Știrinews.24.md
22 Septembrie 2022, 10:36
29

FMI a deblocat 27 de milioane de dolari pentru Republica Moldova

Fondul Monetar Internațional a dat miercuri undă verde pentru deblocarea a 27 de milioane de dolari pentru Republica Moldova, salutând progresele realizate de autoritățile de la Chișinău în domeniul guvernanței fiscale și anticorupției, informează AFP.

FMI a deblocat 27 de milioane de dolari pentru Republica Moldova

Această sumă face parte dintr-un pachet mai amplu de 800 de milioane de dolari pe care Republica Moldova îl poate accesa pe parcursul a 40 de luni, dacă îndeplinește anumite jaloane prevăzute în acordul cu FMI.

Prin includerea fondurilor care au fost eliberate miercuri, sprijinul total pe care Republica Moldova l-a primit până acum de la FMI se ridică la 242 milioane de dolari, transmite Agerpres.

Presiunile asupra finanțelor publice ale Republicii Moldova s-au intensificat după ce Rusia a invadat Ucraina, conducând la un val de refugiați și la efecte secundare precum explozia prețului gazelor naturale și alimentelor.

Potrivit FMI, efectele războiului din Ucraina continuă să afecteze perspectivele Republicii Moldova. Economia este așteptată să stagneze pe termen mediu iar inflația va rămâne ridicată din cauza creșterii prețurilor la alimente și energie. În plus, deficitul de cont curent și deficitul fiscal sunt așteptate să se majoreze semnificativ în acest an.

"În pofida acestor provocări, autoritățile rămân angajate față de programul susținut de FMI, care este destinat să sprijine persoanele vulnerabile, să continue reformele și să creeze condițiile pentru o creștere sustenabilă și incluzivă. Autoritățile au finalizat cu succes angajamentele cu privire la guvernanța fiscală, supravegherea sectorului financiar și întărirea legislației în domeniul anti-corupției", a declarat directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kenji Okamura.

FMI recomandă autorităților de la Chișinău să mențină un mix de politici adecvat, având în vedere presiunile inflaționiste, constrângerile bugetare și riscurile la adresa scenariului de bază. În plus, este nevoie de eforturi concentrate pentru a îmbunătăți eficiența cheltuielilor și să avanseze reformele în domeniul energiei și întreprinderilor de stat. O altă recomandare vizează protejarea independenței Băncii Naționale a Moldovei și, de aceea adoptarea, până la finele lunii octombrie, a legislației care să consolideze autonomia instituțională a BNM este vitală.

La finele lunii iunie, Republica Moldova, o mică țară cu 2,6 milioane de locuitori situată între Ucraina și România, a obținut statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Aproape 1 800 de copii din Ucraina au fost înscriși în școlile și grădinițele din Republica Moldova
  • Ciucă: Putem să dăm Republicii Moldova 5 milioane metri cubi de gaz pe zi, dar nu mai mult
  • CSE a dispus prelungirea autorizației de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița
  • O nouă rută de troleibuz pentru locuitorii orașului Durlești. Când va fi lansată și ce itinerar va avea
  • Expoziție a construcțiilor ilegale, inaugurată de PAS: „Ceban adună bani pentru partid prin protejarea schemelor imobiliare”
  • Falsuri și destabilizări. Rușii anunță „o mobilizare” generală în Moldova, care i-a prin surprindere autoritățile
  • Ministrul britanic pentru Europa, Leo Docherty, vine la Chișinău
  • Ambasadoarea Kelly Keiderling și-a început mandatul în calitate de șefă a misiunii OSCE în Moldova
  • VIDEO A fost anunțat câștigătorul Premiului Nobel pentru Medicină. Ce descoperire a făcut
  • Noua șefă a Misiunii OSCE în Moldova își preia funcția; Va fi și mediator în procesul de reglementare transnistreană