Știrinews.24.md
22 Septembrie 2022, 19:27
77

Comisia Europeană cere statelor UE o poziţie comună asupra primirii ruşilor care-şi părăsesc ţara

Statele membre ale UE vor trebui să stabilească o poziţie comună asupra cererilor de intrare formulate de cetăţenii ruşi care fug din ţara lor din cauza războiului din Ucraina, a indicat joi Comisia Europeană, în timp ce Moscova a calificat drept exagerate relatările despre un exod din ţară al bărbaţilor încorporabili după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parţială a rezerviştilor, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

„Va trebui să avem o poziţie comună la nivelul UE” asupra chestiunii ce priveşte cererile, dat fiind că ar putea urma un mare număr de cereri de intrare dinspre Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Comisia Europeană cere statelor UE o poziţie comună asupra primirii ruşilor care-şi părăsesc ţara

Totuşi, această instituţie a mai menţionat că statele membre vor trebui să evalueze respectivele cereri de la caz la caz, ţinând cont de drepturile fundamentale şi de legislaţia privind procedurile de azil.

Însă ''noi, Uniunea Europeană, suntem în principiu solidari cu cetăţenii ruşi care au curajul şi bravura de a-şi arăta opoziţia faţă de ceea ce face regimul, mai ales când este vorba despre războiul ilegal în Ucraina'', a spus Peter Stano, purtător de cuvânt al executivului comunitar.

După ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru a fi trimişi pe frontul din Ucraina, toate biletele pentru cursele aeriene către ţări precum Armenia, Turcia, Azerbaidjan sau Serbia au fost vândute, iar la punctele terestre de frontieră cu Georgia, Finlanda, Kazahstan şi Mongolia au fost semnalate cozi.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, a declarat presei că „informaţiile despre îmbulzeli la aeroporturi şi aşa mai departe sunt mult exagerate (...) Sunt multe ştiri false pe acest subiect. Trebuie să fim foarte atenţi cu asta pentru a nu deveni o victimă a ştirilor false”.

În acest timp, autorităţile din Finlanda au anunţat o creştere cu 57% a numărului cetăţenilor ruşi care au intrat în această ţară miercuri, după anunţul preşedintelui Putin despre mobilizarea parţială. În total 4.403 cetăţeni ruşi au intrat miercuri în Finlanda, au mai precizat autorităţile de la Helsinki, potrivit agenţiei EFE.

În lipsa unui acord european asupra condiţiilor de acordare a vizelor pentru cetăţenii ruşi, ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto a anunţat miercuri că guvernul de la Helsinki are în vedere înăsprirea unilaterală a acestor condiţii pentru cetăţenii ruşi.

„Finlanda nu doreşte să fie o ţară de tranzit pentru deţinătorii de vize Schengen emise de alte ţări”, a subliniat ministrul citat.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Republica Cehă le cere cetățenilor săi să părăsească Rusia, în urma ordinului de mobilizare dat de Moscova
  • Uniunea Europeană convoacă ambasadorii ruși după anexările ilegale din Ucraina
  • Falsuri și destabilizări. Rușii anunță „o mobilizare” generală în Moldova, care i-a prin surprindere autoritățile
  • Schema prin care un bărbat a pus mâna pe un apartament din centrul capitalei. Individul, trimis pe banca acuzaților
  • Comisia pentru Situații Excepționale a prelungit pentru încă o lună autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Rîbnița
  • Motivul pentru care Gazprom a limitat livrările de gaze naturale pentru RM; Spânu: Nu considerăm că este argumentat
  • VIDEO | Momentul când soldații ucraineni ridică steagul în orașul Liman, în care militarii ruși au fost încercuiți
  • Johannes Hahn | Uniunea Europeană va oferi sprijin Rep. Moldova în cazul în care Gazprom va întrerupe livrările de gaze naturale începând cu 1 octombrie
  • Au fost aprobate 148 de tarife noi pentru servicii medico-sanitare. Care este costul acestora și ce includ
  • Gata cu visul european? Parlamentul UE va cere suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei