Știrinews.24.md
19 Septembrie 2023, 12:08
76

DOC// Primarul de Bălți, Nicolae Grigorișin, scapă de sancțiuni. Ce „păcate” i-a verificat ANI

DOC// Primarul de Bălți, Nicolae Grigorișin, scapă de sancțiuni. Ce „păcate” i-a verificat ANI

Primarul municipiului Bălți, Nicolae Grigorișin, și-a acordat un ajutor material, „astfel, a admis un conflict de interese”. Este conținutul sesizării transmisă de oficiul teritorial al Cancelariei de Stat la Autoritatea Națională de Integritate (ANI). După verificarea prealabilă, inspectorul de integritate nu a constatat o bănuiala rezonabilă de admitere a unui conflict de interese din partea lui Nicolai Grigorișin. 

De la începutul acestui an și până în prezent, 134 de angajați ai primăriei Bălți au beneficiat de ajutor material în baza Contractului Colectiv de Muncă din 11.12.2020. În baza aceluiași contract, și Grigorișin ar fi semnat dispoziția pe numele său, pentru a beneficia de ajutor material în mărimea unui salariu de bază, pentru anul 2023, declara autorul sesizării.

Deși inspectorul a admis preliminar că s-ar atesta un conflict de interese, și anume al interesului material, presupunerile nu s-au adeverit în cazul lui Grigorișin, întrucât nu ar fi beneficiat de un ajutor material mai mare decât al celorlalți colegi de la primărie. 

„În asemenea circumstanță, lipsa elementelor de bază indicate supra, per ansamblu desființează admiterea conflictului de interese din partea dlui Nicolai Grigorișin. Principiul legalității, statuează că autoritățile publice trebuie să acționeze în conformitate cu legea și alte acte normative, iar exercitarea atribuțiilor legale nu poate fi contrară scopului pentru care acestea au fost reglementate. Totuși, urmează a fi indicat că, atunci cînd decizia administrativă nu respectă ”limitele”, ca exemplu, acordarea pentru sine a unui ajutor material de zece ori mai mare decît celorlalți angajați, intervine depășirea atribuțiilor de serviciu/ excesul de putere, motiv pentru care urmează a fi sesizate organele de resort, pentru stabilirea existenței componenței de contravenție/ infracțiune”, se arată în actul de refuz de inițiere a controlului.

Precizăm că Nicolai Grigorișin a câștigat alegerile locale 2018 din Bălți, din primul tur după ce a acumulat peste 61 de procente. Anterior, acesta a fost viceprimar și a exercitat funcția de primar interimar.

Nicolae Grigorișin a fost unul dintre eroii unei investigații realizate de jurnaliștii anticoruptie.md. În investigația „Politicieni cu abonament la milioanele statului și firme cu drumuri pavate spre câștig”, jurnaliștii au denonspirat modul în care o procedura de licitație pentru reparația unui trotuar a deschis cutia Pandorei la Bălți, scoțând la suprafață „gropile” din sistemul de achiziții, dar și rivalitatea fără reguli între agenții economici. Cei lăsați „după bordură” declară că unele proceduri ar fi trucate, tocmai pentru ca banii să ajungă în buzunarul unor firme care au drumul pavat spre câștiguri. Deși primăria capitalei nordice neagă orice aranjamente, realitatea arată că două firme au deținut sau dețin în prezent abonamente nelimitate la banii publici.

anticoruptie.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Vinovat, dar nepedepsit: Al cincilea ex-judecător scapă curat deși a fost condamnat în dosarul „Laundromat”
  • Noi detalii despre bătaia de la Bălți. Alți doi bărbați, reținuți pentru 72 de ore
  • PSRM, după reținerea lui Maxim Moroșan, care ar fi implicat în bătaia de la Bălți: „Este o provocare criminală organizată”
  • 18 // Bătaie într-un local din Bălți. Socialistul Maxim Moroșan, reținut
  • 5.000 de euro pentru o tăcere: Încă o persoană - reținută în cadrul anchetei privind fraudarea a doi bătrâni din Bălți
  • Înșelau bătrâni și le luau locuințele: Funcționari de la Direcția asistență socială a Primăriei mun. Bălți, cercetați de CNA
  • Nu scapă de arest: Bărbatul acuzat de omorul Anei-Maria rămâne după gratii încă 30 de zile
  • LIVE | Eveniment cu participarea a 57 de profesori de limba română din UTA Găgăuzia, raionul Taraclia și mun. Bălți. Vor pleca în România pentru un curs intensiv de formare profesională, organizat la inițiativa MEC și al Ambasadei României la Chișinău
  • SUA anunță sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul, bașcana din UTA Găgăuzia, pentru complicitate cu Ilan Șor și promovarea politicii ilegale de la Kremlin
  • VIDEO Liliana Mosorete, funcționara Fiscală de la Bălți, recent reținută, a fost eliberată