Știrinews.24.md
27 Decembrie 2023, 10:12
98

Dosarul vânzărilor fictive a mașinilor importate din Europa: Primii trei inculpați au fost condamnați

Dosarul vânzărilor fictive a mașinilor importate din Europa: Primii trei inculpați au fost condamnați

Primii trei inculpați în dosarul vânzărilor fictive a mașinilor importate din Europa, cu prejudicii de circa două milioane de lei și-au aflat sentințele, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Potrivit sentinței pronunțate de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, cei trei își recunosc vinovăția. Este vorba de două femei cu vârste de 21 și 28 ani, precum și un bărbat cu vârsta de 28 ani.

Bărbatul care este tată a cinci copii a fost amnistiat, iar cele două femei sunt în perioadă de probațiune timp de un an. Suplimentar, doi din ei urmează să le întoarcă clienților înșelați peste 150.000 de lei, precum și să le achite prejudicii morale de 25.000 de lei în total.

Investigațiile penale în raport cu alți inculpați continuă. Zece persoane - atât actuali deținuți, cât și persoane din libertate – sunt trimise pe banca acuzaților.

Reamintim, schema de escrocherie cercetată sub conducerea PCCOCS de ofițerii INI ai Poliției a avut loc din vara lui 2020 până în noiembrie 2021, iar în noiembrie 2021, au avut loc 60 de percheziții cu sprijinul angajaților de la „Fulger” în penitenciare și la domiciliile persoanelor vizate.

Cei trei au fost identificați de organizatorii deținuți inclusiv în baza anunțurilor de căutare a unui loc de muncă, așa cum nimeni din ei nu era angajat. Aceștia comunicau pe aplicații mobile cu organizatorii și aveau în mare parte rol de intermediari cu clienții înșelați – la primirea sumelor de bani în avans și formulării recipiselor de primire a lor.

Spre exemplu, în unele cazuri pentru transmiterea către deținuți ori interpuși a sumelor de 1000 euro, unul din condamnați a recunoscut că și-a oprit 50 de euro, iar la suma de 3000 euro – 300 euro. Totodată, una din condamnate avea și rolul de redactare a unor filmulețe cu mașinile pe care organizatorii pretindeau că le vindeau.

Potrivit declarațiilor, bărbatul condamnat a fost contactat de un client înșelat, iar una din femei a fost avertizată de un organizator să închidă telefonul, după preluarea unei sume. Astfel, aceștia s-au prezentat la poliție pentru autodenunțuri, iar femeia a predat și telefonul folosit la comiterea infracțiunii și banii rămași din remunerarea primită.

Totuși, potrivit dosarului gestionat de procurorii PCCOCS, printre învinuiți sunt și persoane care foloseau nume false în comunicarea cu clienții, precum și numeroase cartele telefonice, ca să împiedice aflarea adevărului de către autorități. De asemenea, instanța de judecată a observat inclusiv și faptul că din inculpații condamnați o persoană a executat și însărcinări care țin de redactarea clipurilor publicitare. Aceste și alte acțiuni, potrivit instanței de judecată, indică spre faptul că inculpații erau conștienți de faptul că erau implicați în fapte ilegale.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Un fost ofițer din cadrul armatei germane, condamnat la închisoare: A transmis informații militare secrete Rusiei
  • 13 partide din R. Moldova au semnat astăzi Pactul pentru Europa: „Este un eveniment istoric”
  • Accident grav la Hâncești: Trei oameni și-au pierdut viața
  • FOTO: A fost încheiată prima etapă a lucrărilor de restaurare și conservare a Circului, finanțată de Uniunea Europeană
  • Un fost inginer cadastral din mun. Bălți, luat pe sus de ofițerii CNA
  • Mexic: Nouă oameni au murit și 50 au fost răniți, după ce o scenă s-a prăbuşit la un miting electoral
  • La un pas de nenorocire! Un bărbat din Cantemir, înecat cu alimente în timpul cinei, a fost resuscitat de medicii de la urgență
  • Au prezentat permise de conducere transnistrene false și le-au echivalat în R. Moldova. Trei indivizi, trimiși pe banca acuzaților
  • Dosarul „Frauda Bancară” // Instanța a respins cererea procurorilor de a-l recuza pe judecătorul Gheorghe Balan, în cazul Andronachi
  • CSM a propus Maiei Sandu numirea în funcția de judecător la CSJ a primilor trei candidați care au promovat vettingul