Știrinews.24.md
3 Octombrie 2022, 18:27
42

CSE a dispus prelungirea autorizației de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița

CSE a dispus prelungirea autorizației de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița

Hotărârea a fost adoptată prin derogare de la Legea privind protecția mediului înconjurător. La rândul său, Agenția de Mediu la cererea uzinei metalurgice, va efectua mențiunile necesare pe autorizația de mediu privind gestionarea deșeurilor, scrie TRM.md.

CSE, care în perioada stării de urgență poate trece peste anumite proceduri legale, își motivează decizia prin necesitatea „asigurării continuității activității Uzinei de la Râbnița”.Potrivit anticoruptie.md, uzina este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii secesioniste. Conform unui raport al pretinsului minister al dezvoltării economice al Transnistriei, la sfârșitul anului 2021, vânzările Uzinei Metalurgice Moldovenești au fost de peste 432 de milioane de dolari – aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii separatiste.

La fel ca alte companii înregistrate în regiunea transnistreană, uzina din Râbnița nu achită în bugetul Republicii Moldova nici impozite, nici taxe vamale. Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a admis că acordarea autorizației de mediu face parte dintr-o înțelegere pentru a avea energie mai ieftină. Același lucru l-a confirmat și președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a menționat că autoritățile de la Chișinău au condiționat acordarea autorizației de mediu pentru uzina metalurgică de la Rîbnița în schimbul menținerii prețului de achiziție pentru energia electrică procurată de la Centrala din stânga Nistrului.

 În prezent, Republica Moldova procură energie electrică în proporție de 67% de la centrala de la Cuciurgan, la prețul de 62,5 de dolari/MWh, pentru luna octombrie. 

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Guvernul a aprobat Bugetul de Stat pentru anul 2023 la doar câteva ore după ce a fost supus consultării
  • Zece școli din Republica Moldova vor fi dotate cu echipament performant pentru studii aprofundate în domeniul IT
  • Banca Europeană de Investiții va oferi un împrumut adițional în valoare de 100 de milioane de euro pentru reparația drumurilor din R. Moldova
  • În atenția viitorilor conducătorilor de vehicule! Examenul practic pentru obținerea permisul de conducere la câteva categorii este sistată
  • Președintele Maia Sandu a primit Distincția Madeleine K. Albright pentru Democrație
  • Biroul de reintegrare salută eliberarea lui Horjan: Vom insista pentru eliberarea tuturor persoanelor deținute ilegal
  • Benzina a ajuns la 24 lei per litru. ANRE prezintă prețurile plafon la carburanți pentru joi, 8 decembrie
  • Garanții de securitate pentru Rusia: Macron refuză ''polemicile acolo unde ele nu există''
  • Criza energetică din R. Moldova, discutată de Maia Sandu și Secretarul de Stat pentru Energie al SUA, Jennifer Granholm
  • SUA felicită Chișinăul pentru acordul semnat cu MGRES: „Un pas important în eforturile R.Moldova de a-și consolida securitatea energetică”