Știrinews.24.md
1 Iunie 2023, 14:28
72

Banca Mondiala a aprobat doua finantari în valoare totală de 95 de milioane de dolari pentru Republica Moldova

Banca Mondiala a aprobat doua finantari în valoare totală de 95 de milioane de dolari pentru Republica Moldova

Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat astăzi acordarea unei finanțări pentru Proiectul „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură” (AGGRI), în valoare de 55 milioane de dolari SUA.

Proiectul va sprijini Republica Moldova să îmbunătățească prestarea serviciilor agricole publice, să stimuleze creșterea orientată spre piață și să sporească rezistența beneficiarilor vizați, asigurând, în același timp, mecanisme eficiente de răspuns la crizele emergente.

Datorită vecinătății și relației sale cu Uniunea Europeană (UE), una dintre cele mai mari și prospere piețe alimentare din lume, Republica Moldova se bucură de un potențial semnificativ de creștere orientată spre export. Pentru a profita de această oportunitate, sectorul trebuie să rămână aliniat la cerințele UE, abordând, în același timp, discrepanțele existente în materie de performanță la nivel de subsector pentru a valorifica avantajele comparative în ceea ce privește creșterea, orientarea spre piață și reziliența la schimbările climatice.

Cadrul propus pentru atingerea acestor obiective prevede prioritizarea producției și livrării de produse alimentare și produse agricole care să respecte standardele de calitate pe piețele țintă la prețuri competitive, cu menținerea rezilienței și a eficienței resurselor. Acest cadru este axat pe trei direcții esențiale pentru asigurarea unei creșteri agricolă orientate spre piață și rezilientă: 1) accentul pe calitatea generală a guvernanței sectoriale și pe alinierea acesteia la standardele UE; 2) concentrarea pe dezvoltarea orientată spre creștere a exploatațiilor agricole și a procesatorilor, cu acordarea de sprijin suplimentar necesar pentru modernizarea în conformitate cu cerințele UE; și 3) centrarea pe reziliență și durabilitate.

„Sectorul agricol este vital pentru economia Moldovei și mă bucur că, datorită sprijinului acordat de Banca Mondială, țara va îmbunătăți prestarea serviciilor agricole publice, va stimula creșterea orientată spre piață și va spori reziliența beneficiarilor”, a declarat Inguna Dobraja, Directoarea de Țară al Băncii Mondiale pentru Moldova. „De asemenea, proiectul va ajuta Moldova să răspundă prompt și eficient la crizele sau urgențele eligibile, în cazul producerii acestora”.

Pe lângă obiectivele menționate mai sus, Proiectul AGGRI va contribui la îmbunătățirea sistemelor esențiale de elaborare și implementare a politicilor, de monitorizare și evaluare a cheltuielilor publice. De asemenea, proiectul prevede digitalizarea serviciilor și instituțiilor de bază, îmbunătățirea practicilor de gestionare a cunoștințelor și consolidarea conexiunilor dintre furnizorii de servicii pentru întreprinderi și fermierii care solicită sprijin pentru respectarea legislației UE.

Proiectul va sprijini, de asemenea, oportunitățile de creștere în cadrul lanțurilor valorice pentru lactate, carne, producția horticolă de legume și produse de nișă. Aceste subsectoare oferă un potențial semnificativ pentru antreprenoriat și crearea de locuri de muncă în zonele rurale, în special pentru femei, și pot contribui la realizarea obiectivelor țării în materie de sustenabilitate a mediului și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în agricultură, într-un mod compatibil cu cerințele de finanțare ale UE pentru sistemele de producție agricolă.

Din momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 1,3 miliarde de dolari SUA au fost alocați pentru mai mult de 60 de operațiuni. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active cu un angajament total de 617,2 milioane de dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma reglementării și dezvoltarea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrație fiscală, cadastru, educație, drumuri, sănătate și sectoarele sociale, inclusiv răspunsul la situația de urgență, cauzată de COVID-19, agricultura, apă și canalizare și energie.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Autoritățile au trimis în Israel o cerere suplimentară pentru extrădarea lui Șor
  • Ucraina primește încă 1,5 miliarde de euro de la UE pentru acoperirea nevoilor imediate de finanțare
  • Probe din dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor de către Ilan Șor. Ce sume aloca oligarul fugar pentru activitarea formațiunilor
  • Roaming mai accesibil pentru cetățenii care călătoresc între UE și R. Moldova: Au fost stabilite plafoanele de preț
  • Corina Crețu: Odată cu începerea negocierilor de aderare la UE, R. Moldova va avea dreptul la fonduri de preaderare
  • Vot final: Mărfurile și serviciile destinate implementării proiectului „Credite pentru conservarea energiei” vor fi scutite de TVA și taxe vamale
  • Marina Tauber se vrea primar al municipiului Bălţi. A depus actele pentru a fi înregistrată în calitate de candidat independent
  • DECIS! Starea de urgență în Moldova, prelungită cu 60 de zile
  • 30 de zile de arest la domiciliu pentru primarul de Nisporeni, Grigore Robu
  • MEC a oferit 230 de seturi de echipamente noi pentru sportivii federațiilor cu probe olimpice, paralimpice, în valoare de 600.000 de lei