Știrinews.24.md
18 Noiembrie 2022, 22:31
65

Ce povestește un soldat rus care a dezertat de pe frontul ucrainean și a cerut azil politic în Spania. Nikita Cibrin este dispus să dea declarații în fața unui tribunal internațional (The Guardian)

Ce povestește un soldat rus care a dezertat de pe frontul ucrainean și a cerut azil politic în Spania. Nikita Cibrin este dispus să dea declarații în fața unui tribunal internațional (The Guardian)

Nikita Cibrin are 27 de ani și spune că a petrecut mai mult de patru luni în Ucraina, făcând parte din Brigada 64 de pușcași motorizați a Gărzilor Speciale, o unitate acuzată de comiterea de crime de război în regiunea Kiev, în luna martie.

Cibrin a aterizat marți în capitala Spaniei și a fost reținut la centrul pentru imigranți de pe aeroport. Într-un interviu telefonic acordat miercuri seară de pe aeroport, Cibrin a negat că ar fi fost implicat în vreun fel în crimele de război care i se reproșează unității sale, susținând că el nu a tras cu arma „nici măcar o dată” în timpul petrecut în Ucraina.

El a declarat însă că este nerăbdător să depună mărturie în fața unui tribunal internațional despre experiențele sale din Ucraina. „Nu am nimic de ascuns”, susține el. „Acesta este un război criminal, pe care Rusia l-a început. Vreau să fac tot ce pot pentru a-l opri”, a declarat Nikita Cibrin.

A fost degradat și folosit ca om de serviciu, după ce s-a împotrivit războiului

Cibrin spune că s-a decis să fugă din Rusia după ce a dezertat din unitatea sa din Ucraina în luna iunie. Potrivit fostului militar rus, el le-a spus comandanților săi încă din 24 februarie, din prima zi a invaziei, că nu este de acord cu acest război. Ca urmare, a fost degradat, a fost scos din postul său de mecanic al armatei și a fost însărcinat cu efectuarea de munci manuale.

„M-au amenințat că mă vor băga la închisoare. În cele din urmă, comandanții mei au decis să mă folosească ca om de serviciu și ca om pe care îl foloseau la încărcare. Am fost trimis departe de câmpul de luptă”, a povestit el despre perioada petrecută în Ucraina.

„Au jefuit tot ce era. Mașini de spălat, electronice, totul”

Născut în Iakuțk, în estul Siberiei, Cibrin s-a înrolat în armata rusă în vara anului 2021, pentru că avea nevoie de bani. A intrat pentru prima dată în Ucraina cu unitatea sa la 24 februarie, trecând granița cu Belarusul. „Nu credeam că voi fi implicat în vreun război. Nu aveam nicio idee că vom lupta în Ucraina”, susține el.

El spune că a petrecut prima lună a invaziei în satul Lipivka, la 50 de kilometri vest de Kiev. În acea perioadă, brigada lui este acuzată că a executat civili în Bucea și Andriivka, două sate apropiate de Lipivka. Cibrin susține însă că el nu a fost martor la niciun schimb de focuri în timpul cât a stat la Lipivka, dar spune, în schimb, că unitatea sa jefuia în mod obișnuit casele ucrainenilor. „Au luat tot ce era. Mașini de spălat, electronice, totul”, a afirmat el. Cibrin recunoaște și că circulau „zvonuri” printre camarazii săi potrivit cărora membrii unității sale ar fi fost implicați în violențe sexuale și în uciderea de civili.

Cibrin confirmă că moralul în unitatea sa pe toată perioada în care a fost în Ucraina era extrem de scăzut. „Toată lumea a încercat să găsească modalități de a ieși din armată. Dar comandanții noștri ne amenințau că ne împușcă dacă dezertăm”, a povestit el.

A dezertat ascuns într-un camion

Cibrin spune că la 16 iunie a reușit să fugă din Ucraina ascunzându-se în interiorul unui camion care se îndrepta spre Rusia pentru a lua provizii de alimente.

După un timp, a contactat rețeaua pentru drepturile omului Gulagu.net, care l-a ajutat să părăsească Rusia la începutul acestei luni. Vladimir Osecikin, șeful Gulagu.net, a confirmat că organizația sa l-a ajutat pe Cibrin să părăsească Rusia.

Joi seară, fostul militar rus a fost eliberat din centrul pentru imigranți al aeroportului din Madrid, fiind plasat într-un adăpost temporar pentru refugiați din capitala spaniolă, în timp ce autoritățile îi procesează cererea de azil.

Cibrin speră acum să primească azil politic în Spania și invocă opoziția sa publică față de război ca fiind un pericol pentru sănătatea sa, dacă ar fi trimis înapoi în Rusia.

„The Guardian” precizează că nu a reușit să verifice în mod independent toate detaliile poveștii lui Cibrin. El a furnizat documente și fotografii care arată că a făcut parte din Brigada 64 de pușcași motorizați a Gărzilor Speciale și că a fost în Ucraina.

Cibrin este al doilea militar rus cunoscut care a fugit din țară după ce a luat parte la invazie. Celălalt este Pavel Filatiev, un fost parașutist rus care a fugit din țară în vară, după ce a scris un memoriu în care a criticat războiul, reamintește „The Guardian”.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Salariul minim pe țară va fi majorat din 1 ianuarie 2023! Află despre ce sumă este vorba
  • Percheziții în România, R. Moldova și Suedia la o grupare internațională care spăla milioane de euro din fraude informatice
  • Șoferița care a tamponat mortal o copilă din Fălești și-a recunoscut vina
  • VIDEO// Activitate ilegală la Fălești. Ce au descoperit polițiștii la domiciliul unui bărbat de 41 de ani
  • Accident feroviar în Spania! Cel puțin 155 de persoane rănite
  • În atenția viitorilor conducătorilor de vehicule! Examenul practic pentru obținerea permisul de conducere la câteva categorii este sistată
  • Natalia Gavrilița a avut întrevedere cu omologul său ucrainean, Denis Șmigal
  • VIDEO. Bărbatul care ar fi înjunghiat doi soți într-un apartament din Capitală, plasat în arest: Riscă închisoare de la 10 la 15 ani
  • Directoarea FMI, în cadrul întrevederii cu Maia Sandu: FMI este gata să crească asistența pentru depășirea actualei crize
  • Guvernatorul regiunii Kursk a anunțat că un depozit de petrol din apropierea unui aerodrom a fost ținta unui atac cu dronă