Știrinews.24.md
25 Ianuarie 2023, 19:00
72

Energocom va procura și în luna februarie energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan

Energocom va procura și în luna februarie energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan

Pentru luna februarie, SA Energocom va procura de la MGRES (Centrală de la Cuciurgan) aproximativ 230 000 MWh, urmare a prelungirii contractului de livrare a energiei electrice semnat astăzi, 25 ianuarie.

Conform graficului coordonat, marja minimă zilnică va fi de 6 800 MWh, iar maxima – de circa 8 900 MWh. Prețul rămâne același ca în precedentele două luni – 73 de dolari/MWh.

De asemenea, în februarie, SA Energocom va continua să achiziționeze energie electrică de la SN Nuclearelectrica SA (România), câte 30 MWh bandă pe timp de zi și câte 10 MWh bandă pe timp de noapte.

În total, în luna februarie, achiziția de la SN Nuclearelectrica SA va constitui 16 240 MWh. Prețul energiei, conform acestui contract, este de 450 de roni/MWh.

Amintim că, pe 14 decembrie 2022, Andrei Spînu a anunțat că Guvernul Republicii Moldova va acționa în judecată compania energetică de stat rusă Gazprom din cauza diminuării semnificative a livrărilor de gaze naturale. 

Începând cu 1 decembrie 2022, Gazprom livrează cu 56,5 % mai puțin gaz în Moldova din volumul total agreat.

Pe 3 decembrie 2022, Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. Prețul stabilit este de 73 de dolari. Andrei Spînu a precizat că această cantitate, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept.

Autoritățile informează că Moldovagaz va livra cele 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi de la Gazprom malului stâng (în regiunea transnistreană), inclusiv MGRES.

De asemenea, începând cu 1 octombrie, moldovenii plătesc peste 29,27 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, după ce ANRE a aprobat solicitarea Moldovagaz cu referire la majorarea prețurilor.

diez.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • 18 răniți după o explozie puternică la o centrală electrică din Rusia. Trei persoane sunt date dispărute
  • Geniștii militari au distrus 18 obiecte explozive în luna februarie
  • Guvernul a desemnat Operatorul Pieței de Energie Electrică în Moldova
  • Energocom a cumpărat 600 milioane metri cubi de gaze, în perioada iunie-octombrie 2023. Ce preț s-a achitat pe metru cub
  • LIVE // Ședința plenară a Parlamentului din 15 februarie. Deputații ar urma să denunțe alte trei acorduri încheiate pe platforma CSI
  • Termoelectrica a îndemnat consumatorii și administratorii de bloc să regleze consumul de energie termică în locuințe
  • 11 februarie: Ziua internațională a femeilor din domeniul științei. Statistici privind sfera științifică din Republica Moldova
  • Interconectarea rețelelor de gaze naturale și energie electrică dintre R.Moldova și România. Memorandumul de înțelegere, aprobat de Guvern
  • Comisarul UE pentru Energie, la Chișinău: Sarcina noastră este să facem Republica Moldova mai rezilientă în fața Rusiei
  • Lumina s-ar putea scumpi. Premier Energy a depus o solicitare la ANRE