Știrinews.24.md
25 Ianuarie 2023, 18:50
62

Centrul istoric al orașului Odesa, inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO pentru a fi protejat în fața amenințărilor războiului

Comitetul Patrimoniului Mondial a decis miercuri, 25 ianuarie, să includă centrul istoric al orașului-port Odesa, din Ucraina, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Această decizie recunoaște valoarea universală excepțională a sitului și datoria întregii umanități de a-l proteja, potrivit organizației.

„Odesa, un oraș liber, un oraș universal, un port legendar care și-a lăsat amprenta asupra cinematografiei, literaturii și artelor, se află astfel sub protecția consolidată a comunității internaționale. În timp ce războiul continuă, această inscripție întruchipează determinarea noastră colectivă de a ne asigura că acest oraș, care a depășit întotdeauna tulburările globale, este protejat de noi distrugeri, a afirmat directoarea generală a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), Audrey Azoulay.

În conformitate cu prevederile Convenției Patrimoniului Mondial, cele 194 de state părți la Convenție se angajează să nu întreprindă nicio acțiune deliberată care ar putea afecta direct sau indirect situl Patrimoniului Mondial și să contribuie la protejarea acestuia.

Centrul istoric din Odesa a fost, de asemenea, înscris pe Lista patrimoniului mondial în pericol, ceea ce îi oferă acces la asistență internațională tehnică și financiară consolidată, pe care Ucraina o poate solicita pentru a asigura protecția bunurilor și, dacă este necesar, pentru a contribui la reabilitarea acestora.

O procedură accelerată din cauza războiului

Având în vedere amenințările la adresa orașului de la începutul războiului, Comitetul Patrimoniului Mondial a recurs la o procedură de urgență prevăzută în Orientările operaționale ale Convenției privind patrimoniul mondial. Încă din vara anului 2022, UNESCO a pus în legătură experți internaționali cu experți ucraineni pentru a pregăti nominalizarea, cu sprijinul Italiei și al Greciei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a oficializat propunerea în octombrie 2022, într-un discurs online adresat UNESCO. Organismele de evaluare au examinat nominalizarea în următoarele săptămâni, permițând o revizuire în cadrul Comitetului extraordinar al patrimoniului mondial din această săptămână de la Paris.

UNESCO desfășoară măsuri de urgență pe teren

În ultimele luni, în paralel cu procesul de înscriere a centrului istoric din Odesa pe Lista Patrimoniului Mondial, UNESCO a implementat măsuri de urgență pe teren pentru a contribui la protejarea sitului, potrivit organizației.

UNESCO a asigurat, în special, repararea daunelor provocate Muzeului de Arte Frumoase din Odesa și Muzeului de Artă Modernă din Odesa de la începutul războiului.

De asemenea, organizația a furnizat echipamente pentru digitizarea a aproape 1.000 de opere de artă și a colecției de documente a Arhivelor de Stat din Odesa. Totodată, au fost livrate echipamente pentru protejarea clădirilor, precum și a operelor de artă în aer liber.

Aceste măsuri fac parte din planul general de acțiune al UNESCO în Ucraina, care a mobilizat deja peste 18 milioane de dolari pentru educație, știință, cultură și informare.

zdg.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Parlamentul a numit în funcție cinci membri ai Consiliului pentru egalitate
  • Primarul orașului Bălți, alungat din prezidiul Consiliului Municipal: „Circul rămâne circ”
  • Maia Sandu anunță Înaltul Patronaj pentru Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, pentru al patrulea an consecutiv
  • Doi bărbați, dintre care un fost angajat al structurilor de forță, reținuți pentru organizarea migrației ilegale a patru ucraineni
  • Acordul de liberă circulație în UE pentru transportatorii de mărfuri, prelungit până la sfârșit de 2025. Spînu: Mulțumim UE pentru suport
  • Breaking NEWS // CCM a decis: Restricțiile de participare la alegerile pentru oamenii lui Șor – neconstituționale
  • A fost lansat un timbru poștal dedicat celor 30 de ani de la aderarea R. Moldova la Parteneriatul pentru Pace
  • Lista studenților-doctoranzi care au câștigat Bursa de excelență a Guvernului și Bursa pe domenii științifice în anul 2024
  • Programul „Satul European” pentru anii 2024-2028, aprobat de Guvern: Costurile sunt estimate la peste 5,3 miliarde de lei
  • „O creatură bolnavă și cinică”. Reacția lui Zelenski la acuzațiile fără dovadă ale lui Putin la adresa Ucrainei pentru implicarea în masacrul de la Crocus