Știrinews.24.md
24 August 2023, 8:15
619

Aviația Civilă Rusă a publicat lista celor 10 morți din avionul lui Prigojin. În aeronava prăbușită se afla toată conducerea Wagner

Aviația Civilă Rusă a publicat lista celor 10 morți din avionul lui Prigojin. În aeronava prăbușită se afla toată conducerea Wagner

La bordul aeronavei care s-a prăbușit miercuri, 23 august, în regiunea Tver, la scurt timp după ce decolase de la Moscova cu destinația Sankt Petersburg, se aflau 10 persoane: 7 pasageri și 3 membri ai echipajului, scrie ziaristi.com.

Toți cei 7 pasageri erau comandanți ai Grupului Wagner, în frunte cu Evgheni Prigojin și „mâna sa dreaptă”, Dmitri Utkin, potrivit liste oficiale comunicată de Aviația Civilă a Federației Ruse – Rosaviatsia – și publicată de agenția de stat TASS.

Ceilalți 5 comandanți ai grupării paramilitare Wagner aflați la bordul aeronavei prăbușite erau: Serghei Propustin, Evgheni Makarian, Aleksandr Totmin, Valeri Chekalov și Nikolai Matuseev. Toți făceau parte din conducerea grupării paramilitare.

În catastrofa aviatică, provocată probabil de o rachetă trasă de armata rusă, au pierit și cei trei membri ai echipajului: pilotul Aleksei Levșin (comandant), copilotul Rustam Karimov și însoțitoarea de bord Kristina Raspopova.

Moartea lui Evgheni Prigojin și cea a lui Dmitri au fost confirmate oficial de autoritățile ruse la aproape 5 ore de la prăbușirea avionului.

Canalul de Telegram „Grey Zone”, apropiat de gruparea Wagner, a acuzat miercuri că Evgheni Prigojin „a fost ucis de acțiunile trădătorilor din Rusia”.

Anterior, tot prin mesaje postate pe Telegram, a fost înaintată ipoteza că aeronava a fost doborâtă de apărarea antiaeriană. Ipoteza nu a fost confirmată oficial, însă un scenariu similar a fost prezentat și la televiziunea rusă „Tsargrad”, cunoscută pentru pozițiile apropiate de Kremlin.

„Conform informațiilor preliminare, avionul în care se afla fondatorul PMC Wagner, Evgheni Prigojin, și mâna sa dreaptă, Dmitri Utkin, a fost aruncat în aer”, a transmis postul de televiziune pe canalul său de Telegram, citând o sursă din Rosaviatsia.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Zeama moldovenească s-a clasat pe locul trei în topul celor mai bune supe de pui din lume
  • Comisia Pre-Vetting inițiază evaluarea integrității reprezentanților din societatea civilă, selectați de Guvern pentru CSP
  • Oleg Serebrian se afla într-o vizită de lucru la Bruxelles. Rolul Uniunii Europene în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, printre subiectele care urmează să fie discutate
  • Marea Britanie susține că Rusia a atacat cu rachete o navă civilă acostată într-un port ucrainean de la Marea Neagră
  • Lista premianților la Marea Dictare Națională din acest an și premiile care au fost oferite
  • Marcel Ciolacu: România susține solicitarea Republicii Moldova de a se asocia formatului de cooperare Inițiativa celor Trei Mări
  • Republica Moldova va mai denunța trei acorduri cu CSI și unul cu Federația Rusă; Sunt inactuale și ineficiente
  • Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, la Palatul Cotroceni. R.Moldova este reprezentată de Maia Sandu
  • Maia Sandu va participa la Summitul Inițiativei celor Trei Mări
  • A fost înmormântat și Dmitri Utkin, șeful militar și cofondatorul Grupului Wagner