Știrinews.24.md
19 Septembrie 2023, 12:08
46

DOC// Primarul de Bălți, Nicolae Grigorișin, scapă de sancțiuni. Ce „păcate” i-a verificat ANI

DOC// Primarul de Bălți, Nicolae Grigorișin, scapă de sancțiuni. Ce „păcate” i-a verificat ANI

Primarul municipiului Bălți, Nicolae Grigorișin, și-a acordat un ajutor material, „astfel, a admis un conflict de interese”. Este conținutul sesizării transmisă de oficiul teritorial al Cancelariei de Stat la Autoritatea Națională de Integritate (ANI). După verificarea prealabilă, inspectorul de integritate nu a constatat o bănuiala rezonabilă de admitere a unui conflict de interese din partea lui Nicolai Grigorișin. 

De la începutul acestui an și până în prezent, 134 de angajați ai primăriei Bălți au beneficiat de ajutor material în baza Contractului Colectiv de Muncă din 11.12.2020. În baza aceluiași contract, și Grigorișin ar fi semnat dispoziția pe numele său, pentru a beneficia de ajutor material în mărimea unui salariu de bază, pentru anul 2023, declara autorul sesizării.

Deși inspectorul a admis preliminar că s-ar atesta un conflict de interese, și anume al interesului material, presupunerile nu s-au adeverit în cazul lui Grigorișin, întrucât nu ar fi beneficiat de un ajutor material mai mare decât al celorlalți colegi de la primărie. 

„În asemenea circumstanță, lipsa elementelor de bază indicate supra, per ansamblu desființează admiterea conflictului de interese din partea dlui Nicolai Grigorișin. Principiul legalității, statuează că autoritățile publice trebuie să acționeze în conformitate cu legea și alte acte normative, iar exercitarea atribuțiilor legale nu poate fi contrară scopului pentru care acestea au fost reglementate. Totuși, urmează a fi indicat că, atunci cînd decizia administrativă nu respectă ”limitele”, ca exemplu, acordarea pentru sine a unui ajutor material de zece ori mai mare decît celorlalți angajați, intervine depășirea atribuțiilor de serviciu/ excesul de putere, motiv pentru care urmează a fi sesizate organele de resort, pentru stabilirea existenței componenței de contravenție/ infracțiune”, se arată în actul de refuz de inițiere a controlului.

Precizăm că Nicolai Grigorișin a câștigat alegerile locale 2018 din Bălți, din primul tur după ce a acumulat peste 61 de procente. Anterior, acesta a fost viceprimar și a exercitat funcția de primar interimar.

Nicolae Grigorișin a fost unul dintre eroii unei investigații realizate de jurnaliștii anticoruptie.md. În investigația „Politicieni cu abonament la milioanele statului și firme cu drumuri pavate spre câștig”, jurnaliștii au denonspirat modul în care o procedura de licitație pentru reparația unui trotuar a deschis cutia Pandorei la Bălți, scoțând la suprafață „gropile” din sistemul de achiziții, dar și rivalitatea fără reguli între agenții economici. Cei lăsați „după bordură” declară că unele proceduri ar fi trucate, tocmai pentru ca banii să ajungă în buzunarul unor firme care au drumul pavat spre câștiguri. Deși primăria capitalei nordice neagă orice aranjamente, realitatea arată că două firme au deținut sau dețin în prezent abonamente nelimitate la banii publici.

anticoruptie.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • VIDEO // Alertă cu bombă la un liceu din municipiul Bălți. Copiii au fost evacuați din clădire
  • 30 de zile de arest la domiciliu pentru primarul de Nisporeni, Grigore Robu
  • Ultima oră! Grigore Robu, primarul orașului Nisporeni, a fost reținut pentru 72 de ore. Detalii de la PG
  • După 16 ani de activitate, primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, demisionează
  • Trei bărbați ucraineni, ajunși ilegal în R. Moldova, depistați la Bălți. Au achitat 14 000 dolari pentru trecerea clandestină
  • Abuz de resurse administrative la Primăria Chișinău și la cea din Bălți; Primele nereguli legate de alegerile locale
  • VIDEO Alertă cu bombă în două școli din Bălți! Serviciile specializate au fost puse pe jar
  • DOC Strigător la cer! Procuratura a clasat cauza penală în cazul copiilor badjocoriți la o grădiniță din Bălți
  • Incendiu la Stăuceni. Primarul solicită ajutorul locuitorilor
  • CEC a interzis Primăriei Bălți difuzarea și distribuirea unor materiale publicitare: Conțin elemente de agitație electorală