Știrinews.24.md
20 Septembrie 2022, 15:46
29

Colecția muzeului Parlamentului numără peste 300 de exponate

Colecția muzeului Parlamentului numără circa 320 de exponate relevante pentru istoria parlamentarismului. Este vorba de documente, cărți rare și fotografii istorice, diverse suvenire primite în calitate de cadouri protocolare de deputați și funcționari pe parcursul anilor, transmite IPN.

Colecția muzeului Parlamentului numără peste 300 de exponate

Patrimoniul muzeului conține 33 de documente – acte legislative, fragmente de stenograme, ediții vechi de ziare. De asemenea, sunt 94 de cărți, unele dintre ele cu autograful autorului, o serie de fotografii de epocă, 38 de tablouri, precum și mai multe obiecte vechi de lucru ale deputaților și funcționarilor – mașină de scris, dictafon, casetofon cu bobine, microfon, monitor.

Un loc aparte în muzeu îl ocupă cele 150 suvenire, care fac parte din categoria cadourilor protocolare primite în dar de deputați și funcționari ai Parlamentului. Printre cele mai recente exponate din patrimoniul muzeului sunt Harta Ucrainei, confecționată din chihlimbar, oferită în dar președintelui Parlamentului, Igor Grosu, de președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk. Este și moneda din aliaj de cupru argintat cu diametrul de 60 mm, care are gravată pe ambele părți clădirea Parlamentului României și, respectiv, simbolul Senatului României, oferită șefului legislativului de către președintele Senatului României, Florin-Vasile Cîțu.

Muzeul Parlamentului a fost creat la 23 mai 2017. Este deschis publicului de luni până vineri, între orele 08.00 și 17.00, accesul fiind asigurat în baza unui act de identitate.

Săptămâna deschiderii parlamentare se desfășoară anual, în luna septembrie, în contextul Zilei Internaționale a Democrației, instituită de către Organizația Națiunilor Unite la 15 septembrie 2007.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Maia Sandu a discutat cu Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola
  • Încasări de peste 40 de miliarde de lei la Bugetul Public Național în 9 luni ale anului
  • Peste 300 de cetățeni străini au primit refuz de intrare în Moldova
  • Președintele Parlamentului a discutat cu ministrul român al Apărării despre modernizarea sectorului apărării și securității
  • Președintele Parlamentului, întrevedere cu locțiitorul Asistentului Secretarului General NATO
  • Un fost director SIS – trimis în judecată pentru îmbogățire ilicită. Bunuri de peste 28 milioane lei – puse sub sechestru
  • Guvernul a alocat încă peste 320 de milioane de lei pentru Fondul rutier. Cum vor fi repartizații banii
  • Conducerea unei companii și doi brokeri au prejudiciat statul de peste 6 mil.de lei; Urmărirea penală, finalizată
  • Analistul economic Veaceslav Ioniță: În luna august, Republica Moldova a primit peste 2 miliarde lei sub formă de granturi, de 8 ori mai mult decât în precedentele 7 luni luate împreună
  • Serviciul Vamal anunță încasări de peste 745 milioane de lei pentru săptămâna trecută