Știrinews.24.md
19 Mai 2023, 20:26
46

Despre norul radioactiv care s-ar îndrepta spre Europa de Vest: Ce înseamnă „uraniu sărăcit”?

Despre norul radioactiv care s-ar îndrepta spre Europa de Vest: Ce înseamnă „uraniu sărăcit”?

Un nor radioactiv se apropie de Europa după distrugerea munițiilor cu uraniu sărăcit furnizate de Occident Ucrainei, a declarat secretarul rus al Consiliului de Securitate Nikolai Patrushev la o întâlnire la Syktyvkar. Autoritățile de la Ternopil au calificat anterior ca falsă informația despre distrugerea unui depozit de obuze cu uraniu sărăcit.

Ce înseamnă „uraniu sărăcit” din norul radioactiv despre care Patrușev spune că se apropie de Europa

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei sperie Europa: Un nor radioactiv vine din Ucraina

Potrivit lui Patrushev, Statele Unite au „ajutat” Kievul „punând presiune asupra sateliților săi” și trimițând acolo obuze cu uraniu sărăcit.

„Distrugerea lor a dus la faptul că norul radioactiv s-a îndreptat spre Europa de Vest. Și în Polonia s-a înregistrat deja o creștere a radiațiilor”, a spus secretarul Consiliului de Securitate (citat din RIA Novosti).

În plus, susține el, Washingtonul „se dezvoltă și folosește deja arme chimice și biologice”, inclusiv în Ucraina.

Varșovia a infirmat anterior zvonurile despre eventualul risc de contaminare.

La sfârșitul lunii aprilie, ministrul adjunct britanic al Apărării James Hippie a declarat că Londra a transferat la Kiev mii de muniții Challenger 2, inclusiv obuze perforatoare cu uraniu sărăcit. Moscova a considerat acest lucru începutul utilizării armelor cu componentă nucleară.

„Dacă se vor întâmpla toate acestea (livrări de obuze cu uraniu sărăcit către Ucraina), atunci Rusia va fi obligată să reacţioneze în consecinţă, adică Occidentul colectiv începe deja să folosească arme cu componentă nucleară”, a spus preşedintele rus, Vladimir Putin.

Dmitri Peskov, secretarul de presă al șefului statului rus, a avertizat Londra și pe cei care vor folosi muniție cu uraniu sărăcit cu privire la responsabilitatea aprovizionării cu aceste obuze. Partea britanică a explicat că Londra a folosit uraniu sărăcit în obuzele sale perforatoare de zeci de ani și că „nu are nimic de-a face cu armele sau capabilitățile nucleare”.

Putin ameninţă Marea Britanie din cauza furnizării de muniţie cu uraniu Ucrainei: Rusia va fi nevoită să reacţioneze

Londra l-a acuzat pe Putin de dezinformare: „Uraniul sărăcit nu are nimic de-a face cu armele nucleare”

La mijlocul lunii mai, autoritățile din Ternopil, comentând rapoartele conform cărora un depozit de muniție cu uraniu sărăcit a fost distrus în oraș, le-au numit un fals.

Potrivit șefului administrației regionale Vladimir Trush, „nicio muniție nu a explodat în timpul atacului cu rachete, nu există uraniu sărăcit în Ternopil”.

El a atribuit mirosul înțepător din aer plasticului ars. Autoritățile ucrainene au negat, de asemenea, rapoartele privind un nivel crescut de radiații în Hmelnițki, a scris Strana.ua.

Uraniul natural conține aproximativ 0,0054% din izotopul U-234, 0,71% din U-235 și 99,28% din U-238, care este componenta principală a uraniului sărăcit. Uraniul sărăcit este adesea folosit pentru fabricarea de muniție, precum și pentru obuze de încărcături nucleare. De exemplu, Statele Unite au folosit muniții cu uraniu în timpul războiului din 1991 împotriva Irakului. Apoi, armata SUA a făcut aproximativ 14 mii de focuri de tanc cu obuze care conțineau uraniu sărăcit. Muniția cu uraniu sărăcit nu este recunoscută de organizațiile internaționale ca arme chimice, iar utilizarea ei nu este reglementată în niciun fel.

Uraniul sărăcit este ușor radioactiv, în stare solidă. Însă pentru că are o densitate de aproape de două ori mai mare ca plumbul, este folosit la fabricarea munițiilor care pot penetra blindatele. Un astfel de obuz poate trece prin obiectele solide, eliberând apoi vapori care se depun ulterior la sol sub formă de praf. Praful este ușor radioactiv.

realitatea.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Vila luxoasă din Elveția care aparține lui Plahotniuc, înghețată. Șeful PA, Veronica Dragalin prezintă noi detalii
  • La 7 octombrie va avea loc Forumul Național al Cadrelor Didactice; Maia Sandu: Vom discuta despre oportunități și provocări
  • Roaming mai accesibil pentru cetățenii care călătoresc între UE și R. Moldova: Au fost stabilite plafoanele de preț
  • VIDEO cu accidentul de la Anenii Noi. Un bebeluș de patru luni a decedat în drum spre spital. A murit și un șofer
  • În ce condiții ar putea fi ajustat tariful la gaz. Vadim Ceban a venit cu detalii despre asigurarea țării cu gaze naturale
  • CNA explică de ce nu a putut identifica mai devreme informații despre ancheta penală pe numele membrului CSM Iulian Muntean
  • Moment de reculegere, ținut în Parlament în memoria lui Mircea Snegur. Grosu: Va rămâne în istorie ca președintele care a adus independența
  • Comisia Pre-Vetting, despre cazul Muntean: „În informațiile furnizate nu s-a făcut referire la investigațiile penale”
  • Explozie la o magistrală de gaz din Vrancea. 4 oameni care lucrau la autostrada A7 au murit iar 5 sunt răniți
  • Membrul CSM, Iulian Muntean, despre dosarul său: A fost fabricat la comandă, pentru a mă intimida