Știrinews.24.md
21 Mai 2024, 13:09
87

Dorin Recean și Comisarul UE pentru economie, întrevedere la Bruxelles: „Ne dorim un model economic aliniat la cel european”

Dorin Recean și Comisarul UE pentru economie, întrevedere la Bruxelles: „Ne dorim un model economic aliniat la cel european”

Construirea unei economii dezvoltate, reziliente și competitive, care să asigure creșterea economică și accesul la piața internă a Uniunii Europene, a fost principala temă abordată la întrevederea dintre prim-ministrul Dorin Recean și Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

Prim-ministrul a subliniat că, în anul curent, Guvernul își va concentra eforturile asupra promovării unor politici macroeconomice orientate spre stabilitate și reforme, care să favorizeze redresarea și o creștere economică sustenabilă. În context, premierul și-a exprimat recunoștința pentru asistența acordată de UE țării noastre, în special pentru sprijinul financiar anunțat de 250 de milioane de euro.

Premierul l-a informat pe oficialul european despre Planul de creștere economică al Guvernului, bazat pe intervenții concrete, menite să sprijine aderarea Republicii Moldova la piața internă a UE.

„Ne dorim să dezvoltăm un model economic aliniat la cel european, axat pe digitalizare, inovații, eficiență energetică și economie verde, dar și un mediu de afaceri favorabil și predictibil”, a declarat premierul.

Oficialii au mai vorbit despre Programul de reformă economică 2024-2026, prezentat la începutul anului curent de către Republica Moldova, pentru prima dată după acordarea statutului de stat candidat pentru aderare.

Alte subiecte au vizat Platforma de parteneriat pentru Moldova și organizarea, anuală, a conferințelor ministeriale la nivel înalt pentru a mobiliza resurse, a evalua rezultatele și a stabili noi priorități de sprijin. Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a încurajat Guvernul să continue realizarea agendei de reforme și a dat asigurări referitoare la sprijinul necesar în acest sens.

În cadrul întrevederii, premierul a menționat că așteaptă o evaluare pozitivă a cererii țării noastre de aderare la Spațiul Unic de Plăți în Euro, depusă la Consiliul European de Plăți în ianuarie 2024, care reprezintă un pas esențial în direcția integrării economice și politice europene.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Primul mare summit de pace pentru Ucraina. Cine participă la discuții
  • Negocierile de aderare a R. Moldova la UE vor demara pe 25 iunie. Gherasimov: Felicitări tuturor pentru acest moment istoric
  • Șeful INTERPOL Moldova rămâne după gratii pentru o lună: Curtea de Apel a respins recursul avocaților lui Viorel Țentiu
  • Putin a prezentat condiţiile impuse de Rusia pentru negocierile de pace în Ucraina: Care sunt cerințele pentru încetarea focului
  • 10 procurori anticorupție și-au dat demisia pentru a evita Vettingul; PA: „Risc major pentru activitatea instituției”
  • Rușine! Jos PAS, jos Maia Sandu!” Ședința Parlamentului s-a încheiat cu scandal: 7 deputați, sancționați pentru blocarea tribunei
  • Țările UE aprobă un sprijin de 9 milioane de euro pentru modernizarea capacităților de apărare aeriană ale Republicii Moldova
  • INFORMAȚIE DE ULTIMA ORĂ: Nouă procurori anticorupție au demisionat, pentru că nu vor să treacă evaluarea
  • VIDEO O rețea de restaurante din Moldova, perheziționată pentru spălare de bani. Au fost ridicați 19 milioane de lei
  • Maia Sandu se va pronunța pentru pace în Ucraina la summitul din Elveția