Criza energetică // Avocatul Poporului cere Guvernului adoptarea unor măsuri suplimentare de sprijin a populației

Avocatul Poporului solicită Guvernului să elaboreze mecanisme suplimentare eficiente de susținere a populației și mecanisme speciale pentru grupurile vulnerabile, prin care să asigure compensarea cheltuielilor în legătură cu majorarea tarifelor la resursele energetice și pentru serviciile comunale. Potrivit unui comunicat de presă al Oficiului Avocatului Poporului, instituția este îngrijorată de creșterea tarifelor la resursele energetice și a prețurilor la mărfurile de consum.
„Criza pandemică, criza economică și cea energetică au generat o creștere a prețurilor, amplificată de creșterea inflației, au aprofundat nivelul sărăciei în anul 2021. Consecințele acestor crize s-au făcut deja resimțite de către majoritatea populației, având efecte devastatoare asupra persoanelor sărace și a celor vulnerabile, afectând în mod disproporționat, în particular, persoanele în etate, persoanele cu dizabilități, persoanele fără un venit, familiile cu mulți copii sau familiile cu venituri mici”, se arată în demersul făcut de ombudsman, transmite news.24.md cu referire la deschide.md.

Avocatul Poporului face trimitere la prevederile Constituției care stipulează că statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea și bunăstarea, lui și a familiei lui, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuința, îngrijirea medicală, precum și serviciile sociale: „Orice om are dreptul la asigurare în caz de pierdere a mijloacelor de subzistenţă, în urma unor împrejurări independente de voinţa sa”.

Dreptul la un trai decent presupune că fiecare om trebuie să se bucure, cel puțin, de drepturile de subzistență necesare păstrând demnitatea umană. Republica Moldova a ratificat principalele instrumente internaționale în domeniul drepturilor omului, prin care s-a angajat să asigure un nivel de trai decent: Declarația Universală a Drepturilor Omului, Pactul internațional cu privire la drepturile economice, sociale și culturale, Convenția ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități și alte instrumente ale ONU în materie de drepturile omului, Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, Carta Socială Europeană revizuită și o serie de convenții ale Organizației Internaționale a Muncii”, se menționează în comunicat.

La fel, ombudsmanul precizează că ratificând Carta socială europeană revizuită, primul tratat internațional care consacră dreptul la protecția împotriva sărăciei şi a excluderii sociale, Republica Moldova s-a angajat să asigure standarde sociale, realizarea reformelor în toate domeniile vieții sociale, pentru asigurarea unei protecții sociale reale a cetățenilor. 

Măsurile luate în acest scop ar trebui să fie adecvate, în calitate și cantitate, naturii și nivelului de sărăcie și excluziune socială din țară și ar trebui revizuite și adaptate la situații noi. Adoptarea unor legi, politici sau măsuri regresive care au un efect negativ, direct sau indirect, asupra nivelului de protecție acordat drepturilor prevăzute în tratatele internaționale, constituie o încălcare a drepturilor omului din partea statului. Rata sărăciei absolute în Republica Moldova rămâne a fi înaltă (25,2% în 2019), iar 10,7% din populație se află sub pragul sărăciei extreme. Existența sărăciei extreme larg răspândite inhibă exercitarea deplină și efectivă a drepturilor omului; atenuarea sa imediată și eventuala eliminare trebuie să rămână o prioritate pentru stat. De asemenea trezește îngrijorare calitatea vieții familiilor cu mulți copii, a familiilor monoparentale sau/ și a familiilor în care sunt copii cu dizabilități în contextul creșterii tarifelor la resursele energetice și pentru serviciile comunale, a prețurilor la produse alimentare și cele de consum, precum și a majorării ulterioare planificate a agentului termic și energiei electrice”, precizează Oficiul Avocatului Poporului.

Ombudsmanul precizează că beneficiarii de pensii, în special pensii de dizabilitate, beneficiarii de alocații sociale, părinții care își cresc singuri copiii/se află în concediul de îngrijire a copilului sau în situație de șomaj și familiile cu copii sunt cele mai afectate categorii de persoane în situația dată. Totodată, deși majorate, valoarea prestațiilor sociale, în mare parte, nu acoperă minimul de existență, care, în pofida faptului că este anual revizuit, nu ține cont de nevoile reale ale populației după categorii de vârstă și necesitățile specifice ale acestora, statut social și alte criterii.

Cu toate că anterior Avocatul Poporului a recomandat stabilirea unui minim de existență pentru persoanele din grupurile sociale vulnerabile,  minimul de existență pentru aceste categorii de persoane nu este estimat până în prezent, fapt care aprofundează vulnerabilitatea lor financiară. De sărăcie extremă suferă majoritatea persoanelor cu dizabilități și beneficiari ai alocațiilor sociale, precum și 11,3% din copii, față de 10,7% din totalul populație. Mecanismul compensatoriu prevăzut de Legea privind compensarea diferenței de preț  pentru consumul gazelor  naturale/energiei  termice în perioada rece a anului nr.192 din 25.11. 2021 este binevenit. Însă legea dată nu acoperă necesitățile categoriilor de persoane cu venituri mici, în contextul când mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă la 01 ianuarie 2022 constituie 2595,31 lei,  a pensiei de dizabilitate - 1736,91 lei, iar mărimea medie a alocației sociale de stat este 1174,24 lei”, susțin reprezentanții OAP.

În acest sens, Avocatul Poporului consideră că sunt necesare măsuri suplimentare urgente, atât pe termen mediu, cât și pe termen lung, orientate spre asigurarea protecției sociale și susținerea eficientă a grupurilor vulnerabile, în contextul creșterii tarifelor la resursele energetice și pentru serviciile comunale, a prețurilor la produse alimentare și cele de consum.

Astfel, în vederea depășirii situației create, Avocatul Poporului solicită Guvernului să elaboreze mecanisme suplimentare eficiente de susținere a populației și mecanisme speciale pentru grupurile vulnerabile, prin care să asigure compensarea cheltuielilor în legătură cu majorarea în lanț a tarifelor la resursele energetice și pentru serviciile comunale, majorarea prețurilor la produse alimentare și cele de consum, pentru a nu admite aprofundarea sărăciei și excluziunii sociale a acestor categorii de persoane, care este contrară demnității umane, pentru a asigura o justiție socială și realizarea dreptului la protecție socială.

Vezi de asemenea

Un tânăr, reținut pe străzile capitalei de carabinieri: Era dat în căutare pentru furt

Un tânăr de 30 de ani a fost reținut de carabinieri, acesta era dat în căutare pentru furt. În seara zilei de ieri, în timpul patrulării pe strada Ismail din sectorul Centru al capitalei, o patrulă de carabinieri al Direcției Regionale „Centru” a IGC,

Doi membri CSM și un procuror verificați de inspectorii de integritate

Un alt funcționar public cu statut special din cadrul Serviciului Vamal figurează într-o cauză contravențională inițiată pentru depunerea tardive a declarației de avere și interese personale.În alteinspectorii din integritate au refuzat inițierea

Platon a pierdut procesul de judecată. Casa Modei și fostul sediu ASITO rămân în proprietatea omului de afaceri Vladimir Russu

Deși a fost un litigiu forțat, fără niciun argument juridic pertinent din partea lui Veaceslav Platon și a avocaților care l-au reprezentat, procesul a durat aproape un an și a adus imense daune morale și materiale proprietarului legal.„Continental

Astăzi este „Blue Monday”. Cum a apărut această zi și de ce este considerată cea mai depresivă zi a anului

Luni, 17 ianuarie 2022, este , „lunea tristă” sau cea mai deprimantă zi a anului. Este o denumire din engleză ce indică o predispoziție către o stare de tristețe. Stabilită după criterii mai mult sau mai puțin științifice, este, de fapt, o invitație de

Radu Albot s-a calificat în turul doi al turneului de la Australian Open

Cea mai bună performanță de la Australian Open, Radu Albot a înregistrat-o anul trecut când a ajuns în turul trei.

Serviciul Vamal raportează încasări de peste 393 milioane de lei în perioada 10-16 ianuarie

De asemenea, în perioada 10-16 ianuarie 2022, au fost perfectate 9778 de declarații vamale, iar fluxul mijloacelor de transport a constituit 52 817 de traversări. Cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leușeni și Sculeni, cu 13 845 și, respectiv,