Știrinews.24.md
2 Martie 2023, 16:40
70

Didier Reynders, Comisarul European pentru Justiție: „Știu că este greu să oferi rezultate cu privire la reforma justiție. Principalul este calitatea, nu viteza”

Îmbunătățirea sectorului justiției rămâne o prioritate majoră, a precizat Veronica Mihailov-Moraru în cadrul unui briefing organizat alături de Comisarul European pentru Justiție, Didier Reynders. Totodată, ea a subliniat că printre obiectivele principale ale Ministerului Justiției se numără sporirea încrederii în sistemul judecătoresc și creșterea calității actului de justiție, integritatea actorilor din sistem fiind o preocupare-cheie. La fel, discuțiile au vizat procesul de vetting care are loc, actualmente, în cadrul CSM și CSP.

„Alte priorități, pe termen scurt, ale Ministerului Justiției despre care i-am vorbit interlocutorului meu sunt axate pe promovarea politicilor în domeniul integrității și spălării banilor, finalizarea procesului de optimizare a sistemului judecătoresc, consolidarea capacitărilor administrative din sistem și dezvoltarea sistemelor informaționale”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Didier Reynders, Comisarul European pentru Justiție: „Știu că este greu să oferi rezultate cu privire la reforma justiție. Principalul este calitatea, nu viteza”

Calitatea justiției constituie în prezent un angajament asumat de Republica Moldova în procesul de integrare europeană și o dominantă a programului de activitate al Guvernului, a accentuat ministra. Între timp, Comisarul European pentru Justiție, Didier Reynders, a salutat angajamentul autorităților în ceea ce privește reforma justiției, sugerând că trebuie să fie implementate toate recomandările Comisei de la Veneția în acest sens.

„UE este angajată să continue să sprijine Moldova în eforturile de reformare, inclusiv pentru un eficient vetting pentru instituțiile de top din sistemul de justiție, astfel încât ele să fie pe deplin în conformitate cu standardele UE. Eu știu că este greu să oferi rezultate cu privire la reforma justiție. Principalul este calitate, nu viteza”, a spus Didier Reynders .

Didier Reynders, Comisarul European pentru Justiție: „Știu că este greu să oferi rezultate cu privire la reforma justiție. Principalul este calitatea, nu viteza”

Comisarul european a precizat că Uniunea Europeană va urmări modul în care Republica Moldova implementează recomandările Comisei de la Veneția, în special cele se referă la vetting și procesul de dezoligarhizare. La fel, Didier Reynders a subliniat faptul că autoritățile europene sunt gata să sprijine Republica Moldova în continuare, inclusiv prin expertiză și asistență tehnică.

Amintim că Reforma justiției face parte din cele nouă recomandări formulate de către Comisia Europeană, după ce Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la UE. Reformarea sistemului de justiție a început cu evaluarea pre-vetting - verificarea integrității candidaților la funcția de membru al CSM. Acum prin aceeași procedură trec membrii CSP, urmând să fie evaluați ulterior și membrii CSJ.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Încă 30 de zile de arest pentru primarul de Boldurești care ar fi spulberat mortal un minor de 14 ani
  • Mihai Popșoi s-a întâlnit cu co-președinții grupului de prietenie pentru Moldova din cadrul Congresului SUA
  • Doi candidați la funcția de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor au promovat evaluarea externă
  • Precizările Fiscului referitoare la aplicarea cotelor impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024 în orașul Chișinău
  • Astăzi începe campania electorală pentru concurenții înregistrați la alegerile locale noi și parțiale din 19 mai
  • Doi presupuși spioni ruși, arestați după ce ar fi plănuit acțiuni de sabotaj asupra sprijinului militar pentru Ucraina
  • A plătit 600 de euro pentru un permis de conducere fals. Un bărbat din Ștefan-Vodă, documentat de polițiștii de frontieră
  • Maia Sandu la „Empower Locals 2024: Afacerile locale merg în UE”: „Aderarea la UE e cel mai bun viitor pe care îl putem oferi generației noastre și celor următoare”
  • Dorin Recean, întrevedere cu președintele Comitetului Economic și Social European: „Moldova este ancorată ireversibil pe calea europeană”
  • Peste 2 milioane de euro către 3 licee din R. Moldova, pentru eficiență energetică, manuale de română și incluziunea copiilor defavorizați