Știrinews.24.md
2 Decembrie 2022, 18:07
55

Comisia Electorală Centrală a aprobat bugetul instituției pentru anul 2023; Câți bani vor fi alocați alegerilor locale

Comisia Electorală Centrală a aprobat bugetul instituției pentru anul 2023; Câți bani vor fi alocați alegerilor locale

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, bugetul instituției pentru anul 2023, în sumă de 300 310,4 mii lei, dintre care 178 605,5 mii lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale generale, planificate pentru anul 2023.

Astfel, pentru activitatea curentă a Comisiei sunt planificați 58 407,2 mii lei, iar pentru activitatea consiliilor electorale de circumscripție de nivelul al doilea, cu statut permanent - 10 782,8 mii lei.

Totodată, 47 854,4 mii lei urmează să fie distribuite pentru finanțarea partidelor politice, în dependență de rezultatele obținute în cadrul alegerilor.

Alte 4 060,5 mii lei sunt destinate activității Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) pe lângă CEC. La fel, pentru realizarea acțiunilor CICDE în cadrul proiectului PNUD „Consolidarea democrației în Republica Moldova prin alegeri incluzive și transparente” sunt prevăzuți 600, 0 mii lei.

Bugetul pentru anul 2023 a fost elaborat ținând cont de adoptarea unui nou Cod electoral și modificările care urmează să intre în vigoare, în special cele referitoare la permanentizarea activității tuturor membrilor Comisiei Electorale Centrale, dar și constituirea consiliilor electorale de circumscripție de nivelul al doilea cu statut permanent.

La estimarea cheltuielilor, pentru activitatea organelor electorale inferioare, s-a ținut cont de recomandarea Curții de Conturi, fiind efectuată o medie pentru ultimele trei scrutine desfășurate în Republica Moldova. În rezultat, anumite sume au fost diminuate, iar altele s-au majorat, luând în calcul creșterea prețurilor la anumite produse și servicii.

Documentul va fi publicat pe pagina oficială a Comisiei www.cec.md, la compartimentul Hotărâri CEC. Hotărârea adoptată va fi înaintată Guvernului Republicii Moldova pentru a fi inclusă în proiectul bugetului de stat, iar ulterior Parlamentului pentru aprobare.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Acord ratificat: Moldova va beneficia de un împrumut de 25 de mil. de euro de la BERD pentru gestionarea deșeurilor solide
  • Încă o palmă pentru "Apă - Canal Chişinău". Premier Energy spune că nu e responsabilă de deconectările de apă
  • Alcoolul ucide! 140 de accidente, provocate în 2022 de șoferi în stare de ebrietate. Câți oameni au murit?
  • Votat în prima lectură: Numărul moldovenilor care vor beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului
  • VIDEO Pentru a marca 1 an de război, UE pune în aplicare al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
  • Deputații au votat un proiect de lege care prevede retragerea din circuitul agricol a cinci hectare de teren pentru construirea spitalului regional Bălți
  • Procurorii au cerut mandate de arestare pentru cele trei persoane publice din administrația locală Călărași
  • Serviciile de transport feroviar local de pasageri vor fi îmbunătățite
  • Standarde minime de calitate conform cărora vor activa centrele de zi pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de 4 luni-3 ani, au fost aprobate de către Guvern
  • SUA se pregătesc să trimită în Ucraina rachete pentru lansatoarele HIMARS cu rază de acțiune de două ori mai mare decât acum