Știrinews.24.md
23 Noiembrie 2022, 20:36
259

Ce compensații totuși vom primi? Guvernul a aprobat volumele maxime compensate și prețurile la energie

Ce compensații totuși vom primi? Guvernul a aprobat volumele maxime compensate și prețurile la energie

Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, volumele maxime compensate și prețurile la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2022 - martie 2023.

Astfel, în cazul gazelor naturale, statul va compensa tariful pentru primii 180 de metri cubi consumați lunar, iar prețul final achitat de consumator, în funcție de categoria de vulnerabilitate, va fi de:
# 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
# 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;
# 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;
# 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.

Pentru consumatorii de energie termică în regim centralizat, volumul maxim compensat va fi de 1,3 Gcal pe lună pentru un loc de consum, iar prețul final va fi de:
# 1 450 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
# 1 700 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;
# 1 950 lei/ Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;
# 2 500 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.

De asemenea, va fi compensat tariful la energia electrică pentru primii 75 kW/h consumați lunar, prețul final fiind de 3,3 lei per kW/h pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată și 3,7 lei per kW/h pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată.

Guvernul va compensa prețul la energia electrică inclusiv consumatorilor casnici pentru care aceasta reprezintă principala sursă de încălzire în perioada rece, la un volum maxim compensat de 1 000 kWh/lună. 

Această categorie de consumatori va trebui să se înregistreze pe compensatii.gov.md și să întrunească următoarele condiții: să aibă un consum mediu lunar de electricitate de cel puțin 250 kWh/lună, în perioada rece precedentă, și să nu fie conectați la furnizarea centralizată de energie termică sau să înregistreze un consum mediu lunar de energie termică mai mic de 0,3 GCal/lună, în perioada rece precedentă.

Pentru achitarea compensațiilor în perioada rece (noiembrie 2022 – decembrie 2023) vor fi necesare aproximativ 5 miliarde de lei, în anul curent fiind alocate din bugetul de stat 870 de milioane de lei.

Menționăm că 24 noiembrie este ultima zi de depunere a solicitării pe platforma compensatii.gov.md, pentru a avea categoria de vulnerabilitate atribuită pentru luna noiembrie. Până în prezent, circa 700 de mii de cereri  au fost înregistrate în sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”.

diez.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Tinerii specialiști din sistemul medical vor primi îndemnizații unice de 120 și 96 de mii de lei într-o singură tranșă
  • Guvernul a aprobat Bugetul de Stat pentru anul 2023 la doar câteva ore după ce a fost supus consultării
  • DOC // Guvernul va intra în anul 2023 cu un deficit de peste 18 miliarde lei. Proiectul Legii bugetului de stat, publicat
  • Benzina a ajuns la 24 lei per litru. ANRE prezintă prețurile plafon la carburanți pentru joi, 8 decembrie
  • Criza energetică din R. Moldova, discutată de Maia Sandu și Secretarul de Stat pentru Energie al SUA, Jennifer Granholm
  • Spînu: CSE a dispus revederea tarifului la energie chiar din luna decembrie
  • Trei puncte de trecere a frontierei și-au sistat activitatea din cauza lipsei de energie electrică
  • Producătorii autohtoni de energie electrică regenerabilă au intrat în grevă japoneză. Care sunt motivele
  • CSE a ajustat criteriile de atribuire a gradului de vulnerabilitate: Peste 40 mii de gospodării vor primi compensații mai mari
  • Producătorii de energie regenerabilă, în prag de faliment, fac apel la premier