Știrinews.24.md
22 Septembrie 2022, 17:06
34

Dosarul „Frauda bancară” // Un fost șef al BNM și un ex-viceguvernator, pe banca acuzaților

Procuratura Anticorupție anunță despre faptul că a expediat astăzi în instanța de judecată un nou episod din dosarul „Frauda bancară”, în care sunt vizați ex-guvernatorul şi doi ex-viceguvernatori din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, Emma Tăbîrță și Ion Sturzu.

Potrivit unui comunicat al PA, aceştia sunt învinuiţi de complicitate la săvârşirea infracţiunii de escrocherie, comisă cu folosirea situației de serviciu, de către o organizație criminală, în proporții deosebit de mari, precum și de participare la spălarea banilor, săvârșită de mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu, de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Dosarul „Frauda bancară” // Un fost șef al BNM și un ex-viceguvernator, pe banca acuzaților

Așadar, potrivit actului de învinuire, în perioada anului 2014, Drăguțanu, Tăbîrță și Sturzu, acționând în interesele organizației criminale, conduse de către Vladimir Plahotniuc și alte persoane în proces de identificare, au elaborat și implementat un plan bine determinat de sustragere în proporții deosebit de mari a mijloacelor financiare din sistemul bancar național.

Conform probatoriului administrat, procurorii au constatat că, organizația criminală, condusă de către Vladimir Plahotniuc  era constituită din mai multe grupuri criminale organizate, membrii cărora prin intermediul unor persoane interpuse controlau băncile BC ”Unibank” SA, BC ”Banca Socială” SA, „Banca de Economii” SA. Prin urmare, pe parcursul anului 2014, Drăguțanu, Tăbîrță și Sturzu, în calitate de persoane afiliate organizației criminale, au înlăturat obstacolele și au acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția BC ”Unibank” SA, BC ”Banca Socială” SA și „Banca de Economii” SA, inclusiv prin aprobarea în organele de conducere a băncilor menționate a persoanelor afiliate grupului criminal organizat condus de Ilan Șor și prin neintervenirea în activitatea defectuoasă a acestor bănci.

Potrivit procurorilor, aceste fapte au permis membrilor organizației criminale să sustragă bani în sumă echivalentă a cca 2.544.782.105,6 lei și să integreze banii sustrași în circuitul legal al Republicii Moldova și a altor state.

Cu autorizarea judecătorului de instrucție, în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune și eventualei confiscări speciale, procurorii anticorupție au aplicat măsuri asiguratorii sub formă de sechestre pe bunurile ex-guvernatorului BNM, și respectiv, a unui ex-viceguvernator, în valoare totală de 4. 164. 732,31 lei. În partea ce ține de cel de-al doilea ex-viceguvernator al BNM, la acest moment urmărirea penală în privinţa acestuia nu a putut fi terminată, având în vedere aflarea acestuia peste hotare. Prin urmare, în privința acestuia procurorii au expediat comisie rogatorie în țara unde se află, în vederea aducerii la cunoștință a învinuirii formulate.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Aproape 1 800 de copii din Ucraina au fost înscriși în școlile și grădinițele din Republica Moldova
  • Duma de Stat a Rusiei ratifică anexarea celor patru regiuni ucrainene unde au fost impuse referendumuri
  • VIDEO A fost anunțat câștigătorul Premiului Nobel pentru Medicină. Ce descoperire a făcut
  • Schema prin care un bărbat a pus mâna pe un apartament din centrul capitalei. Individul, trimis pe banca acuzaților
  • VIDEO | Momentul când soldații ucraineni ridică steagul în orașul Liman, în care militarii ruși au fost încercuiți
  • Șeful centralei nucleare Zaporojie, Igor Murașov, a fost răpit de ruși
  • Un fost director SIS – trimis în judecată pentru îmbogățire ilicită. Bunuri de peste 28 milioane lei – puse sub sechestru
  • VIDEO | Un participant activ la acțiunile de protest din centrul capitalei a fost reținut. Acesta a fost anunțat în urmărire penală de mai multe Inspectorate de poliție
  • Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a fost reținut de poliție
  • Zaporojie: Cel puțin 23 de morți după ce un convoi de vehicule cu civili ucraineni a fost lovit de o rachetă rusă