Știrinews.24.md
10 Iunie 2024, 10:07
498

Decizie şoc în Franţa: Macron dizolvă Parlamentul după înfrângerea suferită de alianţa de guvernare la europarlamentare

Decizie şoc în Franţa: Macron dizolvă Parlamentul după înfrângerea suferită de alianţa de guvernare la europarlamentare

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a anunţat, duminică seară, dizolvarea Adunării Naţionale (parlamentul francez), în urma înfrângerii suferite de alianţa de la guvernare în alegerile europarlamentare, care a ajuns pe locul al doilea, la mare distanţă de rezultatul Rassemblement National (RN), partidul lui Marine Le Pen, relatează News.ro.

„Nu voi putea să continui ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, a declarat preşedintele francez, după anunţarea rezultatelor exit-pollurilor. „Am decis să vă redau prin vot posibilitatea de a vă alege viitorul parlamentar. Prin urmare, dizolv Adunarea Naţională în această seară„, a anunţat el, adresându-se francezilor într-o alocuţiune televizată.

„Dizolv Adunarea Naţională în această seară şi în câteva momente voi semna decretul de convocare a alegerilor legislative, care vor avea loc la 30 iunie pentru primul tur şi la 7 iulie pentru al doilea tur”, a precizat preşedintele francez.

„Aceasta este o decizie serioasă şi cu greutate. Dar, mai presus de toate, este un act de încredere”, a mai spus Emmanuel Macron.

El a recunoscut că ceea ce indică exit-pollurile „nu este un rezultat bun pentru partidele care apără Europa”.

„Este momentul unor clarificări esenţiale (...) Am auzit mesajul vostru, preocupările voastre şi nu le voi lăsa fără răspuns”, a spus Emmanuel Macron.

Peste 49 de milioane de francezi au fost chemaţi duminică la vot, pentru a-şi alege europarlamentarii, la capătul unei campanii dominate de Rassemblement National. La ora locală 20.00, a fost anunţat un exit-poll care arăta că Jordan Bardella ( principalul candidat al RN) se afla pe primul loc, cu 32% din voturi, cu mult în faţa lui Valérie Hayer (cap de listă la Renaissance, 14,9%) şi Raphaël Glucksmann (principalul candidat al Partidului Sociaist, cu 14,2%). Au urmat Manon Aubry (LFI, stânga, 9,1%), François-Xavier Bellamy (LR, dreapta 7%), Marie Toussaint (EELV, Verzii, 5,4%) şi Marion Maréchal (Reconquête, naţionaliştii, 5,3%). Prezenţa la vot a fost estimată la 52,5%.

Încuraja de victoria sa răsunătoare, tânărul Jordan Bardella i-a cerut „solemn” lui Emmanuel Macron „să organizeze noi alegeri legislative”. Salutând „scorul istoric” obţinut de partidul său şi „respingerea crâncenă” a politicilor şefului statului, Bardella i-a cerut acestuia să „ia act de această nouă ordine politică” şi să dizolve Adunarea Naţională.

La scurt timp, într-un discurs adresat francezilor, Emmanuel Macron a anunţat dizolvarea Adunării Naţionale, precum şi organizarea de alegeri legislative la 30 iunie şi 7 iulie, ceea ce a produs un adevărat şoc în rândul clasei politice franceze, care a avut reacţii diverse, de la aprobare la respingere.

unimedia.info
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Șeful INTERPOL Moldova rămâne după gratii pentru o lună: Curtea de Apel a respins recursul avocaților lui Viorel Țentiu
  • Nu scapă de arest: Bărbatul acuzat de omorul Anei-Maria rămâne după gratii încă 30 de zile
  • Accident grav la Briceni: Un şofer a decedat, iar două femei, spitalizate, după ce au ajuns cu maşina într-un copac
  • 14 localităţi din țară rămân încă în beznă, după intemperiile din ultimele zile: Cetățenii, îndemnați să fie atenți la firele rupte
  • Socialistul de la șefia raionului Edineț, amendat cu circa 30 mii lei, după ce a atacat un consilier municipal
  • ”Echipa lui Putin”, în Parlamentul de la Chișinău. Mesajul inscripționat pe tricoul în care Vasile Bolea a venit la ședința legislativului
  • Accident fatal în Capitală: Un bărbat a murit pe loc, după ce două mașini s-au ciocnit față în față
  • O nouă șansă pentru bolnavii de după gratii: Procedura de examinare medicală, simplificată. Decizia Guvernului
  • Ultima oră! Primăria Capitalei convoacă ședința Comisiei pentru situații excepționale după ploile de aseară
  • Condamnare istorică în SUA: Fiul lui Joe Biden va face închisoare după ce și-a ascuns consumul de droguri