Știrinews.24.md
11 August 2022, 17:15
65

DOC // „Moldova Fruct” cere măsuri urgente de la autorități pentru diminuarea impactului secetei și embargoului

Membrii Asociației „Moldova Fruct” anunță că sunt profund îngrijorați de situația creată în domeniul horticol din cauza secetei din anul curent și embargoului impus fructelor moldovenești de către Federația Rusă. Potrivit unui comunicat de presă, în urma consultărilor cu membrii, Asociația a înaintat către Guvern, Ministerul Agriculturii și Agenția pentru Siguranța Alimentelor o listă de măsuri pentru depășirea situației și diminuarea impactului asupra sectorului.

Asociația susține că din cauza secetei, horticultorii vor avea recolte mai mici de prune și mere. Și dacă pentru prune, piața a reușit să fie diversificată în ultimii ani, la capitolul mere situația va fi dificilă, și asta pentru că din cele 255 mii tone de mere exportate din recolta anului 2021, pe piața Rusiei au fost exportate 231 mii tone.

DOC // „Moldova Fruct” cere măsuri urgente de la autorități pentru diminuarea impactului secetei și embargoului

Trebuie să constatăm, că este practic imposibil să reorientăm această cantitate pe alte piețe timp de un an. Suntem în căutarea piețelor alternative, avem planificată participarea la un șir de expoziții internaționale pentru a promova fructele moldovenești, avem misiuni comerciale ca să prezentăm cumpărătorilor din diferite țări potențialul de producere și post-recoltare, dar nu este atât de simplu să facem față acestei situații”, spune Iurie Fală, director executiv al „Moldova Fruct”.

În adresarea către instituțiile statului, „Moldova Fruct” a solicitat:

 • întreprinderea unui șir de măsuri ce stau în competența Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor ce țin de deblocarea situației cu exportul în Federația Rusă, inclusiv intensificarea controlului fitosanitar astfel încât să fie prevenite cazurile de prezență a obiectelor de carantină fitosanitară în fructele moldovenești destinate fie pe piața locală, fie pe piața de export;
 • întreprinderea unui șir de măsuri ce stau de competența Guvernului, și anume instituirea stării de urgență în agricultură, identificarea cu suportul partenerilor de dezvoltare a resurselor financiare pentru compensarea pierderilor de pe urma secetei și a embargoului rusesc;
 • întreprinderea unui șir de măsuri de identificare a piețelor alternative inclusiv urgentarea negocierilor cu Republica Arabă Egipt privitor la semnarea acordului de liber schimb sau eliminarea barierelor tarifare la exportul fructelor moldovenești către această țară.

Membrii „Moldova Fruct” menționează că, în cazul în care, sunt identificate obiecte de carantină în fructe, trebuie să fie penalizați operatorii concreți care încalcă legislația fitosanitară, dar nu întreg statul.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
 • Republica Cehă le cere cetățenilor săi să părăsească Rusia, în urma ordinului de mobilizare dat de Moscova
 • Aproape 1 800 de copii din Ucraina au fost înscriși în școlile și grădinițele din Republica Moldova
 • Ciucă: Putem să dăm Republicii Moldova 5 milioane metri cubi de gaz pe zi, dar nu mai mult
 • CSE a dispus prelungirea autorizației de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița
 • O nouă rută de troleibuz pentru locuitorii orașului Durlești. Când va fi lansată și ce itinerar va avea
 • Expoziție a construcțiilor ilegale, inaugurată de PAS: „Ceban adună bani pentru partid prin protejarea schemelor imobiliare”
 • Falsuri și destabilizări. Rușii anunță „o mobilizare” generală în Moldova, care i-a prin surprindere autoritățile
 • Ministrul britanic pentru Europa, Leo Docherty, vine la Chișinău
 • Ambasadoarea Kelly Keiderling și-a început mandatul în calitate de șefă a misiunii OSCE în Moldova
 • VIDEO A fost anunțat câștigătorul Premiului Nobel pentru Medicină. Ce descoperire a făcut