Știrinews.24.md
26 Ianuarie 2023, 12:44
183

Ceban anunță că locuitorii capitalei ar putea rămâne fără apă din cauza datoriilor ACC la energia electrică: „Mirosul urât va reapărea”

Ceban anunță că locuitorii capitalei ar putea rămâne fără apă din cauza datoriilor ACC la energia electrică: „Mirosul urât va reapărea”

Locuitorii capitalei ar putea rămâne fără apă la robinet, iar mirosul urât ar putea reapărea pe străzile capitalei. Avertismentul vine din partea primarului general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, care declară că toate acestea ar fi consecințele majorărilor întârziate a tarifului pentru consumul de apă în capitală.

Întreprinderea Municipală „Apă Canal Chișinău” (ACC), potrivit lui Ceban, ar fi acumulat în ultimele două luni datorii de 78 de milioane de lei pentru consumul de energie electrică și furnizorul a deconectat unele obiective ale întreprinderii.

Potrivit edilului, ajustările la tarifele pentru consumul de apă sunt „insuficiente” și au fost făcute „prea târziu”.

Riscul ca orașul să rămână fără apă, este foarte mare în continuare. Din cauza că au fost tergiversate procesele la maxim pentru a nu ajusta costul la serviciile de apă și canalizare, iar pe de altă parte scumpirile la toate restul serviciilor se țineau lanț, Apă Canal a acumulat datorii la energia electrică”, scrie Ion Ceban pe contul său de Facebook.

Ceban se plânge că în încercarea de a soluționa problema, guvernarea i-ar fi întors spatele.

Tare își doresc ei ca această întreprindere să ajungă pe mâini private ca multe alte instituții pe care le-au falimentat. Dacă in continuare Guvernul v-a forța nota la ANRE, atunci orașul riscă să rămână fără apă și canalizare, dar și instituția strategică va da faliment, scopul de bază al Guvernării”, mai scrie Ceban.

Edilul amintește că pe străzile capitalei ar putea reapărea mirosul urât.

Totodată prin deconectarea energiei electrice, la Stația de Epurare se vor opri toate procesele, iar mirosul urât va reapărea în Capitală, un alt obiectiv al Guvernării de a da vina pe Primărie”, menționează primarul.

Amintim că pe 25 noiembrie, 2022, Consiliul municipal Chișinău a decis unilateral, fără aprobarea ANRE, majorarea tarifelor la serviciile furnizate de Apă-Canal Chișinău, consumatorii casnici urmând să achite 16 lei și 32 de bani pentru un metru cub de apă, sau cu 12 lei mai mult. Decizia a fost votată de consilierii socialiști, democrați, comuniști și trei neafiliați. Fracțiunea PAS calificat-o drept ilegală. Tot atunci, ANRE anunța că potrivit calculelor, tariful ar putea crește cel mult cu 65 de bani.

Pe 11 ianuarie ANRE a decis creșterea tarifelor pentru apă și canalizare în municipiul Chișinău, consumatorii casnici urmând să achite 11 lei și 12 bani pentru consumul unui metru cub de apă.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • FOTO 32 de localități din 12 raioane ale țării au rămas fără lumină. Vântul puternic a doborât zeci de copaci
  • Focar de râie în raionul Strășeni. Numărul cazurilor este în creștere, anunță autoritățile din sănătate
  • În atenția călătorilor! Activitatea feribotului de la Molovata, sistată din cauza vântului puternic
  • Prețul gazelor naturale în Europa au crescut, din cauza îngrijorărilor privind grevele din Franța
  • Trafic rutier suspendat pentru 2 luni, pe o stradă din centrul capitalei: Vezi ce zonă să eviți
  • Termoelectrica anunță despre posibilitatea de a asigura în continuare cu agent termic toate categoriile de consumatori
  • BREAKING NEWS: Ceban: 8 persoane cu funcții de răspundere de la RTEC, suspendate din funcții pe perioada anchetei
  • O moldoveancă, găsită fără suflare, într-un canal cu apă termală din Italia. Ce spun oamenii legii
  • Transportatorii de mărfuri din RM vor continua să circule în UE fără autorizații; Acord, ratificat de Guvern
  • Cinci site-uri care publică informații false, urmează a fi blocate, anunță SIS