Știrinews.24.md
12 Ianuarie 2024, 8:58
115

Bombardamente în Yemen, SUA și Marea Britanie au lovit ținte ale rebelilor Houthi. Biden: „A fost un succes”. Liderul Houthi amenință

Bombardamente în Yemen, SUA și Marea Britanie au lovit ținte ale rebelilor Houthi. Biden: „A fost un succes”. Liderul Houthi amenință

Statele Unite și Marea Britanie au lansat în cursul nopții bombardamente în Yemen, ca răspuns la atacurile rebelilor Houthi asupra transporturilor maritime din Marea Roșie. Președintele american Joe Biden a Biden a anunţat ''succesul'' loviturilor americane şi britanice și a avertizat că nu va ezita să ia măsuri suplimentare, dacă va fi necesar. Sunt primele lovituri împotriva grupării Houthi susținute de Iran, de când aceasta atacă cu drone și rachete cargourile care tranzitează Marea Roșie, rută comercială foarte importantă. Bombardamentele au implicat avioane de luptă și rachete Tomahawk. Au fost raportate explozii în capitala Yemenului, Sanaa, într-un port de la Marea Roșie și în alte locuri. Potrivit oficialilor americani, tinta o constituie siturile militare folosite de gruparea rebelă: centre logistice, sisteme de apărare aeriană și depozite de arme. Olanda, Australia, Canada și Bahrain au oferit sprijin în cadrul misiunii, a spus Biden. Statele Unite i-au avertizat pe Houthi să se oprească, altfel vor suporta consecințele. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care i-a somat să înceteze atacurile. Rebelii însă au ignorat avertismentele și au mai lansat unul, deja al 27-lea. Ei a spus că răzbună bombardamentele din Fâșia Gaza.  Liderul Houthi Mohammed al-Bukhaiti a ameninţat că SUA şi Marea Britanie „îşi vor da seama în curând” că atacurile din Yemen ”au fost cea mai mare prostie din istoria lor”, transmite Digi24.ro.

Riadul îşi exprimă „îngrijorarea” şi îndeamnă la reţinere

Arabia Saudită a declarat că urmăreşte cu „îngrijorare" evoluţia situaţiei din vecinul Yemen şi a lansat un apel la reţinere după loviturile efectuate de Statele Unite şi Unit împotriva rebelilor houthi, relatează AFP, citată de AFP.

Regatul saudit „urmăreşte cu mare îngrijorare operaţiunile militare din Marea Roşie şi atacurile aeriene asupra mai multor locuri” din Yemen, a afirmat Ministerul de Externe de la Riad într-un comunicat, îndemnând la „reţinere şi evitarea escaladării”.

Atacurile au lovit peste 60 de ţinte Houthi, afirmă Forţele Aeriene ale SUA

Forţele SUA şi ale coaliţiei au lovit peste 60 de ţinte din 16 locaţii ale militanţilor Houthi din Yemen, a afirmat, într-un comunicat de presă, comandantul central al Forţelor Aeriene ale SUA, lt. generalul Alex Grynkewich, citat de CNN.

Footage from USCENTCOM showing the US Navy strike package launching from the USS Eisenhower earlier this night to hit Houthi Targets in Yemen. pic.twitter.com/gnwNChdIRZ

— OSINTtechnical (@Osinttechnical) January 12, 2024

Peste o sută de muniţii ghidate cu precizie au fost folosite în atacurile asupra unor centre de comandă şi control, depozite de muniţie, sisteme de lansare, facilităţi de producţie şi sisteme radar anti-aeriene, a afirmat el.

Rămânem angajaţi faţă de partenerii noştri foarte importanţi din Orientul Mijlociu, pentru a asigura apărarea faţă de grupările de miliţie sprijinite de Iran, inclusiv militanţii Houthi, şi faţă de ameninţarea pe care o reprezintă pentru securitatea şi stabilitatea din regiune”, a afirmat Grynkewich, în comunicat.

Oficiali Houthi au declarat anterior că atacurile au lovit mai multe locaţii din Yemen, inclusiv aeroporturi.

AFCENT confirms that US forces used more than 100 precision-guided munitions to hit over 60 targets at 16 Houthi sites in Yemen overnight. pic.twitter.com/l0R2XVpDsA

— OSINTtechnical (@Osinttechnical) January 12, 2024

SUA şi Marea Britanie „îşi vor da seama în curând de cea mai mare prostie a lor” – lider Houthi

Liderul Houthi Mohammed al-Bukhaiti a ameninţat că SUA şi Marea Britanie „îşi vor da seama în curând” că atacurile din Yemen „au fost cea mai mare prostie din istoria lor”, relatează BBC.

America şi Marea Britanie au făcut o greşeală declanşând războiul în Yemen pentru că nu au profitat de experienţele lor anterioare. Fiecare individ din această lume are două opţiuni. Fie să fie alături de victimele genocidului, fie să stea alături de criminali”, a scris el pe reţeaua X, cunoscută anterior ca Twitter.

Proteste în faţa Casei Albe, la care se scandează „Jos mâinile de pe Yemen”

Un grup de protestatari având postere şi scandând „Jos mâinile de pe Yemen” s-a adunat, în noaptea de joi spre vineri, în faţa Casei Albe, scrie BBC.

Oamenii scandează „Lăsaţi Yemenul să trăiască” şi „Joi mâinile de pe Yemen”, potrivit WTTG-TV şi filmărilor postate pe reţelele sociale.

Evenimentul pare să fi fost organizat de grupările împotriva războiului Code Pink şi ANSWER Coalition. Un alt videoclip postat pe reţeaua X, fosta Twitter, de coaliţie pare să arate un alt protest faţă de război care se desfăşoară în Times Square din New York, în cursul nopţii.

Secretarul Apărării din SUA a comandat şi monitorizat atacurile în Yemen din spital, afirmă un înalt oficial al Apărării

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a comandat şi monitorizat atacurile asupra unor ţinte Houthi din Yemen din spital „cu un set complet de comunicaţii securizate”, a afirmat un înalt oficial al Apărării, citat de CNN.

Austin se află în spital din 1 ianuarie, după ce a suferit complicaţii în urma unei proceduri din 22 decembrie, pentru tratarea cancerului de prostată.

Secretarul Austin a dat ordin CENTCOM astăzi să execute atacurile şi le-a monitorizat în timp real cu un set complet de capacităţi pentru comunicaţii securizate. După atacuri, el a discutat cu Consiliul de Securitate Naţională, preşedintele şi comandantul CENTCOM pentru o evaluare iniţială post-atac”, a afirmat oficialul din Apărare.

Oficialul din Apărare a declarat că, de marţi seară până joi seară, Austin a discutat de două ori cu preşedintele Joe Biden şi „a avut mai multe convorbiri telefonice zilnic” cu preşedintele Statului Major Întrunit, Charles Q. Brown, comandantul Comandamentului Central al SUA, generalul Erik Kurilla, şi cu Consiliul de Securitate Naţională „pentru a discuta opţiunile de răspuns şi execuţie în urma autorizării preşedintelui”.

Oficialul Apărării a mai afirmat că, în ultimele 72 de ore, acesta „a fost implicat activ în supravegherea şi direcţionarea atacurilor din această seară”.

Austin a participat, de asemenea, la o şedinţă cu Brown şi Kurilla, în 9 ianuarie, „pentru a monitoriza atacul complex al Houthi în coridoarele martime de transport şi operaţiunea de răspuns Prosperity Guardian”.

Biden anunţă „succesul” loviturilor americane şi britanice împotriva rebelilor houthi din Yemen

Preşedintele american Joe Biden a anunţat că a ordonat, joi, atacuri asupra unor ţinte din Yemen având legătură cu rebelii Houthi şi a spus că operaţiunea a fost întreprinsă împreună cu Regatul Unit, cu sprijin de la Australia, Bahrain, Canada şi Ţările de Jos, ca „răspuns direct” la atacurile asupra navelor internaţionale în Marea Roşie.

Şeful Casei Albe a avertizat că nu va ezita să ia măsuri suplimentare, dacă va fi necesar. 

Armata americană şi cea britanică au lansat joi lovituri împotriva mai multor ţinte Houthi în zonele controlate de aceşti rebeli în Yemen, un răspuns semnificativ după ce administraţia Biden şi aliaţii săi au avertizat gruparea militantă susţinută de Iran că va suporta consecinţele atacurilor repetate cu drone şi rachete asupra transportului comercial din Marea Roşie.

Astăzi, la indicaţiile mele, forţele militare americane - împreună cu Regatul Unit şi cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei şi Ţărilor de Jos - au efectuat cu succes lovituri împotriva mai multor ţinte din Yemen folosite de rebelii Houthi pentru a pune în pericol libertatea de navigaţie pe una dintre cele mai vitale căi navigabile din lume”, a declarat preşedintele Joe Biden într-un comunicat publicat de Casa Albă.

„Aceste lovituri sunt un răspuns direct la atacurile fără precedent ale rebelilor Houthi împotriva navelor maritime internaţionale din Marea Roşie - inclusiv la utilizarea de rachete balistice anti-navă, pentru prima dată în istorie. Aceste atacuri au pus în pericol personalul american, marinarii civili şi partenerii noştri, au pus în pericol comerţul şi au ameninţat libertatea de navigaţie. Mai mult de 50 de naţiuni au fost afectate în 27 de atacuri asupra transportului maritim comercial internaţional. Echipaje din peste 20 de ţări au fost ameninţate sau au fost luate ostatice în acte de piraterie. Peste 2.000 de nave au fost nevoite să se abată mii de mile pentru a evita Marea Roşie - ceea ce poate cauza întârzieri de săptămâni în ceea ce priveşte transportul produselor”, a arătat Joe Biden, adăugând că toate acestea au culminat la 9 ianuarie, când rebelii Houthi au lansat cel mai mare atac de până acum vizând direct nave americane.

Biden a precizat că în cazul loviturilor de joi noapte a fost vorba despre o „acţiune defensivă”, care vine în urma unei campanii diplomatice extinse şi a escaladării atacurilor din partea rebelilor Houthi împotriva navelor comerciale.

Aceste lovituri ţintite reprezintă un mesaj clar că Statele Unite şi partenerii noştri nu vor tolera atacuri asupra personalului nostru şi nu vor permite actorilor ostili să pună în pericol libertatea de navigaţie pe una dintre cele mai importante rute comerciale din lume. Nu voi ezita să iau măsuri suplimentare pentru a ne proteja oamenii şi libera circulaţie a comerţului internaţional, dacă va fi necesar”, a avertizat şeful Casei Albe.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • FOTO: Lucrările pentru amenajarea PTF Leova - Bumbăta au fost finalizate; Cum arată noul obiectiv de la Prut
  • TEXT/ Război în Ucraina, ziua 842: Lupte intense în Kiev și Ceasov Iar. Zelenski și Biden discută despre China
  • VIDEO O rețea de restaurante din Moldova, perheziționată pentru spălare de bani. Au fost ridicați 19 milioane de lei
  • Noi specialități în grilele universităților // A fost aprobat un nou Nomenclator al domeniilor și specialităților în învățământul superior
  • În timp ce Zelenski a cerut sisteme antiaeriene, rușii i-au lovit cu rachete orașul natal. 9 morți și 29 de răniți în Krivoi Rog
  • Coșmarul prin care a trecut un deținut minor. A fost violat repetat de alți cinci pușcăriași din Penitenciarul nr.13 din Chișinău
  • A fost lansat Consiliul Național pentru Abilitare Economică și Egalitate de Gen
  • Condamnare istorică în SUA: Fiul lui Joe Biden va face închisoare după ce și-a ascuns consumul de droguri
  • O rusoaică a fost arestată în Danemarca. Este suspectată că lucrează pentru serviciile de informații ale Kremlinului
  • Bunelul care și-a violat nepoata de doar cinci ani a fost condamnat la 12 ani de închisoare