Știrinews.24.md
19 Noiembrie 2023, 17:43
230

Cetățenii vor putea afla ce grad de vulnerabilitate energetică le-a fost atribuit începând cu 26 noiembrie

Cetățenii vor putea afla ce grad de vulnerabilitate energetică le-a fost atribuit începând cu 26 noiembrie

Cetățenii din Republica Moldova, care au depus cerere pentru a beneficia de compensații la energie, vor putea afla ce grad de vulnerabilitate energetică le-a fost atribuit începând cu 26 noiembrie. Cererile care vor fi declarate nevalidate trebuie corectate sau depuse la asistentul social.

În legătură cu informațiile care au apărut în spațiul public, Ministerului Muncii și Protecției Sociale a venit cu mai multe precizări.

Gradele de vulnerabilitate energetică vor fi atribuite de către sistemul informațional începând cu 26 noiembrie, iar cetățenii vor putea afla gradul lor de vulnerabilitate la sfârșitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie. Pentru aceasta, va trebui să accesați cabinetul personal de pe platforma compensatii.gov.md. La etapa actuală, sistemul doar validează informațiile incluse în cerere, iar în cazul în care sunt depistate erori, cetățenii sunt informați să corecteze datele eronate.

Conform Regulamentului aprobat de Guvern, pot depune cererile online, pe platforma compensatii.gov.md, toate gospodăriile care se includ în una dintre următoarele situații:# sursa principală de încălzire este energia termică centralizată, gazele naturale sau energia electrică;# sursa principală de încălzire este soba pe combustibili solizi (lemne, cărbune) și au beneficiat de ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) în sezonul rece precedent;# sursa principală de încălzire este soba pe combustibili solizi (lemne, cărbune) și are stabilit dreptul la APRA pentru perioada rece următoare.

Gospodăriile care au drept sursă principală de încălzire soba/cazanul bazat pe combustibili solizi, însă nu au beneficiat anul trecut de APRA, trebuie să se adreseze la asistentul social din localitate, pentru a depune cererea pentru compensații.

În cazul în care solicitantul a selectat drept sursă de bază de încălzire sobă/cazan bazat pe combustibil solid, însă nu se încadrează în una dintre cele trei situații descrise mai sus, cererea nu va fi validată de sistem. Respectiv, solicitantul trebuie să se adreseze la asistentul social pentru a completa cererea.

Actualmente, în sistem sunt înregistrate peste 500 000 de cereri și doar unele dintre ele nu au fost validate din motiv că solicitanții au selectat sursa de bază de încălzire sobă/cazan bazat pe combustibil solid, însă nu se încadrează în cele trei situații prevăzute de Regulament.

diez.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Al doilea caz de rujeolă a fost înregistrat în Moldova de la începutul anului. Recomandările Ministerului Sănătății
  • 18 obiecte explozive și 522 de cartușe au fost distruse de geniști în luna noiembrie
  • Ar fi încercat să dea mită vameșilor din PTF Leușeni, dar a fost denunțat la CNA. Șofer de pe ruta Moscova-Chișinău, cercetat penal
  • Se afla chiar în localitate: Bărbatul din Cahul, dispărut pe 1 decembrie, a fost găsit
  • ARBI: 24 de milioane de lei sechestrate de instituție au fost transferate pe conturile trezoreriale ale agenției
  • Cutremur cu magnitudinea 4,8 în judeţul Buzău, la miezul nopţii. Seismul a fost resimțit și în R.Moldova
  • Atac armat la Paris: un cetățean german a fost ucis, alte două persoane au fost rănite
  • Incendiu puternic la o școală internat din Dubăsari. Zeci de copii și cadre didactice au fost evacuate
  • Cu ocazia Zilei Naționale a României, la Parlament a fost inaugurată o expoziție de carte, documente și cadouri protocolare
  • Cinci persoane de la Bălți reținute în dosare de corupție la eliberarea permiselor de conducere au fost plasate în arest preventiv