Știrinews.24.md
28 Martie 2023, 11:52
124

Focar de râie în raionul Strășeni. Numărul cazurilor este în creștere, anunță autoritățile din sănătate

Focar de râie în raionul Strășeni. Numărul cazurilor este în creștere, anunță autoritățile din sănătate

Centrul de Sănătate Publică Chişinău anunță că pe teritoriul raionului Strășeni, de la începutul lunii martie, se observă o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri prin scabie sau cum se mai spune în popor rîie.

Numărul de cazuri în decursul lunii curente crește de la 10 cazuri în luna ianuarie la 16 cazuri în luna martie. La fel se observă o creștere de 3 ori mai mare în anul 2023 a numărului de cazuri la scabie, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022.

„Majoritatea cazurilor de scabie sunt înregistrate printre locuitorii din localitățile rurale. În special, 70% dintre aceste cazuri, sunt printre copiii cu vîrstele cuprinse între 3 și 17 ani, din ei 63% sunt din grupurile organizate în instuțiile de educație timpurie, iar 27% în instituțiile de învățămînt preuniversitar”, anunță CSPC.

Scabia este o boală extrem de contagioasă! Îmbolnăvirile sunt favorizate de igiena precară, suprapopulare, vulnerabilitate socială, dar şi de anumite colectivităţi (grădinițe, internate, spitale, aziluri, închisori, case de copii).

Scabia este o infestație cutanată și poate să apară la orice vârstă, afectînd în egală măsură atât bărbații, cât și femeile. Însă, populația cea mai vulnerabilă este reprezentată de copii, bâtrâni și de cei cu imunitate compromisă.

Persoanele apropiate pot fi purtătoare ale bolii, fără a prezenta simptome (purtător sănătos) și, astfel, pot contamina persoanele din anturajul lor. Pentru a evita o recidivă, tratarea anturajului și a mediului este esențială.

La apariția erupțiilor cutanate specifice, nu ezitați, să vă adresați pentru consultație și tratament la medicul specialist sau la medicul de familie, îndeamnă autoritățile din sănătate.

realitatea.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • De ce Platon nu este în lista sancțiunilor UE? Răspunsul Maiei Sandu
  • Zelenski: Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia
  • Moarte misterioasă, în raionul Soroca: Un italian a fost găsit zăcând fără suflare în curtea concubinei sale
  • Macron, la Summit-ul CPE de la Bulboaca: Aderarea Republicii Moldova la UE nu este doar realizabilă, ci este un fapt care urmează să fie împlinit
  • Alerte de raid aerian în toată Ucraina, vineri dimineață. Primarul Vitali Kliciko anunță explozii în Kiev
  • Popescu: Recunoașterea internațională a Moldovei este subliniată de prezența a 48 de oficiali europeni la summitul de astăzi
  • Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski este prezent la summitul Comunității Politice Europene
  • VIDEO: „Moldova nu este singură”; Mesajul premierului Finlandei, Sanna Marin, înainte de summitul CPE
  • Cum va circula transportul public în perioada desfășurării Summit-ului Comunității Politice Europene, anunță primăria
  • Polonia este pregătită să ofere sprijin politic, precum și cunoștințele necesare în efortul Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al UE