Știrinews.24.md
24 Noiembrie 2022, 15:45
98

Cum afectează deconectările electrice spitalele din Moldova și câte dintre ele sunt asigurate cu generatoare

Cum afectează deconectările electrice spitalele din Moldova și câte dintre ele sunt asigurate cu generatoare

Ala Nemerenco, după deconectările masive de energie de pe 23 noiembrie, a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook unde a scris despre asigurarea spitalelor din Republica Moldova cu generatoare și capacitatea lor de a rezista în situațiile critice.

Ministra Sănătății a declarat momentan nu dispun de generatoare electrice patru spitale raionale sau municipale dintre cele 59 existente, este vorba de Spitalul de Psihiatrie din Bălți, SCBI „Toma Ciorbă” din Orhei, Spitalul Clinic Ftiziopneumologie și nr.4 din Chișinău.

Ministra a mai adăugat că „15 spitale sunt asigurate cu generatoare care acoperă întreaga capacitate a spitalului, iar celelalte dispun de generatoare care acoperă cu curent electric secțiile de terapie intensivă, blocurile de operații, centrele perinatale, unele echipamente de laborator și diagnostic, fapt ce asigură evitarea unor riscuri majore în cazuri similare celui de astăzi. Total pe țară spitalele dispun de 77 de generatoare de diferită capacitate. Avem nevoie încă de minim 55 și am identificat partenerii care ne vor ajuta”.

Ala Nemerenco a spus și despre faptul că unele spitale au întâlnit probleme la conectarea manuală a generatoarelor. Ele sunt induse de starea rețelelor electrice în spitale, aceasta fiind o barieră serioasă în procesul instalării a 17 generatoare donate ministerului de către Guvernul Franței.

Pe final, ministra a declarat că deconectările de aseară nu au afectat procesul de lucru în spitale, operarațiile continuând sub includerea automată a generatoarelor: „Nu s-a înregistrat niciun caz ieșit din comun în urma deconectării electricități, operațiile au continuat sub includerea automată a generatoarelor, ventilatoarele și monitoarele în secțiile terapie intensivă au lucrat. Facem tot posibilul ca să suplinim necesarul lipsă într-un timp cât mai scurt, dar trebuie să cunoașteți că procesul de instalare și conectare a unui întreg spital la generator e unul foarte anevoios din cauza rețelelor electrice vechi, dispersate, izolate.”

Totuși, potrivit sanatateinfo, un spital a fost nevoite să amâne operațiile planificate din cauza deconectărilor electrice.

Mihai Ciocan, directorul Institutului de Medicină Urgentă, spune că blocurile de cazare a pacienților au rămas fără lumină: „Generatorul lucrează neîntrerupt. Avem rezervă de motorină pentru 24 de ore și am dat dispoziție să mai aducem motorină. În celelalte secții nu este lumină. La noi în spital probleme critice nu vor fi, pentru că deja mi-au raportat vice-directorii că toate intervențiile chirurgicale continuă, iar cele care au fost planificate pentru după amiază se amână pe mâine, ca să reducem consumul de energie. Iar operațiile de urgență, care pun în pericol viața se fac”.

Mihai Ciocanu a menționat că pentru funcționarea stabilă a spitalului ar mai fi necesare încă două generatoare. Acestea ar urma să ajungă dintr-o donație din Franța.

Amintim că, pe 23 noiembrie, în mai multe localități din țară a fost deconectată lumina în urma bombardamentelor masive a armatei ruse asupra Ucrainei.

diez.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Alertă falsă cu bombă la Ambasada Ucrainei în Republica Moldova
  • Monumentele unor personalități ruse dintr-un oraș ucrainean vor fi mutate la adăpostul municipal de câini
  • Dosar de spălarea banilor: Au fost efectuate percheziții la 12 bănuiți din Moldova. Ce au găsit procurorii
  • Percheziții în România, R. Moldova și Suedia la o grupare internațională care spăla milioane de euro din fraude informatice
  • Pe parcursul săptămânii precedente, au fost înregistrate 44 de cazuri de gripă în toată țara. Cele mai multe sunt la Chișinău
  • Zece școli din Republica Moldova vor fi dotate cu echipament performant pentru studii aprofundate în domeniul IT
  • Banca Europeană de Investiții va oferi un împrumut adițional în valoare de 100 de milioane de euro pentru reparația drumurilor din R. Moldova
  • Criza energetică mobilizează autoritățile. Până în 2025 Moldova va avea două noi centrale termoelectrice
  • Criza energetică din R. Moldova, discutată de Maia Sandu și Secretarul de Stat pentru Energie al SUA, Jennifer Granholm
  • Companie multimiliardară din Emirate își retrage intenția de a investi în R. Moldova