Știrinews.24.md
27 Februarie 2024, 19:48
88

FAO oferă sprijin producătorilor de struguri pentru masă din Republica Moldova

FAO oferă sprijin producătorilor de struguri pentru masă din Republica Moldova

Sectorul strugurilor pentru masă din Republica Moldova urmează să primească sprijin prin intermediul inițiativei "One Country One Priority Product" (OCOP), condusă la nivel global de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Un proiect de asistență tehnică, evaluat la 350.000 de dolari pentru doi ani, a fost formalizat, astăzi, între viceprim-ministrul Vladimir Bolea și reprezentantul FAO în Republica Moldova, Raimund Jehle.

Potrivit Ministerului Agriculturii, asistența vine într-un moment crucial pentru producătorii de struguri de masă din Moldova, care se confruntă cu o serie de provocări, inclusiv războiul din Ucraina, tensiuni geopolitice și incertitudini economice.

Atingând o producție anuală de peste 130.000 de tone - dintre care 60 de procente sunt tradițional exportate - sectorul se luptă cu creșterea costurilor de producție, acces limitat pe piață și o dependență crescută de materii agricole importate. Aceste obstacole subliniază nevoia urgentă de o schimbare strategică și diversificarea pieței, în special către Uniunea Europeană, pentru a menține viabilitatea pe termen lung a sectorului.

Beneficiind de expertiza FAO, proiectul va efectua o analiză amănunțită a Lanțului Valoric (VC) pentru dezvoltarea unui plan strategic de investiții, care să fie integrat în cadrul de politici al Ministerului.

Mai mult, proiectul va facilita crearea a cinci Școli de Câmp pentru Fermieri în întreaga țară, unde producătorii de struguri pentru masă vor avea oportunitatea să învețe și să adopte tehnici sustenabile de producție și inovații de marketing. De asemenea, va fi înființat un Centru de Date, care va colecta și aduna informații relevante pentru sectorul strugurilor pentru masă, ulterior urmând a fi gestionat de Oficiul Național al Viei și Vinului sub egida MAIA.

Un atelier național de inițiere al activităților proiectului, cu participarea producătorilor de struguri pentru masă, asociațiilor de sprijin, autorităților guvernamentale și experților FAO este planificat pentru luna aprilie 2024.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Voia să scoată 26 000 de euro din R. Moldova, fără să-i declare. O moldoveancă, prinsă la Aeroport
  • În atenția călătorilor! Cozi lungi la PTF Sculeni, ieșire din R. Moldova. Poliția de Frontieră vine cu recomandări
  • Iranul se pregătește să atace Israelul în 24/48 de ore. Khamenei are pe masă planurile. SUA au emis alertă de securitate
  • Vot FINAL: Producătorii de cereale vor beneficia de credite oferite de stat pentru lucrările din această primăvară
  • Raport audiat în Parlament: Numărul petițiilor depuse la Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, în creștere
  • Mihai Popșoi: R. Moldova contează pe sprijin în grăbirea retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană
  • Peste 7.000 de profesori lipsesc în școlile din R. Moldova. Ministrul Educației explică care este cauza
  • Detenție pe viață pentru că și-a abuzat sexual fiicele vitrege de 8 și 10 ani
  • Accidentul de la Măgdăcești // Șoferul camionului, reținut pentru 72 de ore
  • Iohannis s-a întâlnit cu Zelenski la summit-ul de la Vilnius: „Am reiterat sprijinul nostru ferm pentru Ucraina”