Știrinews.24.md
23 Noiembrie 2022, 13:37
37

Circa 300 de milioane de lei pentru învățământul din Moldova. Investiția vine din partea Guvernului

Circa 300 de milioane de lei pentru învățământul din Moldova. Investiția vine din partea Guvernului

Circa 300 de milioane de lei investește Guvernul în dezvoltarea învățământului din Republica Moldova. Ceremonia de lansare a proiectelor investiționale în universitățile și colegiile pedagogice, selectate în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, a avut loc recent la sediul Guvernului, cu participarea prim-ministrei Republicii Moldova Natalia Gavrilița și a ministrului Educației și Cercetării Anatolie Topală.

Rectorii universităților și directorii colegiilor pedagogice care au fost selectate de Comitetul de evaluare multidisciplinar au primit certificatele de confirmare a finanțării.

Comitetul multidisciplinar, constituit din reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Finanțelor, Cancelariei de Stat și ai altor ministere și agenții relevante, precum și experți naționali a decis unanim aprobarea finanțării a 20 de proiecte, depuse de 13 instituții de învățământ, în sumă totală spre finanțare de 289 de milioane de lei în domeniile „Științe ale educației”, „Inginerie și activități inginerești”, „Tehnologii ale informației și comunicațiilor” și „Sănătate”.

În urma implementării proiectelor investiționale aprobate de Guvernul Republicii Moldova vor fi dotate circa 52 de laboratoare și centre de cercetare, 67 de săli de curs, săli polifuncționale și alte spații de instruire, aproximativ 18 centre didactice și de consiliere, iar peste 20 000 de studenți și 1500 de cadre didactice vor beneficia de aceste investiții.

Prim-ministra Republicii Moldova Natalia Gavrilița a felicitat instituțiile câștigătoare de proiecte, subliniind că în cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova” cele mai multe fonduri, peste 50% din total, vor fi direcționate spre domeniul de formare a cadrelor didactice.

„Astfel, asigurăm premisele integrării în Spațiul European al Educației și Spațiul European al Cercetării, acolo unde este locul firesc al sistemului educațional din țara noastră. Ne dorim să avem un sistem educațional performant care să contribuie plenar la dezvoltarea țării”, a menționat prim-ministra.

În opinia ministrului Educației și Cercetării Anatolie Topală, „universitățile sunt centrul de putere al sistemului educațional. Reforma inițiată în vara acestui an este una complexă și necesită în continuare eforturi mari atât din partea ministerului și a agențiilor subordonate, cât și a instituțiilor de învățământ. Unele rezultate se vor resimți în viitorul apropiat, iar altele peste câțiva ani. Dar sunt sigur că prin eforturi comune putem schimba lucrurile, astfel încât să asigurăm studii de calitate pentru tineri aici, acasă, în Republica Moldova”.

Dintre entitățile care au fost selectate de echipa de concurs, 7 sunt instituții publice de învățământ superior. Este vorba de Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Academia de Studii Economice din Moldova și Universitatea Tehnică a Moldovei, suma totală de 11,5 milioane euro urmând să fie utilizată pentru modernizarea și dotarea sălilor de studii, laboratoarelor și centrelor de cercetare.

De asemenea, 6 colegii pedagogice: Colegiul „Mihai Eminescu” din Soroca, Colegiul „Iulia Haşdeu” din Cahul, Colegiul „Mihail Ciachir” din Comrat, Colegiul „Alexei Mateevici” din Chişinău, Colegiul „Vasile Lupu” din Orhei și Colegiul pedagogic „Ion Creangă” din Bălţi - au fost selectate de Comisia de concurs. Instituțiile respective vor beneficia de suma totală de 2, 7 milioane euro, iar banii vor fi investiți în renovarea edificiilor și dotarea sălilor de studii.

Proiectul „Învățământul Superior din Moldova” susține inițiativele Guvernului Republicii Moldova prin intervenții menite să îmbunătățească condițiile existente din blocurile de studii şi, respectiv, să asigure dotarea cabinetelor, laboratoarelor, centrelor de cercetare și altor medii de învățare, formarea resursei umane, perfecționarea programelor de studii, pentru a asigura o mai bună aliniere a sistemului de învățământ superior la cerințele pieţei forței de muncă, precum şi să creeze mecanisme care să sporească șansele de angajare ale absolvenților instituțiilor de învățământ superior.

Proiectul „Învățământul Superior din Moldova” este finanțat de Banca Mondială și implementat de Ministerul Educației Cercetării, în perioada 2020-2025.

publika.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Guvernul a aprobat Bugetul de Stat pentru anul 2023 la doar câteva ore după ce a fost supus consultării
  • Drumul național R16 Bălți – Fălești – Sculeni a fost dat în exploatare. Au fost reabilitați circa 55 de kilometri
  • Dosar de spălarea banilor: Au fost efectuate percheziții la 12 bănuiți din Moldova. Ce au găsit procurorii
  • Percheziții în România, R. Moldova și Suedia la o grupare internațională care spăla milioane de euro din fraude informatice
  • Zece școli din Republica Moldova vor fi dotate cu echipament performant pentru studii aprofundate în domeniul IT
  • Banca Europeană de Investiții va oferi un împrumut adițional în valoare de 100 de milioane de euro pentru reparația drumurilor din R. Moldova
  • În atenția viitorilor conducătorilor de vehicule! Examenul practic pentru obținerea permisul de conducere la câteva categorii este sistată
  • Președintele Maia Sandu a primit Distincția Madeleine K. Albright pentru Democrație
  • Biroul de reintegrare salută eliberarea lui Horjan: Vom insista pentru eliberarea tuturor persoanelor deținute ilegal
  • Benzina a ajuns la 24 lei per litru. ANRE prezintă prețurile plafon la carburanți pentru joi, 8 decembrie