Știrinews.24.md
12 Iunie 2024, 15:30
70

CSP a aprobat candidaturile propuse de Munteanu: Cine sunt noii adjuncți ai PG

CSP a aprobat candidaturile propuse de Munteanu: Cine sunt noii adjuncți ai PG

9:35 CSP l-a audiat pe

9:27 CSP și-a exprimat acordul cu privire la numirea lui Sergiu Rusu în funcția de adjunct al Procurorului General.

9:15 Ion Munteanu prezintă în fața CSP candidații la funcțiile de adjunct al Procurorului General.

9:10 Dumitru Obadă: Adjuncții Procurorului General sunt numiți la propunerea PG, cu avizul și aprobarea CSP.

Pe ordinea de zi figurează și subiectul privind procedura de selecție a unor candidați din rândul absolvenților Institutului Național al Justiției, înscriși în concursurile anunțate prin Hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor nr.1-113/2023 din 29.05.2023.

Urmăriți live, pe UNIMEDIA:

Astăzi, 12 iunie, CSP urmează să-și exprime acordul privind candidaturile pentru funcțiile de adjuncți ai Procurorului General, dar și să examineze ordinele lui Munteanu privind interimatul funcțiilor de șef al PCCOCS, și șef al Procuraturii municipiului. Chișinău.

La 28 februarie, Consiliul Superior al Procurorilor a anulat concursul pentru funcția de Procuror General.

Dumitru Obadă a declarat că decizia de anulare a rezultatelor concursului pentru șefia PG a fost una „deloc ușoră”: „A fost o soluție după judecata lui Solomn, să spunem așa”.

La începutul lunii martie, membra Consiliului Superior al Procurorilor, Olesea Vîrlan, a demisionat din funcție, după scandalul pe concursul la funcția de Procuror General, când aceasta i-a acordat 3,5 puncte actualului Procuror General, Ion Munteanu.

Mai devreme, Vîrlan a explicat de ce i-a acordat actualului Procuror General interimar, Ion Muntean, 3,5 puncte în concursul pentru șefia PG: „În orice calcule au loc toate greşelile posibile. Ca membru al CSP mă conduc de Lege și imparțialitate”.

Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat examinarea procesului penal, prin care au fost investigate pretinsele acțiuni ilicite ale persoanei cu funcție de demnitate publică, membru al Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), în legătură cu concursul public pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General al Republicii Moldova, și anume, abuz de putere, adică folosirea intenționată de către o persoană cu funcție de demnitate publică a situației de serviciu, dacă aceasta a cauzat daune în proporții considerabile drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, săvârșită din interes material, în scopul realizării altor interese personale sau în interesul unei terțe persoane. Drept urmare, șefa PA, Veronica Dragalin, a transmis o sesizare Parlamentului, Ministerului Justiției și CSP-ului, prin care informa că Olesea Vîrlan ar fi acționat în interesul unui fost membru CSP, supărat că Munteanu nu l-a numit adjunctul său.

O altă sesizare a fost transmisă Comisiei Pre-Vetting, solicitându-se reevaluarea fostei membre CSP, Olesea Vîrlan. „Promovarea de către Olesea Vîrlan a evaluării integrității în fața Comisiei Pre-Vetting a creat condițiile ce au contribuit la săvârşirea contravenției de abuz de putere și a avut ca urmare vicierea concursului pentru funcția de Procuror General, anularea acestuia, precum și discreditarea însăși a procedurii de vetting”, se menționează în sesizarea semnată de Dragalin, transmisă Comisiei.

În noiembrie 2023, Alexandr Stoianoglo a dat-o în judecată pe președinta Maia Sandu, după ce oficiala a semnat decretul prin care l-a demis din funcția de Procuror General, obținută de acesta prin concurs.

„La prima întrevedere cu doamna președinte (n.r. Maia Sandu) nu a pus nicio întrebare despre activitatea Procuraturii. Am înțeles că nu a avut niciun interes. Pur și simplu a deschis laptopul și a început să citească dosarele penale, politic. I-am explicat că dosarele sunt responsabilitatea procurorilor care investighează, conduc dosarele penale.

Când a ajuns la dosarul frauda bancară și m-a întrebat ce am făcut, i-am spus că am investigat un episod, care urmează să fie trimis în judecată și că Victoriabank a adus un prejudiciu statului de cel puțin 2 miliarde de lei și dosarul la acea perioadă a fost terminat - a început o isterie. Ea mi-a replicat: cum așa, sunt partenerii noștri… Până acum dosarul nu a fost trimis în judecată. Tot eu am pornit dosarul pe Andronachi. Nimeni nu spune despre asta. L-am pornit în baza unor informații ascunse în 2015”, a declarat anterior Stoianoglo.

CtEDO i-a dat dreptate Procurorului General demis, Alexandr Stoianoglo. Astfel, Republica Moldova este obligată să-i achite 3600 de euro prejudiciu moral. Decizia de condamnare a fost pronunțată pe 24 octombrie 2023.

unimedia.info
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Spania și-a aflat rivala în finala EURO 2024: Cine a câștigat meciul Olanda-Anglia
  • „Reglări de conturi între grupări criminale”. Noi detalii despre omorul din sectorul Rîşcani: Cine este bărbatul împuşcat la terasă
  • Aprobat de Guvern: Permisele de conducere emise în Moldova și Franța, recunoscute reciproc
  • Stoianoglo, propus de PSRM candidat comun al opoziției la prezidențiale; Dodon: Nu vom înainta un candidat partinic
  • edință la Guvern: Miniștrii au aprobat transmiterea Complexului „Eternitate” în proprietatea municipiului Chișinău
  • Atenție, copil dispărut! Cine a văzut acest băiat este rugat să sune de urgență la 112
  • MAE atenționează moldovenii care călătoresc în Turcia și Grecia: Sunt înregistrate zeci de focare de incendii
  • Aprobat! CEC va avea un membru nou
  • CPI a emis mandate de arestare pe numele lui Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov: Cei 2 sunt acuzați de crime de război, la fel ca și Vladimir Putin
  • Netanyahu anunță că luptele intense împotriva Hamas se încheie, dar că războiul nu se va termina: „Nu sunt dispus să-l opresc”