Știrinews.24.md
24 Mai 2024, 18:32
60

Averea și integritatea, la control! Astăzi a început evaluarea acuzatorilor de stat de la Procuratura Anticorupție

Averea și integritatea, la control! Astăzi a început evaluarea acuzatorilor de stat de la Procuratura Anticorupție

Procurorii anticorupție, la control! Astăzi a fost inițiată evaluarea acuzatorilor de stat din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) în conformitate cu legea nr. 252/2023 și a Regulamentului Comisiei. Despre acest lucru informează Comisia de Evaluare a Procurorilor, prin intermediul unui comunicat.

Legea menționată prevede evaluarea în mod prioritar a procurorilor din cadrul PA. Lista procurorilor anticorupție, care urmează a fi supuși evaluării, a fost transmisă Comisiei de către Consiliul Superior al Procurorilor.

„Comisia a solicitat procurorilor notificați să depună în termen de 20 de zile declarația de avere și interese personale pentru ultimii 5 ani, inclusiv lista persoanelor apropiate care activează în sistemul judecătoresc, procuratură și serviciul public. Totodată, subiecții urmează să completeze și să expedieze un chestionar privind integritatea etică”, se menționează într-un comunicat al Comisiei.

După recepționarea acestor documente, Comisia va demara acumularea informațiilor suplimentare prin accesarea sistemelor informaționale relevante și expedierea solicitărilor de informații suplimentare. În urma analizei informațiilor acumulate, Comisia comunică subiecților eventualele dubii identificate, după care stabilește o audiere publică. Ulterior, un raport privind promovarea sau nepromovarea evaluării este transmis Consiliului Superior al Procurorilor, care urmează să ia o decizie finală.

În acest sens, Comisia își ia angajamentul să desfășoare o evaluare transparentă în strictă conformitate cu criteriile stabilite de lege, urmată de o comunicare publică a rezultatelor evaluării. De asemenea, Comisia îndeamnă cetățenii, instituțiile publice, organizațiile societății civile și mass-media să furnizeze orice informații care ar putea sprijini procesul de evaluare.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Summitul care poate decide soarta războiului din Ucraina începe astăzi în Elveția: Cine participă la discuţii
  • 10 procurori anticorupție și-au dat demisia pentru a evita Vettingul; PA: „Risc major pentru activitatea instituției”
  • INFORMAȚIE DE ULTIMA ORĂ: Nouă procurori anticorupție au demisionat, pentru că nu vor să treacă evaluarea
  • Patru procurori anticorupție au pus cererile de demisie pe masa Procurorului General. Unde activează aceștia
  • Cazul ”Gorgan” // PCCOCS a deschis o cauză penală în cazul fostului șef al Marelui Stat Major acuzat de spionaj în favoarea Rusiei
  • Astăzi, 12 iunie, se împlinesc 83 de ani de la primul val de deportări sovietice din Basarabia și Nordul Bucovinei
  • Comisia Pre-Vetting: Judecătorul Sergiu Osoianu, candidat la CSM, nu a promovat evaluarea reluată
  • FOTO | Administrația de Stat a Drumurilor informează că 42 de drumuri naționale sunt afectate de furtuna de aseară
  • Premierul Dorin Recean merge astăzi la Berlin, pentru a participa la Conferința de Reconstrucție a Ucrainei
  • Ministerul Culturii: Un număr record de 84 de proiecte în lista finală a proiectelor culturale finanțate de stat anul acesta