Știrinews.24.md
19 Februarie 2024, 18:49
63

Cei mai buni în știință și inginerie! 42 de elevi au fost premiați la concursul „Moldova Science and Engineering Fair”

Cei mai buni în știință și inginerie! 42 de elevi au fost premiați la concursul „Moldova Science and Engineering Fair”

Cei mai buni elevi au fost premianți ai Concursului Național de Științe și inginerie „Moldova Science and Engineering Fair” (Mold SEF) 2024. Evenimentul festiv a avut loc duminică, 18 februarie, în cadrul căruia 42 de nominalizați și-au primit premiile.

Prezentă la eveniment, Galina Rusu, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a felicitat participanții pentru rezultatele obținute în cadrul competiției și și efortul pe care l-au depus în dezvoltarea proiectelor din domeniul științelor și a ingineriei.

„Mă bucur să văd tineri entuziaști și dornici de a face cercetare în domeniile îndrăgite. Știu că ați dat dovadă de creativitate și ingeniozitate în realizarea proiectelor. Munca dumneavoastră a fost apreciată la justa valoare de către membrii juriului și sunt sigură că veți continua să munciți și mai mult pentru a avea rezultate și mai frumoase”, a menționat Galina Rusu.

La ediția din acest an a concursului au fost înscrise 99 de proiecte elaborate de 159 de elevi, ghidați de 73 de profesori. Din numărul total de proiecte, 41 au fost înscrise la categoria „Științe și Matematică”, 41 -  la categoria „Științe Aplicate” și 17 - la categoria „Tehnologia Informației”.

„Criteriile de evaluare pentru proiectele participante au fost: aplicabilitatea, creativitatea, abordarea științifică, complexitatea studiului, actualitatea temei, claritatea prezentării. Ținând cont de aceste criterii, Comisia de jurizare a desemnat 27 de proiecte pentru a fi premiate la etapa națională și a propus înaintarea a două dintre acestea pentru participare la etapa internațională a concursului”, ne informează organizatorii.

Premianții etapei naționale a Concursului sunt elevi ai instituțiilor de învățământ din raioanele/municipiile: Bălţi, Cahul, Chişinău, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Sîngerei, Ungheni și UTA Găgăuzia.

Proiectele propuse pentru participare la etapa internațională a Concursului, sunt: „Ajustarea gradului de hidrofobie al cipurilor pentru microfluidică cu ajutorul nanoparticulelor”, elaborat de Pisarenco Bogdan, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău și „Flux de lucru BWA-METH pentru detectarea biomarkerilor de hipometilare globală în cancerul mamar”, elaborat de Iordachi Felicia, elevă în clasa a XII-a la Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău.

Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” este organizat de Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare în parteneriat cu Asociația Companiilor din Domeniul TIC, Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală, cu suportul Universității de Stat din Moldova, al Centrului Industriilor de Film și Media MEDIACOR și al Centrului Republican pentru Copii şi Tineret ARTICO.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Voia să scoată 26 000 de euro din R. Moldova, fără să-i declare. O moldoveancă, prinsă la Aeroport
  • În atenția călătorilor! Cozi lungi la PTF Sculeni, ieșire din R. Moldova. Poliția de Frontieră vine cu recomandări
  • În primele zile de la lansarea Recensământului, au fost recenzate circa 65 de mii de locuințe și 127 de mii de persoane
  • Contrabandă cu 180 000 de dolari din Ucraina // Organizatorul schemei a fost reținut
  • Mihai Popșoi: R. Moldova contează pe sprijin în grăbirea retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană
  • Peste 7.000 de profesori lipsesc în școlile din R. Moldova. Ministrul Educației explică care este cauza
  • Participarea R. Moldova în Programul EaSI, discutată de Maia Sandu cu directorul OIM și Comisarul european pentru locuri de muncă
  • Cooperare mai strânsă. R. Moldova și Regatul Țărilor de Jos au semnat o scrisoare de intenție în domeniul apărării
  • Refugiații din Ucraina, care se angajează la muncă în R. Moldova, vor fi asigurați medical
  • Conferința regională a FAO ar fi fost mutată de la Chișinău după ce Moscova a pus presiuni pe ONU. Zaharova: Am obținut schimbarea locației