sunt impuși să comercializeze floarea soarelui mult sub prețul de cost. Se repetă scenariu cu grău și orz, agravat prin faptul că la sudul țării din cauza secetei de vară recolta culturilor de grupa a doua s-a diminuat semnificativ. În acest context, dat fiind faptul că Guvernul nu acceptă introducerea moratoriului la plata datoriilor agricultorilor și așa și nu a accesat fonduri europene pentru compensații, falimentul fermierilor micro, mici și mijlocii este foarte aproape", a precizat Forța Fermierilor.

Totodată, Asociația susține că, în urma discuțiilor, au fost constate mai multe abateri grave în privința importurilor floarei-soarelui din Ucraina.

"Am primit informația din mai multe surse că fabrica de producere a uleiului vegetal din Bălți, controlată de grupul Trans Oil, deja a importat din Ucraina 9 vagoane de materia primă și se așteaptă în zilele următoare încă 30 de vagoane. Mai mult ca atăt, am fost informați ca întreprindere a încheiat un contract pentru importul floarei soarelui în cantități de sute mii de tone, care urmează să fie importate în Moldova pănă la finele anului 2023. Reprezentanții companiei Trans Oil, care au participat la ședința și s-au comportat foarte arogant, nu au infirmat informația respectivă. Imediat după întâlnirea la minister Forța Fermierilor a primit informația verbală de la Serviciul Vamal că probabil în luna septembrie Trans Oil va importa pentru fabrica de la Bălți aproximativ 15-20 mii tone de floare soarelui", a punctat Forța Fermierilor.

În context, Asociația Forța Fermierilor cere urgent să fie interzis importul floarei soarelui în Republica Moldova cel puțin pănă la 31 decembrie 2023.

publika.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • VIDEO: Nistrul, secat în zona orașului Hotin din Ucraina; Ministerul Mediul: „R. Moldova nu va fi afectată”
  • DOC // Decret semnat! Mai mulți membri ai trupei Bi-2 au primit cetățenia R. Moldova
  • Au achitat mii de euro ca să ajungă ilegal în R. Moldova. Șase ucraineni, documentați de polițiștii de frontieră
  • Siegfried Mureșan: Parteneriatul de Securitate și Apărare va permite UE să ofere mai mult sprijin Republicii Moldova
  • O nouă stea printre campionii R. Moldova! Emily Beznos a obținut premiul „Shooting Star” la Campionatul European de gimnastică ritmică
  • Mașinile electrice din Moldova vor avea plăcuțe de înmatriculare verzi
  • 13 partide din R. Moldova au semnat astăzi Pactul pentru Europa: „Este un eveniment istoric”
  • Petrocub Hâncești a reușit eventul, după ce aseară s-a impus în finala Cupei Republicii Moldova la fotbal
  • Franța, Germania și Polonia vor ajuta R. Moldova să-și consolideze sectorul de securitate și apărare în contextul războiului hibrid rus
  • Pedepse mai dure // Noțiunea de „trădare de patrie” se propune a fi inclusă în Codul Penal al R. Moldova