Știrinews.24.md
3 Octombrie 2022, 19:30
150

Ciucă: Putem să dăm Republicii Moldova 5 milioane metri cubi de gaz pe zi, dar nu mai mult

România poate să dea Republicii Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi. Declarația a fost făcută luni de premierul Nicolae Ciucă, după ce țara noastră a cerut României să primească 150 de milioane de metri cubi de gaz natural.

„Mai trebuie să vedem ce cantităţi putem să asigurăm în perioada imediat următoare, pentru că, aşa cum arată situaţia în depozite astăzi, avem înmagazinat peste 86%, aproximativ 87%, ceea ce înseamnă că, dacă reuşim să avem semnate contracte pentru perioada de iarnă, pentru a menţine echilibrul în sistem şi pentru a avea cantităţile necesare în zilele de temperaturi joase, putem să asigurăm cantitatea respectivă”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

Ciucă: Putem să dăm Republicii Moldova 5 milioane metri cubi de gaz pe zi, dar nu mai mult

Întrebat dacă va avea o problemă Republica Moldova cu gazul la iarnă, premierul a spus: „Dacă acum când discutăm, dacă acum li se va opri furnizarea de gaz de către de către Gazprom, au într-adevăr o problemă, iar noi putem să asigurăm către Republica Moldova acea cantitate pe conducta Iași - Ungheni şi acoperă, dar nu necesarul de care are nevoie, 5 milioane de metri cubi putem să dăm pe zi, dar nu mai mult”.

Amintim că, șefa statului a declarat că Republica Moldova „are rezerve de gaze naturale doar pentru luna octombrie”, adăugând că instituţiile statului urmează să decidă ce vor întreprinde mai departe. 

Totodată, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban a anunțat că în Republica Moldova se livrează gaz în regim normal, cu toate că volumul de gaze livrat de Gazprom s-a redus cu aproape 30 la sută. 

Prețul de achiziție a scăzut de la 1880 la cca 1032 de dolari grație formulei negociate anul trecut la Sank Petersburg. Tariful de 30 de lei per m3 rămâne neschimbat pentru consumatori.

publika.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Vot FINAL: Începând cu 2025, cetățenii Republicii Moldova vor avea cărți de identitate
  • Echipa Republicii Moldova a cucerit medalii la Cupa Mondială de Para Powerlifting 2024
  • NATO studiază posibilitatea de a doborî rachetele ruseşti care se apropie prea mult de frontierele sale
  • Întâlnire la București între premierii Republicii Moldova și României. Dorin Recean: „Suntem uniți prin trecutul nostru comun, limba română pe care o vorbim și cultură”
  • Importul de cereale în Republica Moldova va fi permis doar în baza licenței încă trei luni
  • A fost lansat un timbru poștal dedicat celor 30 de ani de la aderarea R. Moldova la Parteneriatul pentru Pace
  • Igor Grosu s-a întâlnit cu Edgars Rinkēvičs: Experiența Letoniei ne va ajuta să realizăm reformele necesare care ne vor apropia mai mult de UE
  • VIDEO | Un pod din SUA s-a prăbușit, după ce a fost lovit de o navă cargo. Mai multe mașini au căzut în râu
  • FOTO // Au încercat să părăsească R. Moldova cu sume mari de bani nedeclarați vameșilor. Două cetățene străine, documentate
  • MAE informează că un cetățean al Republicii Moldova a murit în atentatul terorist produs pe 22 martie la Moscova