Știrinews.24.md
2 Martie 2023, 16:40
50

Didier Reynders, Comisarul European pentru Justiție: „Știu că este greu să oferi rezultate cu privire la reforma justiție. Principalul este calitatea, nu viteza”

Îmbunătățirea sectorului justiției rămâne o prioritate majoră, a precizat Veronica Mihailov-Moraru în cadrul unui briefing organizat alături de Comisarul European pentru Justiție, Didier Reynders. Totodată, ea a subliniat că printre obiectivele principale ale Ministerului Justiției se numără sporirea încrederii în sistemul judecătoresc și creșterea calității actului de justiție, integritatea actorilor din sistem fiind o preocupare-cheie. La fel, discuțiile au vizat procesul de vetting care are loc, actualmente, în cadrul CSM și CSP.

„Alte priorități, pe termen scurt, ale Ministerului Justiției despre care i-am vorbit interlocutorului meu sunt axate pe promovarea politicilor în domeniul integrității și spălării banilor, finalizarea procesului de optimizare a sistemului judecătoresc, consolidarea capacitărilor administrative din sistem și dezvoltarea sistemelor informaționale”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Didier Reynders, Comisarul European pentru Justiție: „Știu că este greu să oferi rezultate cu privire la reforma justiție. Principalul este calitatea, nu viteza”

Calitatea justiției constituie în prezent un angajament asumat de Republica Moldova în procesul de integrare europeană și o dominantă a programului de activitate al Guvernului, a accentuat ministra. Între timp, Comisarul European pentru Justiție, Didier Reynders, a salutat angajamentul autorităților în ceea ce privește reforma justiției, sugerând că trebuie să fie implementate toate recomandările Comisei de la Veneția în acest sens.

„UE este angajată să continue să sprijine Moldova în eforturile de reformare, inclusiv pentru un eficient vetting pentru instituțiile de top din sistemul de justiție, astfel încât ele să fie pe deplin în conformitate cu standardele UE. Eu știu că este greu să oferi rezultate cu privire la reforma justiție. Principalul este calitate, nu viteza”, a spus Didier Reynders .

Didier Reynders, Comisarul European pentru Justiție: „Știu că este greu să oferi rezultate cu privire la reforma justiție. Principalul este calitatea, nu viteza”

Comisarul european a precizat că Uniunea Europeană va urmări modul în care Republica Moldova implementează recomandările Comisei de la Veneția, în special cele se referă la vetting și procesul de dezoligarhizare. La fel, Didier Reynders a subliniat faptul că autoritățile europene sunt gata să sprijine Republica Moldova în continuare, inclusiv prin expertiză și asistență tehnică.

Amintim că Reforma justiției face parte din cele nouă recomandări formulate de către Comisia Europeană, după ce Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la UE. Reformarea sistemului de justiție a început cu evaluarea pre-vetting - verificarea integrității candidaților la funcția de membru al CSM. Acum prin aceeași procedură trec membrii CSP, urmând să fie evaluați ulterior și membrii CSJ.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Își va petrece următorii 10 ani după gratii. Un bărbat din raionul Rîșcani, condamnat pentru tentativă de omor
  • Igor Dodon, soția acestuia și un medic de familie, trimiși în judecată pentru fals
  • Charles Michel a ajuns la Chișinău. Președintele Consiliului European, întâmpinat la Președinție
  • Focar de râie în raionul Strășeni. Numărul cazurilor este în creștere, anunță autoritățile din sănătate
  • Schemă de corupție la eliberarea permiselor de conducere, documentată de CNA. Lunar, 20 000 de euro erau colectați pentru a mitui unii responsabili de la ASP
  • Sportivii moldoveni au obținut doar locuri de frunte la Campionatul European Hand to Hand Fighting
  • Trafic rutier suspendat pentru 2 luni, pe o stradă din centrul capitalei: Vezi ce zonă să eviți
  • Maia Sandu și Klaus Iohannis, Înalt Patronaj pentru Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti care se va desfăşura la Chişinău
  • 27 de locuri vacante în procuraturile din țară. Candidații îndemnați să se înscrie la concursuri pentru a le suplini
  • Au mai rămas cinci zile pentru a achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală