Știrinews.24.md
22 Septembrie 2022, 14:10
104

Direcția Generală Educație îndeamnă părinții să nu colecteze bani pentru cadrele didactice

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a venit cu un mesaj către părinți, cadre didactice, comunități educaționale și civile. În acest mesaj părinții sunt îndemnați să nu colecteze bani pentru cadrele didactice din instituțiile de învățământ general din subordine, prin intermediul fondurilor clasei sau grupei, inclusiv la etapa înmatriculării copiilor la grădiniță, în clasa I și altor colectări informale.

„Profesorii au nevoie uneori de o susținere din exterior pentru a conștientiza importanţa și influența foarte mare pe care o au asupra tinerilor. Aceasta poate fi şi o motivație puternică pentru a se perfecționa, pentru a evolua ei înșiși, pentru a se simți importanți prin ceea ce sunt şi nu doar prin activitatea de predare”, se arată în mesajul DGETS.

Direcția Generală Educație îndeamnă părinții să nu colecteze bani pentru cadrele didactice

DGETS a emis Ordinul nr. 216 din 16.03.2021 „Cu referire la interzicerea plăților formale și informale de la elevi, familiile acestora și de la asociațiile obștești pentru personalul didactic și de conducere”; Ordinul nr. 642 din 21.08.2020 „Cu privire la interzicerea colectărilor ilicite de bani în instituțiile de învățământ general”, prin care se interzic categoric plăți sub orice pretext (presupusele taxe de înmatriculare în instituțiile cu finanțare de la buget, asigurarea cu manuale de alternativă, prestarea serviciilor educaționale suplimentare la programele de studii, consultații academice, efectuarea lucrărilor de reparație, amenajarea și dotarea instituțiilor de învățământ, organizarea activităților extrașcolare, etc.) sau acceptarea altor beneficii din partea elevilor și familiilor acestora.

„În contextul sărbătorilor, îndemânăm părinții să nu colecteze bani, iar elevii să-și felicite dascălii cu lucrări confecționate de ei. Totodată, considerăm că prin acest obicei părinții, mai degrabă, le fac un deserviciu profesorilor, pătându-le reputația”, mai menționează Direcția Generală Educație, Tineret și Sport.

Totodată, DGETS anunță că, prin diverse mijloace, va monitoriza respectarea prevederilor actelor normative de către actanții educaționali, cu referire la interzicerea plăților formale și informale și va întreprinde acțiunile necesare pentru a preveni și combate actele coruptibile în sistemul educațional, referind cazurile atestate organelor de drept.

diez.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • CSE a dispus prelungirea autorizației de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița
  • O nouă rută de troleibuz pentru locuitorii orașului Durlești. Când va fi lansată și ce itinerar va avea
  • Expoziție a construcțiilor ilegale, inaugurată de PAS: „Ceban adună bani pentru partid prin protejarea schemelor imobiliare”
  • Falsuri și destabilizări. Rușii anunță „o mobilizare” generală în Moldova, care i-a prin surprindere autoritățile
  • Ministrul britanic pentru Europa, Leo Docherty, vine la Chișinău
  • VIDEO A fost anunțat câștigătorul Premiului Nobel pentru Medicină. Ce descoperire a făcut
  • Jumătate din bărbații mobilizați într-o regiune din Rusia, trimiși acasă pentru că nu îndeplineau criteriile de încorporare. Comisarul șef – demis
  • Mesajul disperat al unui soldat rus pentru soție: „În curând vom fi morți cu toții”
  • Țările NATO din Europa Centrală și de Est, mesaj comun pentru Ucraina. Iohannis: Susținem ferm decizia NATO privind aderarea Ucrainei
  • Comisia pentru Situații Excepționale a prelungit pentru încă o lună autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Rîbnița