Știrinews.24.md
14 Septembrie 2023, 12:50
95

Filmul „TUNETE” a fost prezentat Comitetului național de selecție pentru premiile Oscar

Filmul „TUNETE” a fost prezentat Comitetului național de selecție pentru premiile Oscar

Producția cinematografică TUNETE, în regia lui Ioane Bobeica, a fost prezentată unui public restrâns, în cadrul unui screening tehnic. Filmul a fost vizionat de Membrii Comitetului de selecție din Moldova pentru premiile Oscar, precum și de reprezentanți ai mass media, actori, regizori și mai mulți formatori de opinie. Reacțiile spectatorilor nu s-au lăsat așteptate.

„M-a uimit foarte mult scenariul filmului și mi-a plăcut că totul decurge firesc. Este un film de familie și le recomand în special tinerilor să vină să-l vadă, ca să înțeleagă niște lucruri despre istoria noastră, dar și despre deciziile care se iau uneori prea târziu și au de suferit mulți oameni”, a declarat jurnalista Tatiana Însurățelu.

„Anatol Mîrzenco a fost o descoperire pentru mine, nu știam că are așa calități actoricești, i s-au pliat foarte bine toate stările de suferință și tristețe, zici că era de acolo. Acest film este acum mai actual decât niciodată, din păcate, în contextul războiului pe care-l avem la graniță, în Ucraina”, afirmă organizatoarea de evenimente  Mirela Urusciuc.

„În unele momente chiar am rămas cu un nod în gât. Mi-a plăcut și îi îndemn pe toți oamenii să vină la film și, în general, să susțină filmele autohtone”, a spus comedianul Vlad Sliusarenco.

Printre spectatori s-au numărat și Tincuța Josan cu Nicolae Cernomaz, actorii care au jucat rolurile celor doi copii ajunși pe un teren minat. Adolescenții s-au revăzut pe marele ecran la distanță de câțiva ani, scenele fiind filmate încă în 2018.

„Mă gândesc la faptul că pe atunci aveam doar vreo 10 ani și am foarte mari emoții, pentru că am trăit o astfel de experiență la o vârstă atât de fragedă. Le recomand tuturor să vizioneze acest film, mai ales tinerei generații, care poate nu cunoaște acest aspect al istoriei țării noastre”, a menționat Tincuța Josan, tânăra care joacă rolul Zincăi în film.

„Nu aveam așteptări atât de mari, însă acum, văzând filmul în întregime, deja fiind mai matur, mi s-a părut extraordinar. E ca și cum ai citi o carte la o anumită vârstă și deja o recitești la altă vârstă, o analizezi dintr-o perspectivă diferită”, a spus Nicolae Cernomaz, tânărul care joacă rolul lui Victor în TUNETE.

La proiecție au fost prezenți și reprezentanții Comitetului de selecție din Moldova pentru premiile Oscar, care urmează să decidă dacă filmul va fi înaintat la prestigiosul concurs internațional. Din comisie fac parte regizori, producători, compozitori, critici de film, actori și jurnaliști, printre care Virgiliu Mărgineanu, Vlad Druc, Dumitru Olărescu, Petru Hadârcă, Ruben Agadjanean, Leontina Vatmanu, Larisa Turea și alți profesioniști din domeniu. Decizia va fi anunțată în această toamnă, după ce membrii Comitetului vor analiza toate filmele eligibile din acest an.

TUNETE este filmul de debut al regizorului Ioane Bobeica, iar din echipa de producători fac parte Marin Madan, interpretul Anatol Mîrzenco și Sergiu Cumatrenco, producător al lungmetrajelor CARBON și VARVARA. Anul trecut, CARBON, filmul de debut al regizorului Ion Borș, a fost înaintat la Premiile OSCAR, ediția 95.

Filmul TUNETE relatează drama localnicilor din satele de lângă terenurile minate rămase după războiul de pe Nistru. Filmările au avut loc în perioada iunie-septembrie 2018, în satul Ustia, Dubăsari, și au durat 55 de zile. Premiera lungmetrajului va avea loc pe 5 octombrie. Pentru a afla detalii despre producția cinematografică, urmăriți pagina oficială a filmului.

realitatea.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Un fost ofițer din cadrul armatei germane, condamnat la închisoare: A transmis informații militare secrete Rusiei
  • Chișinău // Un medic condamnat pentru malpraxis, eliberat din sala de judecată
  • 13 partide din R. Moldova au semnat astăzi Pactul pentru Europa: „Este un eveniment istoric”
  • Luptătoarea Irina Rîngaci a devenit campioană europeană pentru a treia oară
  • Hecenii „au rupt” scena talentelor din România, în cea de-a doua semifinală: Ansamblul s-a calificat în marea finală și va lupta pentru premiul de 120 mii euro
  • Mai multe șanse de viață pentru pacienții gravi. O nouă secție de Terapie Intensivă, inaugurată la Spitalul Clinic Republican
  • Persoanele fizice pot solicita restituirea sumei impozitului pe venit achitat sau reținut în plus pentru anul 2023
  • Cerințe noi pentru conducerea tractoarelor. MAIA vine cu precizări
  • Român arestat pentru trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de la București imagini cu obiective militare NATO
  • FOTO: A fost încheiată prima etapă a lucrărilor de restaurare și conservare a Circului, finanțată de Uniunea Europeană