Știrinews.24.md
7 Decembrie 2022, 12:10
47

Biroul de reintegrare salută eliberarea lui Horjan: Vom insista pentru eliberarea tuturor persoanelor deținute ilegal

Biroul de reintegrare salută eliberarea lui Horjan: Vom insista pentru eliberarea tuturor persoanelor deținute ilegal

Biroul politici de reintegrare salută eliberarea lui Oleg Horjan din detenție în stânga Nistrului. Potrivit instituției, pe parcursul mai multor ani, „cazul Horjan” s-a aflat în vizorul Biroului, subiectul fiind abordat frecvent în cadrul negocierilor la nivelul reprezentanților politici și a grupurilor de lucru pentru drepturile omului. Instituția precizează că eliberarea a avut loc datorită intervenției Misiunii OSCE în Republica Moldova, care a reacționat la solicitările Biroului pe cazul dat.

„Libertatea de opinie, evocată în ultima vreme de echipa de negociatori de la Tiraspol, e un drept pe care îl au toți cetățenii – inclusiv Oleg Horjan, Vadim Pogorlețchii, Victor Pleșcanov, Serghei Șișcov și alții, care continuă să fie deținuți ilegal în locurile privative de libertate din stânga Nistrului și din mun. Bender pentru „delict de opinie”. Biroul își reafirmă determinarea de a interveni cu toate formele de asistență posibile pentru a obține eliberarea din detenția ilegală a tuturor persoanelor care mai rămân acolo, fie pentru că au pledat pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova, fie au condamnat agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei, fie au exprimat alte opinii ce intră în contradicție cu poziția factorilor de decizie de la Tiraspol”, anunță Biroul de reintegrare.

Potrivit instituției, subiectul drepturilor omului nu poate fi în niciun fel umbrit de alte puncte de pe agenda negocierilor dintre Chișinău și Tiraspol.

Chișinăul își exprimă speranța că Misiunea OSCE va rămâne și mai departe la fel de sensibilă față de acest dosar, inclusiv față de cauzele individuale înregistrate pe parcursul ultimilor ani.

Amintim că Oleg Horjan este un liderul al opoziției comuniste din regiunea transnistreană, fost deputat în legislativul de la Tiraspol, condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare pentru organizarea unui miting pașnic în centrul Tiraspolului, pe 6 iunie 2018.

Partidul Comunist din regiune este în opoziție față de Partidul Obnovlenie, subordonat holdingului Sheriff, care controlează puterea executivă, legislativă, precum și fluxurile economice din stânga Nistrului. Asociația Promo-lex de la Chişinău a anunțat anterior că dosarul lui Horjan a fost pus pe rol la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Acord ratificat: Moldova va beneficia de un împrumut de 25 de mil. de euro de la BERD pentru gestionarea deșeurilor solide
  • Încă o palmă pentru "Apă - Canal Chişinău". Premier Energy spune că nu e responsabilă de deconectările de apă
  • Votat în prima lectură: Numărul moldovenilor care vor beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului
  • VIDEO Pentru a marca 1 an de război, UE pune în aplicare al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
  • Deputații au votat un proiect de lege care prevede retragerea din circuitul agricol a cinci hectare de teren pentru construirea spitalului regional Bălți
  • Procurorii au cerut mandate de arestare pentru cele trei persoane publice din administrația locală Călărași
  • Standarde minime de calitate conform cărora vor activa centrele de zi pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de 4 luni-3 ani, au fost aprobate de către Guvern
  • SUA se pregătesc să trimită în Ucraina rachete pentru lansatoarele HIMARS cu rază de acțiune de două ori mai mare decât acum
  • Un teren de 5 hectare va fi alocat pentru construcția Spitalului Regional Bălți
  • Maia Sandu, cu distincții pentru mai mulți primari: „Viața localităților din R.Moldova trebuie să se schimbe în bine!”