Știrinews.24.md
29 Mai 2023, 16:53
158

Directorul general și vicedirectorul Întreprinderii de Stat Compania Aeriană „Air Moldova” trimiși în judecată pentru depășirea atribuțiilor de serviciu

Directorul general și vicedirectorul Întreprinderii de Stat Compania Aeriană „Air Moldova” trimiși în judecată pentru depășirea atribuțiilor de serviciu

Urmărirea penală a fost pornită în luna martie 2021, de către Procuratura Anticorupție în baza unui denunț.

Obiectul investigației cuprinde acțiunile ilegale exprimate prin depășirea în mod vădit a limitelor atribuțiilor de serviciu acordate prin lege, de către persoanele publice din cadrul Întreprinderii de Stat Compania Aeriană „Air Moldova”, și anume, directorul general și vicedirectorul Întreprinderii de Stat Compania Aeriană „Air Moldova”, care în perioada anilor 2018-2019, la încheierea contractului de wet-lease nr. 0285 din 17.05.2018, au cauzat prejudiciu în proporții deosebit de mari persoanei juridice de drept public, statul, reprezentat de Agenția Proprietății Publice, în mărime de 36 690 567,90 lei MDL și persoanei juridice de drept privat, S.R.L. „Air Moldova”, în sumă de83 340 455 lei .

Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 23,500 la 57,500 lei MDL sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Totodată, în scopul reparării prejudiciului cauzat, Procuratura Anticorupție în comun cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a Centrului Național Anticorupție, au aplicat sechestru pe bunurile și activele învinuiților aflate pe teritoriul Republicii Moldova și peste hotarele țării, în sumă de 12 289 183, 50 lei MDL.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă. 

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Vot în prima lectură: Republica Moldova va suspenda Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa
  • Parlamentul a numit în funcție cinci membri ai Consiliului pentru egalitate
  • FOTO/ Președinta Maia Sandu a conferit distincții de stat mai multor personalități din diverse domenii de activitate
  • Vot FINAL: Începând cu 2025, cetățenii Republicii Moldova vor avea cărți de identitate
  • Echipa Republicii Moldova a cucerit medalii la Cupa Mondială de Para Powerlifting 2024
  • Maia Sandu anunță Înaltul Patronaj pentru Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, pentru al patrulea an consecutiv
  • Doi bărbați, dintre care un fost angajat al structurilor de forță, reținuți pentru organizarea migrației ilegale a patru ucraineni
  • Întâlnire la București între premierii Republicii Moldova și României. Dorin Recean: „Suntem uniți prin trecutul nostru comun, limba română pe care o vorbim și cultură”
  • Acordul de liberă circulație în UE pentru transportatorii de mărfuri, prelungit până la sfârșit de 2025. Spînu: Mulțumim UE pentru suport
  • Breaking NEWS // CCM a decis: Restricțiile de participare la alegerile pentru oamenii lui Șor – neconstituționale