Știrinews.24.md
5 August 2022, 19:15
143

CNAM îndeamnă persoanele cu diabet să se informeze și să solicite medicamente și dispozitive medicale compensate

CNAM îndeamnă persoanele cu diabet să se informeze și să solicite medicamente și dispozitive medicale compensate

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) informează pacienții cu diabet zaharat cum pot beneficia de analogi de insulină și dispozitive medicale compensate.

Amintim că din luna iulie 2022, persoanele care urmează tratament în condiţii de ambulatoriu beneficiază de analogi de insulină, dispozitive medicale pentru monitorizarea glicemiei, compensate în premieră din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Astfel, pacienții cu diabet zaharat au acces gratuit în condiţii de ambulatoriu la șapte denumiri comune internaționale de analogi de insulină, și anume: insulinum aspartum, insulinum aspartum biphasic, insulinum degludecum, insulinum detemirum, insulinum glarginum, insulinum glulisinum și insulinum lispro.

Aceste preparate sunt eliberate în baza reţetei prescrise de medicul endocrinolog. În instituțiile medicale din raioanele în care lipsește medicul endocrinolog, prescrierea este efectuată de către medicul responsabil, desemnat prin ordinul directorului instituției medico-sanitare publice raionale.

Pacientul nu are nevoie de bilet de trimitere pentru a ajunge la medicul endocrinolog, ci doar de programarea vizitei, apelând prin telefon recepția (registratura) centrului consultativ de ambulator sau a spitalului raional.

În același timp, rețetele pentru dispozitivele medicale compensate (teste și lanțete pentru monitorizarea glicemiei) sunt eliberate de medicul de familie.

Beneficiarii, atât persoanele asigurate, cât și cele neasigurate, pot ridica medicamentele și dispozitivele medicale din orice farmacie contractată de CNAM.

Farmacistul este obligat să propună dispozitivul medical oferit gratuit. Dacă persoana refuză produsul respectiv, atunci va fi informată despre dispozitivele disponibile, compensate parțial. Analogii de insulină sunt compensați în proporție de 100%.

La farmacie, cu reţeta prescrisă de medic, există posibilitatea de a alege medicamentul sau dispozitivul medical din lista de produse cu denumiri comerciale și preţuri diferite.

Dacă la momentul solicitării medicamentul sau dispozitivul lipsește în farmacie, acesta urmează să fie pus la dispoziția solicitantului în termen de 72 de ore de la adresare.

CNAM îndeamnă medicii să prescrie medicamentele și dispozitivele compensate conform indicațiilor medicale, să informeze populația despre posibilitatea de a beneficia de produsele respective și să asigure accesul la acestea. Listele de medicamente și dispozitive medicale compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală pot fi găsite la medicul de familie, în farmacii, precum și pe site-ul cnam.md.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Instituția prezidențială îndeamnă cetățenii să fie vigilenți și precauți față de informațiile false care apar în spațiul public, însoțite de imaginea Președintei Maia Sandu
  • Pacienții din țara noastră vor fi tratați în baza unor scheme actualizate de tratament. Vor fi incluse noi medicamente
  • Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto organizează protest în capitală. Poliția îndeamnă atât organizatorii, cât și participanții să respecte legislația
  • Un partid din „mișcarea pentru popor” își îndeamnă reprezentanții să nu participe la protestul de astăzi
  • Poliția îndeamnă șoferii să se deplaseze la concertul Bi-2 cu transportul public sau cu taxi
  • Persoanele care intenționează să ajungă în capitală pentru proteste au blocat traseul dinspre Stăuceni
  • Păzea! Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute, în creștere. Peste 11 500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale
  • SUA continuă să sprijine spitalele din Moldova. O instituție din Chișinău a primit o ambulanță și dispozitive medicale
  • Mai multe acte permisive în zona de frontieră vor putea fi solicitate și eliberate online
  • Reacția CNAM la scrisoarea Patronatelor privind modul de repartizare a volumului de servicii medicale contractate