Știrinews.24.md
28 Decembrie 2022, 9:13
667

Cetățenii R.Moldova, alături de americani și britanici, vor plăti pentru a vizita România. Măsura va fi aplicată din noiembrie 2023

Cetățenii R.Moldova, alături de americani și britanici, vor plăti pentru a vizita România. Măsura va fi aplicată din noiembrie 2023

Începând din noiembrie 2023, cetățenii statelor extra-comunitare ce nu aveau nevoie de viză pentru a intra în UE vor trebui să aplice pentru ETIAS (European Travel Information and Authorization System) - și să plătească. Astfel, începând cu 2023, Comisia Europeană va lansa un sistem electronic de autorizare a călătoriei pentru turiștii din țări care nu fac parte din Uniunea Europeană, dar care până acum nu aveau nevoie de viză - cum ar fi SUA, Canada, Marea Britanie sau R.Moldova, scrie Wall-Street 2023.

Viza de călătorie ETIAS, similară sistemului american (deși oficialii UE spun că nu e o viză), vine pe fondul dorinței blocului comunitar de a-și consolida securitatea la frontieră. În plus, UE vrea să monitorizeze digital turiștii care intră și ies din țările membre.

Costul este de numai 7 euro și vor plăti doar persoanele între 18 și 70 de ani, Măsura urmează să se aplice din luna noiembrie a anului 2023, când sistemul ETIAS va deveni operațional. Inițial, planul prevedea introducerea sa în mai, dar Comisia Europeană l-a decalat.

Cum va funcționa sistemul ETIAS

Va fi nevoie de ETIAS atât pentru spațiul Schengen, cât și pentru țările care nu au intrat încă în acesta, ca România, conform celor mai recente informații oficiale (dar regulile s-ar mai putea schimba până în noiembrie). Deci moldovenii sau ucrainenii vor trebui să aplice pentru ETIAS ca să intre în România. Planul inițial era ca ETIAS să fie necesar doar pentru a intra în țările care sunt efectiv în Schengen.

ETIAS este valabil 3 ani. Autoritățile europene spun că nu e vorba de o viză, ci doar de un sistem automatizat, așa cum e ESTA folosit de Statele Unite. Însă, dat fiind că aprobarea poate fi refuzată dacă persoana respectivă figurează într-o bază de date, cum ar fi cele ale Interpol sau ale autorităților de frontieră din statele Schengen, ETIAS funcționează efectiv ca o viză pentru Europa. Circa 95% dintre cereri vor fi aprobate automat, 3-4% vor dura mai mult (maxim 30 de zile), impunând verificări, iar 1-2% vor necesita o ”procesare manuală”.

Aprobarea sau refuzul vor fi transmise pe mail. În cazul unui refuz, există drept de apel. De asemenea, ETIAS poate fi revocată sau anulată în intervalul de 3 ani după aprobare.

De ce vrea Uniunea Europeană să introducă sistemul ETIAS

Există patru motive principale în spatele introducerii ETIAS, despre care se discută încă din 2016:

 • Sunt tot mai mulți oameni care vizitează Europa, cu aproximativ 50 de milioane de vizitatori individuali în 2021 și peste 200 de milioane de intrări.
 • Numărul refugiaților și al persoanelor care solicită azil dintr-o varietate de motive, inclusiv persecuție, război, beneficii economice etc., a crescut brusc în ultimii câțiva ani.
 • Incidentele teroriste au devenit mai frecvente, țările afectate recent fiind Franța, Belgia, Germania și Spania.
 • Progresele în tehnologia comunicațiilor electronice, precum și utilizarea internetului de către oamenii din întreaga lume au făcut ca o formă electronică de autorizare înainte de călătorie să devină o modalitate realistă și practică de a obține tipul de informații care s-ar dovedi utile autorităților de la frontieră și securității europene.
deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
 • Acord ratificat: Moldova va beneficia de un împrumut de 25 de mil. de euro de la BERD pentru gestionarea deșeurilor solide
 • Încă o palmă pentru "Apă - Canal Chişinău". Premier Energy spune că nu e responsabilă de deconectările de apă
 • Votat în prima lectură: Numărul moldovenilor care vor beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului
 • VIDEO Pentru a marca 1 an de război, UE pune în aplicare al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
 • Deputații au votat un proiect de lege care prevede retragerea din circuitul agricol a cinci hectare de teren pentru construirea spitalului regional Bălți
 • Contrabandă cu petrol destinat Serbiei, de circa 18 mil. lei: Procurorii au descins percheziții la mai multe adrese din Moldova
 • În Moldova au fost confirmate încă 16 cazuri de infectări cu Omicron și trei cazuri cu sublinia Kraken
 • Reacția MAEIE la declarațiile lui Lavrov: Moldova ca stat și moldovenii indiferent de preferințele politice sau geopolitice își doresc Pace, Libertate și Democrație
 • Serghei Lavrov: Occidentul a pus ochii pe Republica Moldova. Poate avea rolul „următoarei Ucraine”
 • Procurorii au cerut mandate de arestare pentru cele trei persoane publice din administrația locală Călărași