Știrinews.24.md
13 Iunie 2024, 15:46
61

Compania din scandalul cu repararea turbinei de la Termoelectrica, amendată cu circa 580 000 lei, peste un an și jumătate de la inspecție

Compania din scandalul cu repararea turbinei de la Termoelectrica, amendată cu circa 580 000 lei, peste un an și jumătate de la inspecție

Inspecția a avut loc la începutul anului 2023, în contextul unei investigații privind posibile încălcări ale Legii concurenței.

„În timpul inspecției desfășurate la sediul SRL „Horus”, echipa Consiliului Concurenței a întâmpinat multiple obstacole și tergiversări din partea reprezentanților întreprinderii.

Acțiunile angajaților întreprinderii au inclus refuzuri de a permite accesul prompt la anumite spații de lucru, întârzieri în accesarea e-mailurilor și furnizarea de răspunsuri evazive sau eronate la întrebări. Astfel, în conformitate cu legislația în vigoare, având în vedere circumstanțele cauzei, Consiliul Concurenței a impus întreprinderii o amendă de 576 769 lei”, se arată într-un comunicat la Consiliului Concurenței.

„Inspecțiile inopinate reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente de investigare pentru identificarea și colectarea probelor privind încălcările legislației concurențiale.

Angajații Consiliului Concurenței au dreptul de a accesa imediat orice spații ale întreprinderii, de a examina și de a face copii ale documentelor relevante, indiferent de suportul pe care sunt stocate.

Pentru a preveni distrugerea fișierelor electronice, angajații autorității pot lua măsuri care să le asigure accesul complet și prompt la aceste fișiere pe durata inspecției. Orice întârziere sau împiedicare a accesului la informații și lipsa de cooperare cu angajații Consiliului Concurenței pot duce la distrugerea sau alterarea dovezilor esențiale, afectând astfel capacitatea Consiliului de a investiga eficient încălcările legislației.

Din acest motiv, sancțiunile pentru obstrucționarea inspecțiilor sunt foarte stricte, fiind calculate în funcție de cifra de afaceri anuală și pot ajunge până la 0,5% din aceasta (1% din 2026)”, se menționează în comunicatul citat.

Președintele Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu, a menționat că astfel de reguli stricte sunt aplicate de toate autoritățile de concurență din Europa: „Există o practică și jurisprudență constantă la nivelul Uniunii Europene care obligă întreprinderile la care se desfășoară inspecția inopinată să se supună acesteia și să coopereze eficient cu reprezentanții autorității de concurență. Companiile sunt obligate să coopereze activ cu reprezentanții Consiliului în timpul unei inspecții, să le asigure acces fără întârziere la toate spațiile în care își desfășoară activitatea, să furnizeze informații corecte și să ofere acces la toate documentele relevante. Orice întârziere în efectuarea acestor acțiuni ar putea fi interpretată ca obstrucționare și, ulterior, sancționată”.

Horus SRL nu a comentat această decizie, până la acest moment.

Hotărârea poate fi contestată, în termen de 30 de zile, în instanța de judecată specializată.

Tenderul pe reparația turbinelor a fost inițiat în 2021, termenul de depunere a ofertelor fiind prelungit de mai multe ori, însă oricum s-a înscris un singur participant - Silovîe Mașinî.

Șefa statului, Maia Sandu, a declarat că nu a existat o altă companie decât „Silovîie Mașinî”, care a câștigat licitația de la Termoelectrica ca să reparare acele turbine. Aceasta a menționat în cadrul unei conferințe de presă că personal a studiat situația legată de licitație.

Pe de altă parte, fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, susține că președinta „a fost dezinformată de domnul Spînu”, iar o astfel de abordare este „exclusivistă, greșită și miroase a monopol”.

Deputatul PAS, Radu Marian a venit cu o replică dură în adresa lui Alexandru Slusari, care a criticat autoritățile”. Slusari a scris pagina sa de facebook că președinta Maia Sandu, care a spus că nu există o altă companie care să poată efectua aceste lucrări de reparație, a fost „dezinformată” și că ar exista un consorțiu român, care a trimis o scrisoare de intenție pe 25 martie. În replică, Radu Marian a spus că această companie nu a participat la licitație.

Ulterior, grupul de companii „Horus” l-au acuză pe fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari de falsuri.

Pin pongul între Slusari și Marian a continuat și după aceasta. După ce Marian a menționat că acesta este „folosit de băieții șmecheri”, Slusari a spus că „nimeni și niciodată nu a putut și nu poate” să-l folosească, iar deputatul PAS „ar trebuie să cunoască acest lucru”.

unimedia.info
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • /ULTIMA ORĂ/ Cod roșu de caniculă în aproape toată Moldova! Harta zonelor cu temperaturi de circa +40°C
  • Târgul Universităților din România, organizat în patru orașe din R. Moldova. Tinerii pot descoperi ofertele educaționale de peste Prut
  • Un nou concurs pentru crearea creșelor în localitățile cu peste 5000 de locuitori; Guvernul va aloca 20 de milioane de lei
  • Circa 3000 de elevi vor susține examenele de absolvire a gimnaziului în sesiunea suplimentară din anul curent
  • Mită de peste 1 milion de lei. Un bărbat din Chișinău, reținut de CNA pentru trafic de influență
  • În grădinițele din 15 localități vor fi deschise grupe de creșă; Suma investițiilor se ridică la peste 2 milioane de dolari
  • R. Moldova va primi asistență de la FMI, echivalentă cu circa 160 milioane de dolari
  • Rusia: Un tren cu peste 200 de pasageri a deraiat în regiunea Komi; Bilanțul preliminar - doi morți și 40 de răniți
  • Peste 5 kilograme de droguri, depistate de oamenii legii la domiciliul unui individ din capitală
  • „Afacere” cu deținuți, dată peste cap: Un bărbat, prins în timp ce arunca droguri peste zidul penitenciarului