Știrinews.24.md
3 Octombrie 2022, 19:11
67

Combinatul de construcții din Chișinău SA Macon și-ar fi sista activitatea. Cum a ajuns în așa situație

Combinatul de construcții din Chișinău, SA Macon, și-ar fi sistat activitatea vineri, 30 septembrie. Aproape 300 de angajați ar fi fost concediați. Anunțul a fost făcut de fostul deputat Alexandr Slusari Despre, care a menționat că această companie achita anual în bugetul public național de la 20-25 de milioane lei. În același timp, SA Macon nu a venit cu un anunț oficial în acest sens, iar la numerele de telefoane afișate pe site-ul combinatului nu a răspuns nimeni.

„Concurența neloială din Transnistria până la urmă a distrus cea mai veche întreprindere din Moldova. Industria noastră din domeniul materialelor de construcție nu rezistă cu tarife la gaz de 27 ori mai mare față de companiile din stânga Nistrului! Apare întrebare logică ce au făcut autoritățile noastre pentru susținerea producătorilor autohtoni în aceasta situația. Din păcate, tradițional totul s-a rezumat la declarațiile sterile”, a scris Slusari.

Combinatul de construcții din Chișinău SA Macon și-ar fi sista activitatea. Cum a ajuns în așa situație

Slusari aruncă cu învinuiri în adresa ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, care ar fi promis companiei Macon ajutor. Mai mult, Slusari a mai declarat că ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, nu ar fi reacționat la apelurile și scrisorile ce parveneau de la compania Macon, inclusiv la cele venite de la alte companii importante din stat.

„A bâlbâit ceva despre necesitatea modernizării întreprinderii, a dat vina pe Consiliul Concurenței și a spus că oricum nu rămânem fără cărămidă. Adică, a reacționat în stilul lui de ONG-ist. Dacă ceva, totul vom importa, și trebuie să vă adaptați cu scumpiri”, a mai declarat fostul deputat.

Amintim că în august ministrul Economiei a comentat în cadrul emisiunii Rezoomat cu Ileana Pîrgaru informațiile din spațiul public potrivit cărora producătorul de materiale de construcții Macon și-ar putea sista activitatea.

Atunci compania spune că nu poate face față concurenței neloiale cu uzina de la Rîbnița, care achită un preț mult mai mic la gaz și energia electrică.

„În privința întreprinderii Macon cunosc încă din anii 2000 că aveau o eficiență redusă a echipamentelor sovietice. Mai mult decât atât, acum există interes de a face investiții în producerea cărămizilor în Republica Moldova. În cazul Macon trebuie și Consiliul Concurenței să-și facă lucrul, pentru că reprezentanții companiei invocă discrepanțe la condițiile de competitivitate. Este un subiect complicat pentru că astfel de regimuri variate nu prea există în lume. Căutăm soluții în privința lor”, a mai spus Sergiu Gaibu.

Combinatul de materiale de construcții S.A „Macon” sau uzina de cărămidă din Chișinău este una dintre cele mai vechi întreprinderi din Republica Moldova, care activează neîntrerupt de 122 de ani.

realitatea.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Un bărbat, care a încercat să violeze o minoră de 14 ani într-un parc din Chișinău, condamnat la 8 ani de detenție
  • Un avion Tarom cu destinația Chișinău a fost lovit de fulger . Aeronava a revenit la Otopeni
  • Participanții la ultramaratonul Rubicon, care au pornit vineri de la Arcul de Triumf din Chișinău, au ajuns la București
  • Un avocat din Bălți a fost reținut în flagrant de CNA cu 70 000 de lei. Acesta ar fi pretins 100 000 de lei sub pretextul influențării unor judecători de la Chișinău
  • Focar de rujeolă la un Centru de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău. Încă patru cazuri, confirmate de ANSP
  • Un bărbat din Chișinău, condamnat la 12 ani de închisoare pentru trafic de droguri, furturi și escrocherie
  • O comisie specială permanentă, creată de Parlament, va monitoriza activitatea SIS
  • Alte patru cazuri de rujeolă, confirmate la beneficiarii unui Centru de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău
  • Un angajat al Ambasadei Rusiei la Chișinău, declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova
  • Sistări de apă potabilă joi, pe mai multe adrese din Chișinău