Știrinews.24.md
1 Februarie 2023, 16:56
52

Erdogan: Turcia ar putea aproba cererea Finlandei de aderare la NATO, dar nu susține candidatura Suediei

Erdogan: Turcia ar putea aproba cererea Finlandei de aderare la NATO, dar nu susține candidatura Suediei

Turcia ar putea aproba cererea Finlandei de aderare la NATO, dar nu susține candidatura Suediei, a declarat președintele Recep Tayip Erdogan. Afirmațiile au fost făcute în cadrul unei întrevederi a acestuia cu parlamentari din propriul partid, scrie Reuters.

„Poziția noastră în privința Finlandei este pozitivă, dar nu este pozitivă în privința Suediei", a declarat Erdogan cu privire la cererile lor de aderare la NATO, într-un discurs adresat deputaților partidului său AK din parlament.

Suedia și Finlanda au depus anul trecut o cerere de aderare la pactul transatlantic de apărare, după ce Rusia a invadat Ucraina, dar s-au confruntat cu obiecții neașteptate din partea Turciei și de atunci au încercat să obțină sprijinul acesteia.

Ankara dorește ca Helsinki și Stockholm, în special, să adopte o poziție mai dură față de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat un grup terorist de Turcia și de Uniunea Europeană, și un alt grup pe care îl acuză de o tentativă de lovitură de stat în 2016.

Cele trei națiuni au ajuns la un acord privind o cale de urmat la Madrid în iunie anul trecut, dar Ankara a suspendat discuțiile luna trecută, deoarece tensiunile au crescut în urma protestelor de la Stockholm, în care un politician danez de extremă dreapta a ars un exemplar al cărții sfinte musulmane, Coranul.

„Suedia nu ar trebui să se obosească să încerce în acest moment. Nu vom spune „da” la cererea lor de aderare la NATO atâta timp cât vor permite arderea Coranului”, a declarat Erdogan.

În weekend, el a semnalat că Ankara ar putea fi de acord ca Finlanda să adere la NATO înaintea Suediei. Dar ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto a declarat luni că țara sa își menține planul de aplicare comună.

Dintre cei 30 de membri ai NATO, doar Turcia și Ungaria mai trebuie să ratifice aderarea țărilor nordice.

Întrebat dacă Turcia are planuri pentru procese separate pentru Finlanda și Suedia, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că NATO și cele două țări nordice sunt cele care vor decide cu privire la orice ratificare separată.

„Dacă NATO și cele două țări decid pentru procese de aderare separate, Turcia va reconsidera, desigur, aderarea Finlandei separat și mai favorabil", a declarat Cavusoglu la o conferință de presă cu omologul său estonian la Tallinn.

Finlanda și-a reiterat miercuri poziția potrivit căreia se va mișca în pas cu vecinul său nordic.

„Finlanda continuă să avanseze în procesul de aderare împreună cu Suedia”, a declarat într-o declarație comitetul prezidențial și guvernamental comun pentru securitate și politică externă finlandeză.

„Realizarea cât mai rapidă a aderării ambelor țări este în interesul Finlandei, al Suediei și al întregului NATO”, a adăugat acesta.

agora.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • DOC Președintele CNPF, Cornelia Cozlovschi, și-a anunțat demisia! Cererea expediată Parlamentului
  • Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova cere începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova
  • LIVE: Dorin Recean și Nicolae Ciucă susțin o conferință de presă la Chișinău
  • Strada 31 August, unde a fost descoperit caldarâmul, ar putea deveni pietonală. Lucrările arheologice vor dura două săptămâni
  • Ministrul Apărării, vizită la Cartierul General NATO; Marți va avea o întrevedere cu Josep Borrell
  • Erdogan anunță prelungirea acordului internațional privind exportul de cereale ucrainene
  • NATO salută decizia Turciei de a ratifica aderarea Finlandei
  • Victor Parlicov: Contractul cu Centrala de la Cuciurgan va fi renegociat, iar tariful la curent ar putea scădea
  • Polonia va livra Ucrainei patru avioane de luptă MiG-29 în zilele următoare. Primul aliat NATO care ia așa o decizie
  • Durata mandatului președintelui CSP ar putea fi redusă până la 3 ani